Ukrajinská ofenzíva je na dohľad
08 | 04 | 2023 I Milan Laca

Blinken vyhlásil, že ukrajinské ozbrojené sily začnú v najbližších týždňoch protiofenzívu.

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken, v rozhovore pre francúzsky magazín Ouest-France oznámil možnú protiofenzívu Ukrajiny v najbližších týždňoch.

Dva ciele
Západné krajiny, ktoré podporujú kyjevský režim, si podľa neho vytvorili dva ciele týkajúce sa zásahu do ukrajinskej krízy. "Po prvé, musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme pomohli Ukrajine znovu dobyť územia, vrátane protiofenzívy, ktorá sa očakáva v najbližších týždňoch. Druhým cieľom je pomôcť Ukrajine vybudovať jej strednodobé a dlhodobé kapacity," povedal Blinken.
 
Zelenskyj naznačuje nepríjemný fakt
Vzhľadom na obnovené ruské útoky na Bachmut sa situácia tamojších ukrajinských ozbrojených síl stáva čoraz neistejšou. Podľa prezidenta Volodymyra Zelenského sú ukrajinské jednotky v boji o mesto na Donbase v ťažkej pozícii. A nielen to.Informuje... Čítať ďalej
06 | 04 | 2023 | Ivan Brožík
Zapoja sa aj USA"
V odpovedi na otázku, či majú Spojené štáty v úmysle podporiť Kyjev v jeho túžbe bojovať za násilné zabratie Krymu a Donbasu, minister zahraničných vecí USA vyhlásil že zodpovednosť za takéto rozhodnutie nesie Ukrajina. "Toto je rozhodnutie Ukrajiny. Toto je demokracia, prezident Zelenskyj plní vôľu ukrajinského ľudu. V skutočnosti je to rozhodnutie pre Ukrajincov. Spolu s mnohými ďalšími krajinami podporujeme Ukrajinu v jej úsilí," odpovedal Blinken. .
Sú pripravení
Ako informovala agentúra Reuters začiatkom tohto týždňa, Ukrajina vycvičila osem útočných brigád takzvanej útočnej gardy, ktoré spolu tvorí 40 000 mužov. Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov  v rozhovore pre poľské noviny Gazeta Wyborcza povedal, že protiofenzíva sa môže začať, keď sa pôda vysuší.Ukrajinskí a západní vojenkí experti a politici opakovane označili oblasť Záporožia za jeden zo smerov úderu,. Cieľom je dosiahnuť pobrežie Azovského mora a preťať ruský pozemný koridor na Krym. V tomto regióne, ako aj v iných "nových subjektoch Ruska", opakovane vyhlásili, že sú pripravení na akékoľvek akcie ukrajinskej armády.
 
Clinton si spytuje svedomie
Bill Clinton ľutuje, že presvedčil Ukrajinu, aby sa vzdala jadrových zbraní. Americký exprezident Bill Clinton v rozhovore pre RTÉ odsúdil svoju úlohu pri presviedčaní Ukrajiny, aby sa vzdala jadrových zbraní v roku 1994, píše strana.ua.. Rusko... Čítať ďalej
06 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme