Čas na rozuzlenie UKRAJINSKÉHO UZLA
08 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Po niekoľkých dôležitých rokovaniach s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen sa čínsky prezident Si Ťin-pching 7. apríla neformálne stretol s Macronom. Pred ukončením návštevy sa dosiahla séria pozoruhodných výsledkov. Spomedzi nich stojí za zmienku, že Čína, Francúzsko a Európa dosiahli v otázke Ukrajiny mnoho konsenzu, čo naznačuje, že Čína a Európa môžu byť všestrannými partnermi, informuje Global Times. Čína si však nedá Západom kibicovať do toho, ako sa má správať k Rusku!

Po vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu niektorí Európania spojili ukrajinskú otázku so vzťahmi medzi Čínou a EÚ a Washington tento uzol ešte viac utužil.  Rozviazať tento uzol je naliehavou úlohou vo vzťahoch medzi Čínou a EÚ, ale v konečnom dôsledku si to Európania musia vyriešiť sami.

Niektoré európske politické elity istý čas spájali otázku Ukrajiny so vzťahmi medzi Čínou a EÚ, dokonca to považovali za jeden z predpokladov rozvoja vzťahov medzi Čínou a EÚ. Čína nemôže akceptovať teóriu „zodpovednosti Číny“ a pozerať sa na bilaterálne vzťahy výlučne z perspektívy ukrajinskej krízy je krátkozraké. Čína trvá na tom, že vzťahy medzi Čínou a EÚ nie sú zamerané na tretiu stranu, nezávisia od nej, ani sa jej nepodriaďujú. Otázka Ukrajiny by nemala byť prekážkou komunikácie medzi Čínou a EÚ, ale príležitosťou pre obe strany na posilnenie koordinácie.

6. apríla sa Macron a von der Leyenová pri rozhovoroch s prezidentom Si Ťin-pchingom vyjadrili, že Čína nie je stranou, ktorá vyvolala krízu, ocenili čínske úsilie o presadzovanie politického urovnania a tešia sa, že Čína bude hrať dôležitejšiu úlohu. Sú pripravení spolupracovať s Čínou, aby našli spôsob, ako uľahčiť rozhovory o mieri. EÚ je ochotná spolupracovať s Čínou na hľadaní spôsobov, ako viesť mierové rozhovory. Tieto pozitívne poznámky naznačujú, že postoje Číny a EÚ v otázke Ukrajiny sa zbližujú a rozdiely sú oveľa menšie, ako propagovali západné médiá. Najdôležitejším konsenzom medzi oboma stranami je, že obe strany dúfajú v mier a sú ochotné vynaložiť úsilie na dosiahnutie mierových rozhovorov.

Čínsky prezident Si Ťin-pching má trilaterálne stretnutie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen , foto: GT

Nezápadné krajiny to už omrzelo

Prezident Macron hovoril o sile „rešpektu“. Západné elity dlhé roky vedome či nevedome prednášali iným a nezápadné krajiny to už omrzelo. V ukrajinskej kríze urobili znova tú istú chybu, ako keby riadiť sa ich názormi bolo jediné správne a spravodlivé. Títo ľudia sa naliehavo potrebujú naučiť „vzájomnému rešpektu“ a rešpektovať odlišnosti iných a že majú rovnaké prirodzené práva, ako aj nezávislý úsudok Číny na základe historických zvratov v otázke Ukrajiny.

Čína predložila názor, že „svet prechádza hlbokými zmenami, ktoré za storočie nevideli“ a Európa verí, že teraz je „historický zlom“. Návšteva Macrona a von der Leyenovej v Číne dokazuje, že vzájomná potreba Číny a Európy v súčasnom medzinárodnom prostredí stále rastie a komunikácia môže byť stále vedená „s rešpektom, presvedčením a priateľstvom“, opisuje stretnutie na najvyššej úrovni čínsky denník Global Times.

Profesor Knížák napísal ostrý list Fialovi: ZABÍJATE PRAVDU A SLOBODU! Výzva na odvolanie Černochovej
Výtvarník a bývalý riaditeľ českej Národnej galérie Milan Knížák vyzval premiéra Petra Fialu, aby odvolal ministerku obrany Janu Černochovú. Tá podľa neho verejne ponížila moderného päťbojára Davida Svobodu a ohrozila základné princípy demokracie,... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Čína Západu: Nehovorte nám, čo máme robiť s Ruskom!

Zároveň však Čína dala jasne najavo, že západné mocnosti nemôžu diktovať Pekingu, čo má robiť s Ruskom v jeho vojne na Ukrajine. Povedal to v piatok čínsky veľvyslanec v Rusku. O téme informuje POLITICO.

„Nebola to čínska strana, ktorá vytvorila ukrajinskú krízu, Čínska ľudová republika nie je jej stranou a neposkytla zbrane žiadnej zo strán konfliktu,“ povedal Zhang Hanhui v rozhovore pre ruský denník Izvestija. „Západ nie je v pozícii dávať Číne pokyny, a čo viac, nemá právomoc hodiť na ňu zodpovednosť,“ dodal Zhang. Napriek tomu, že je Čína jedným z hlavných spojencov Moskvy, snaží sa stavať ako prostredník medzi Ruskom a Ukrajinou a vo februári predložila 12-bodový mierový plán.

Vyjadrenia čínskeho veľvyslanca prišli hneď dlho očakávanej spoločnej návšteve Macrona a von der Leyenovej v Číne. Macron zaujal miernejší postoj a povedal Si Ťin-pchingovi, že „spolieha sa na neho, že privedie Rusko späť k rozumu“, zatiaľ čo von der Leyenovej prístup bol priamejší. Predsedkyňa Komisie varovala pred dodávkami zbraní do Moskvy: „Vyzbrojenie agresora je jasným porušením medzinárodného práva – nikdy by nemal byť ozbrojený,“ povedala. "To by skutočne výrazne poškodilo vzťah medzi Európskou úniou a Čínou," dodala von der Leyenová.

Zdá sa však, že Si Ťin-pchingom tieto snahy nepohli a pridŕža sa diskusií Pekingu o vojne na Ukrajine, ktoré úzko odrážajú ruskú pozíciu. „Mierové rozhovory by sa mali obnoviť čo najskôr, berúc do úvahy rozumné bezpečnostné obavy všetkých strán s odvolaním sa na Chartu OSN,“ povedal čínsky líder. Piatkové vyjadrenia čínskeho veľvyslanca v Rusku boli nápadne podobné. „Čo robí čínska strana, sa dá zhrnúť do jednej vety: výzva na mier a podpora rokovaní,“ povedal Zhang.

Takto zase vidí návštevu Macrona a von der Leyenovej v Číne západné POLITICO.

RUSKÁ SABOTÁŽ! Kričí Naď. Slovenské stíhačky pre Ukrajinu NIE SÚ BOJASCHOPNÉ! 
Slovensko zaslalo v marci postupne na Ukrajinu 13 stíhačiek typu MIG-29. Bohužiaľ, nie sú bojaschopné. Stíhačky mali byť schopné uletieť 350 hodín, nevydržali však viac ako 70, uviedol zástupca náčelníka generálneho štábu slovenských ozbrojených... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik