Moskva a Peking ohrozujú Česko!
08 | 04 | 2023 I Milan Laca

Česká republika chce uznať Rusko a Čínu ako hrozbu pre národnú bezpečnosť.

České ministerstvo obrany oznámilo plán, uznať Rusko a Čínu ako hrozby pre národnú bezpečnosť, informuje Strana.ua . Podľa Českého rozhlasu to oznámil  vrchný riaditeľ odboru obrannej politiky a stratégie ministerstva obrany Jan Jireš.

Hrozby

Česká republika po prvý raz uznáva Rusko a Čínu ako hrozbu pre svoju bezpečnosť. Doteraz sa v Bezpečnostnej stratégii a Obrannej stratégii, dvoch hlavných dokumentoch v oblasti bezpečnosti a obrany, vyskytovali všeobecné výrazy ako „určité štáty“ alebo „nestabilita a regionálne konflikty v euroatlantickom priestore“, uvádza sa vo vyhlásení.

Profesor Knížák napísal ostrý list Fialovi: ZABÍJATE PRAVDU A SLOBODU! Výzva na odvolanie Černochovej
Výtvarník a bývalý riaditeľ českej Národnej galérie Milan Knížák vyzval premiéra Petra Fialu, aby odvolal ministerku obrany Janu Černochovú. Tá podľa neho verejne ponížila moderného päťbojára Davida Svobodu a ohrozila základné princípy demokracie,... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Pripravujú dokument

Predstavitelia českých ministerstiev obrany a zahraničných vecí už niekoľko mesiacov pracujú na dokumentoch,  definujúcich pozície, ambície a plány krajiny v oblasti bezpečnostnej a obrannej politiky. „Oba dokumenty (Bezpečnostná stratégia a Obranná stratégia) jasne naznačia zdroj najväčších hrozieb. Okrem terorizmu sa tam objaví Rusko a Čína,“ potvrdil vrchný riaditeľ odboru obrannej politiky a stratégie ministerstva obrany Jan Jireš.

USA a Čína 

V novej obrannej stratégii, ktorá je zverejnená na webovej stránke Pentagonu, je Čína označená za hlavného strategického konkurenta Spojených štátov na najbližšie desaťročia .

Reakcia Pekingu

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Zhao Lijian sa vyjadril k bezpečnostnej stratégii USA a uviedol, že z tohto dokumentu možno usúdiť, že snahy Washingtonu sú zamerané na podnecovanie konkurencie medzi veľkými krajinami.

"Vstúpi" Ukrajina do Poľska?
Plán na pripojenie Ukrajiny k poľskému štátu. Rzeczpospolita: Ukrajina by sa mohla stať súčasťou „veľkého a silného poľského štátu“. S cieľom lepšie čeliť Rusku vo východnej Európe by sa Ukrajina mohla pripojiť k „veľkému a silnému poľskému... Čítať ďalej
07 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme