USA už svoju aktívnu účasť vo vojne NEZAPRÚ!
08 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Na internete sa šíria ďalšie tajné plány USA pre Ukrajinu, Pentagon únik vyšetruje, informuje CNN.

Utajené dokumenty na verejnosti

Na sociálnych sieťach sa podľa denníka The New York Times (NYT) objavili ďalšie utajované americké materiály popisujúce plány Washingtonu týkajúce sa Ukrajiny, Blízkeho východu aj Číny. Celkom podľa analytikov môže ísť o viac ako 100 dokumentov. Keď sa vezme do úvahy ich citlivosť, môže prípad podľa NYT poškodiť administratívu prezidenta Joea Bidena, ktorá sa zdá byť dianím zaskočená, informuje cnn.prima.news.

Pentagon vyšetruje niečo, čo vyzerá ako snímky obrazovky tajných vojenských informácií USA a NATO o Ukrajine, ktoré kolujú na sociálnych sieťach, povedal predstaviteľ Pentagonu pre CNN.

CNN skontrolovala niektoré obrázky, ktoré kolujú na Twitteri a Telegrame, ale nedokáže overiť, či sú autentické alebo či boli sfalšované. Americkí predstavitelia tvrdia, že dokumenty sú skutočné diapozitívy, ktoré sú súčasťou väčšieho denného spravodajského balíka, ktorý vytvoril Pentagon o vojne, ale zdá sa, že dokumenty boli na niektorých miestach upravené.

Zástupkyňa tlačového tajomníka Pentagonu Sabrina Singhová vo vyhlásení uviedla, že ministerstvo obrany „vie o správach o príspevkoch na sociálnych sieťach a ministerstvo túto záležitosť preveruje“.

Utajená ukrajinská ofenzíva
O pláne na protiútok nevie viac ako 5 ľudí! Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksiy Danilov vyhlásil, že informácie o tom, kde a kedy sa začne protiofenzíva ozbrojených síl. nemá viac ako 5 ľudí na planéte. Potvrdil to v... Čítať ďalej
07 | 04 | 2023 | Milan Laca

Podoljak ONE TIME: Sú za tým Rusi!

Poradca vedúceho Kancelárie prezidenta Ukrajiny Mychajlo Podoljak vo svojom telegramovom kanáli uviedol, že sa domnieva, že za údajným únikom informácií stoja Rusi. Podoljak povedal, že dokumenty, ktoré boli šírené, sú nepravé, nemajú „nič spoločné so skutočnými plánmi Ukrajiny“ a sú založené na „veľkom množstve fiktívnych informácií“.

Objavenie sa dokumentov, či už pravých alebo nie, zvýšilo pozornosť na to, kedy sa začne plánovaná ukrajinská protiofenzíva a čo, ak vôbec niečo, ktorákoľvek strana vie o prípravách druhej strany na ňu.

Podoljak, TASR

O čo ide

Jeden obrázok, ktorý koloval na ruských telegramových kanáloch a bol preskúmaný CNN, je fotografia tlačenej kópie dokumentu s názvom „US, Allied & Partner UAF Combat Power Build“. Dokument, ktorý je z februára a je označený ako tajný, uvádza množstvo určitých západných zbraňových systémov, ktoré má Ukrajina v súčasnosti k dispozícii, odhadovanú dodávku ďalších systémov a školenia, ktoré Ukrajina na systémoch absolvovala alebo sa očakáva.

Ďalší má názov „Rusko/Ukrajina Joint Staff J3/4/5 Daily Update (D+370)“ a je uvedený ako tajný. J3 označuje operačné riaditeľstvo spoločného štábu americkej armády, J4 sa zaoberá logistikou a inžinierstvom a J5 navrhuje stratégie, plány a politické odporúčania. „D+370“ označuje dátum vyhotovenia dokumentu: 370 dní po prvom dni ruskej invázie.

Tretím dokumentom je mapa, uvedená ako prísne tajná, ktorá zobrazuje stav konfliktu k 1. marcu. Mapa ukazuje umiestnenie a veľkosť ruských a ukrajinských práporov, ako aj celkové odhadnuté straty na oboch stranách. Počty obetí v tomto dokumente sú podľa úradov sfalšované – ruské straty sú v skutočnosti oveľa vyššie ako „16 000 – 17 500 zabitých v akcii“ uvedených v dokumente, uviedli úradníci.

V dokumente sa tiež uvádza, že pri akcii bolo zabitých 61 000 až 71 500 Ukrajincov, čo je počet, ktorý sa podľa predstaviteľov tiež zdal byť upravený ako vyšší, než sú skutočné odhady Pentagonu.

Štvrtým dokumentom je projekcia počasia z februára, uvedená ako Tajná, ktorá posudzuje, kde môže zem na Ukrajine zamrznúť spôsobom, ktorý by bol priaznivý pre manévrovanie vozidla.

Denník New York Times, ktorý ako prvý zverejnil vyšetrovanie Pentagonu, uviedol, že niektoré obrázky, ktoré kolujú online, opisujú spravodajské informácie, ktoré by mohli byť pre Rusko užitočné, napríklad ako rýchlo Ukrajinci míňajú muníciu použitú v raketových systémoch poskytovaných USA.

USA dali Ukrajine ciele na zabíjanie ruských generálov
Spojené štáty odovzdali súradnice ukrajinským ozbrojeným silám, aby zabili ruských generálov. The New York Times: Americké spravodajské služby poskytli súradnice pre atentát na generálov ruskej armády. Priznanie Vojenská rozviedka Spojených... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Milan Laca

Podoljak NEXT TIME: Všetko je blaf!

Podoljak nazval dokumenty „blafom, prach vo vašich očiach“ a povedal, že „ak by Rusko skutočne dostalo skutočné prípravy scenára, sotva by ich zverejnilo“.

"Rusko hľadá akýkoľvek spôsob, ako využiť informačnú iniciatívu, pokúsiť sa ovplyvniť scenárové plány protiofenzívy Ukrajiny," povedal. „Vyvolávať pochybnosti, kompromitovať predchádzajúce nápady a vystrašiť ich ‚uvedomením‘. Ale to sú len štandardné prvky operačnej hry ruskej rozviedky a nič viac. Nemá to nič spoločné so skutočnými plánmi Ukrajiny.

Podoljak dodal, že ruské jednotky sa „veľmi skoro zoznámia“ so skutočnými protiofenzívnymi plánmi Ukrajiny.

Rusi: Úroveň zapojenia USA stúpa

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na otázku o obrázkoch, ktoré kolujú na Twitteri a Telegrame, povedal CNN vo vyhlásení, že „nemáme najmenšie pochybnosti o priamom alebo nepriamom zapojení Spojených štátov a NATO do konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou“. "Táto úroveň zapojenia stúpa, postupne stúpa," povedal. "Dávame pozor na tento proces. Samozrejme, robí to celý príbeh komplikovanejším, ale nemôže to ovplyvniť konečný výsledok špeciálnej operácie.“

Čas na rozuzlenie UKRAJINSKÉHO UZLA
Po niekoľkých dôležitých rokovaniach s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen sa čínsky prezident Si Ťin-pching 7. apríla neformálne stretol s Macronom. Pred ukončením návštevy sa... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik