Profesor Knížák napísal ostrý list Fialovi: ZABÍJATE PRAVDU A SLOBODU! Výzva na odvolanie Černochovej
08 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Výtvarník a bývalý riaditeľ českej Národnej galérie Milan Knížák vyzval premiéra Petra Fialu, aby odvolal ministerku obrany Janu Černochovú. Tá podľa neho verejne ponížila moderného päťbojára Davida Svobodu a ohrozila základné princípy demokracie, ktorými je aj sloboda slova.

Knížiak v otvorenom liste reaguje na to, ako Černochová verejne vynadala Davidovi Svobodovi za jeho slová o účasti Rusov a Bielorusov na Olympijských hrách. Mediálna kritika, ktorá sa potom strhla, nasleduje podľa Knížáka práve hlavne Černochovú.

Hanbím sa za to, že reprezentuje náš štát

„Pán premiér, žiadam Vás týmto o okamžité odvolanie ministerky obrany Jany Černochovej. Aféra, ktorú vyvolala okolo štandardného vyhlásenia športovca Slobodu je ponižujúca pre celú našu spoločnosť. Ukazuje, že cez všetky Vaše námietky sa naozaj vraciame späť k totalite,“ píše Knížák v liste.

„Každý občan našej republiky má právo na osobný názor, je to základný princíp demokracie. Neexistuje štátna názorová cesta, z ktorej sa nesmie uhnúť. Aj zamestnanec ministerstva vnútra a obrany môže hovoriť čo si myslí, pokiaľ neprezrádza štátne tajomstvo. Ak uhneme, hoci len o milimeter, z cesty osobnej slobody, dopúšťame sa tým zločinu proti demokracii. Vaším konaním zabíjate pravdu a slobodu,“ burcuje Knížák, že kritika za názor je cestou späť k totalite.

Milan Knížák, Foto: Hans Štembera, PL

To, že si ako terč vybrala Černochová práve človeka s priezviskom Sloboda, je podľa Knížaka symbolické. „Vybrali ste si pre váš útok na slobodu skutočne vhodný terč. Škandalizovaný športovec sa symbolicky volá SLOBODA. Volanie SEBERTE SLOBODOVI SLOBODU je ukážkou pokleslosti Vašej vlády,“ má jasno Knížák.

Bohužiaľ… nie ste schopní vládnuť

Ten pritom päťkoalíciu pred voľbami podľa svojich slov podporoval. „Bol som šťastný, keď prestala hegemónia A. Babiša a nastúpila Vaša koalícia. Aj keď s ňou v mnohom nesúhlasím, čakal som poctivý a otvorený spôsob vládnutia,“ píše Knížák, ktorého ale vraj následný vývoj sklamal.

„Bohužiaľ… nie ste schopní vládnuť. Uvedomujem si však, že by demisia celej vlády znamenala všeobecnú destabilizáciu, preto žiadam len o okamžitú demisiu ministerky vojny Jany Černochovej. Hanbím sa za to, že reprezentuje náš štát,“ dodáva nespokojný Knížák.

Podobnosť so Slovenskom čisto náhodná?

Ukrajinská ofenzíva je na dohľad
Blinken vyhlásil, že ukrajinské ozbrojené sily začnú v najbližších týždňoch protiofenzívu. Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken, v rozhovore pre francúzsky magazín Ouest-France oznámil možnú protiofenzívu Ukrajiny v najbližších... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Milan Laca

Olympijský víťaz z Česka sa zastal Rusov

David Svoboda v štúdiu Českej televízie v rozhovore s moderátorkou rozoberali návrh Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorý pri splnení istých podmienok odporučil zapojenie sa ruských a bieloruských športovcov do súťaženia na medzinárodnej scéne.

„V ankete sa vyjadrilo 208 našich športovcov, ako sa stavajú k účasti ruských a bieloruských športovcov na hrách a výsledky boli nejednoznačné. Z toho vyplýva, že nemožno zaujať nejaké plošné stanovisko, aby sme podstatnú časť športovcov neurazili, neobišli alebo nepodviedli. Preto z toho vychádza neutrálne stanovisko a preto je aj moje stanovisko neutrálne," vysvetľoval Svoboda, ktorý bol predsedom komisie športovcov Českého olympijského výboru. 

Svoboda: Politika do športu nepatrí

Na otázku moderátorky, čo to konkrétne znamená, odpovedal: „Keď minulý rok vypukla vojna, MOV odporučil nepozývať ruských a bieloruských športovcov ani funkcionárov na športové podujatie. Český olympijský výbor to vtedy podporil a ja som sa zdržal hlasovania, lebo som presvedčený, že politika do športu filozoficky nepatrí. To, že tam dávno je, a že predchádzajúce generácie a aj tá súčasná šport pred politikou neubránili, to je smutný fakt, ale z toho vychádza moje stanovisko a môj postoj je neutrálny."

Keď moderátorka zareagovala, že v olympijskej charte sa okrem nediskriminácie športovcov hovorí aj o podpore mierovej spoločnosti, vyhlásil Svoboda, že olympijská charta už dávno nikoho nezaujíma a nedodržiava sa. „Je to otázka výkladu,“ povedal.

„Ten vojenský konflikt stále trvá. A ako vieme, tak prvou obeťou každého vojenského konfliktu je pravda,“ povedal Svoboda.

Na upozornenie moderátorky, že agresiu Ruska voči Ukrajine v rezolúciách opakovane odsúdilo valné zhromaždenie OSN, Svoboda reagoval slovami: „Môže to byť pokojne omyl, čo ja viem.“

Ministerka: Nech ide na Libavu

Nepochopím, ako toto vojak a olympionik môže spochybňovať. Mohol by sa hodiť do tej fešáckej uniformy a odísť na mesiac na Libavu, pomáhať s výcvikom ukrajinských vojakov! A pozerať sa im do očí a počúvať, čo si o jeho názore myslia oni,“ napísala na sociálnej sieti ministerka obrany Jana Černochová.

RUSKÁ SABOTÁŽ! Kričí Naď. Slovenské stíhačky pre Ukrajinu NIE SÚ BOJASCHOPNÉ! 
Slovensko zaslalo v marci postupne na Ukrajinu 13 stíhačiek typu MIG-29. Bohužiaľ, nie sú bojaschopné. Stíhačky mali byť schopné uletieť 350 hodín, nevydržali však viac ako 70, uviedol zástupca náčelníka generálneho štábu slovenských ozbrojených... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik