Europoslanec Radačovský: Nechceme ministerstvo mimovládok (VIDEO)
08 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Europoslanec Miroslav Radačovský v Bruseli na zasadnutí Európskeho parlamentu vystúpil k správe o právnom štáte na Slovensku. Tá bola podľa neho voči Slovensku dosť objektívna a problémy, ktoré na Slovensku máme, pomenovala správne. Dokonca sa Slovensku nič nevytýkalo.

Radačovský mal určité výhrady voči hodnoteniu slovenského justičného systému. Nesúhlasí so zavedeným trestným činom ohýbania práva, ktorý podľa neho do trestného zákona nepatrí. Tiež sa mu nepáčilo, aký význam sa prikladá vplyvu mimovládnych organizácií a občianskych združení a čo sa týka sudcovských, či prokurátorských funkcií, o nominantoch by podľa neho nemali rozhodovať politici, ale samotní sudcovia, či prokurátori. Radačovský nedávno upozornil na „diabolský plán“ EÚ, ktorý sa týkal dodávania munície na Ukrajinu.

Trestný čin ohýbania práva

„Zaujímala ma otázka justičného systému. Ten bol na moje počudovanie hodnotený celkom dobre. Okrem iného sa tam spomína trestný čin ohýbania práva, ktorý bol v roku 2021 zavedený do trestného zákona. Podľa môjho názoru tento trestný čin do trestného zákona nepatrí, pretože nahrádza iné trestné činy,“upozorňuje Radačovský s tým, že ide napríklad o zneužitie právomocí verejného činiteľa, úplatkárstva. Tento trestný čin vníma ako nástroj nátlaku na sudcov. Ak tí nesprávne rozhodnú a niekto sa cíti poškodený, má niekoľko možností, ako získať nápravu.

Sociologička: Poslanci už dávno netlačili nákupný vozík
Z politických diskusií je zrejmé, že poslanci už dávno netlačili nákupný vozík a tak zastropovanie ceny chápu ako upevnenie lustra na plafóne. Citát Zuzana Kusá, sociologička Názor Zuzany Kusej, s názvom: "Ako nebyť expertom," zverejnený v denníku... Čítať ďalej
07 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ministerstvo mimovládok

Radačovskému sa však nepáči, aký veľký význam správa prikladá občianskym združeniam a mimovládnym organizáciám.

„Problém justičného systému a prokuratúry spočíva v niečom inom. Malo by sa prísne a striktne rešpektovať základné právo. Právo na trojdelenie štátnej moci (zákonodarná, výkonná, súdna). Pokiaľ sa toto bude rešpektovať, týmto jednotlivým zložkám moci nikto nemôže zasahovať do rozhodovania,“ myslí si europoslanec a dopĺňa, by nebolo dobre, keby sa ministerstvo spravodlivosti zmenilo na ministerstvo mimovládnych organizácií a občianskych združení.

O sudcoch nech rozhodujú sudcovia

„Som zásadne proti tomu, aby Brusel zasahoval do nášho justičného systému. Teda do systému kreovania ústavných sudcov, prokuratúry a podobne. Vstupom do EÚ sme sa zaviazali ctiť si hodnoty právneho štátu,“ hovorí Radačovský s tým, že tie spočívajú jednak v ochrane právneho štátu, ale aj v trojdelení moci.

„Ale už konkrétny výkon moci nech sa ponechá konkrétnym štátom,“ vysvetľuje a dopĺňa, že takto uvažujú aj poslanci iných štátov:

„Justičný systém patrí nám a máme dostatok odborníkov, aby sme ho dokázali riešiť bez zásahu. Aj pokiaľ ten nemusí byť zlý, ale predsa. Systém vyriešenia justície je podľa môjho názoru veľmi jednoduchý,“ hovorí Radačovský, pričom doň zahŕňa ochranu právneho štátu. Do funkcie sudcov, prokurátorov či ústavných sudcov, by mali byť ľudia navrhovaní stavovsky, nie politicky. Nemyslí si však, že v budúcnosti sa tento problém vyrieši.

„Na vyriešenie tohto problému potrebujeme odborné znalosti, politickú vôľu. Predovšetkým nesmieme myslieť na seba, ako na politika, alebo na svoju stranu spôsobom, že niekto nás môže zavrieť, preto my zavrieme tých iných,“ dodáva Radačovský.

Európsky parlament / neweurope.eu

Nie je eurohujer

"Pred nedávnom som vystúpil v Európskom parlamente s tým, že pokiaľ budú pokračovať dodávky zbraní na Ukrajinu a nebude sa rokovať o mieri, tak sa naši západoeurópski priatelia tou slovanskou krvou udusia. Vyslúžil som si akurát nesúhlasné bučanie, predovšetkým liberálnych europoslancov. A to som ešte ani netušil, aký diabolský plán sa pripravuje, Tí istí, ktorí túto dohodu a plán pripravili, sú teraz v šoku, že Čína po dohode s Ruskom pripravuje mierový plán na ukončenie vojny na Ukrajine. Sú v šoku, pretože by sa prestalo bojovať, prestali by zomierať ukrajinskí a ruskí chlapci, nemohli by zrealizovať svoj neľudský plán," napísal nedávno Radačovský.

Radačovský varuje pred DIABOLSKÝM PLÁNOM EÚ
Europoslanec Miroslav Radačovský (Slovenský Patriot) upozornil na dokument o dohode a oznámenia Európskej obrannej agentúry (UDA) zo sídlom v Bruseli z pondelka tohto týždňa. Sedemnásť členských štátov, vrátane Slovenska, totiž podpísalo dohodu o... Čítať ďalej
22 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik