Republika a jej štyri body riešenia vysokých cien (VIDEO)
08 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

„Slovensko trápia rekordné ceny potravín. Nákup, ktorý stál pred rokom päťdesiat eur, stojí dnes bežne aj sedemdesiat-osemdesiat eur,“ konštatuje Milan Uhrík (hnutie Republika). Ten ako najväčšieho vinníka vidí nie len ceny energií, ale aj vysoké prirážky zahraničných reťazcov.

Tie sú najväčšími objednávateľmi reklamy, preto sa médiá vyhýbajú kritike voči nim. Spoločne s pôdohospodármi, výrobcami potravín a reťazcami našli riešenia, ktoré pomôžu. Najdôležitejšie je zastropovanie prirážok.

Štát by podľa Republiky mal „utiahnuť“ aj zníženie DPH na základné potraviny. V spolupráci s eurofondami by sa mali oživiť a modernizovať slovenské farmy a zlegalizovať treba domáci chov. Obrovský medziročný nárast cien potravín zaznamenávajú aj štatistici.

Screenshot z videa / Facebook Milan Uhrík | 1, Zastropovanie obchodných prirážok

Miroslav Suja tvrdí, že najdôležitejším krokom je zastropovanie prirážok pre obchodné reťazce.

„Nie je možné, aby si na potravinách nahadzovali aj sto percent ceny a zarábali na tom stovky miliónov eur,“ upozorňuje Suja a pripomína, že už pred rokom do NR SR podávali podobný návrh zákona, v ktorom malo byť zastropovanie pre základné potraviny na 40 percent.

Screenshot z videa / Facebook Milan Uhrík | 2, Zníženie DPH

Podľa Viliama Ostrožlíka treba pristúpiť aj k zníženiu DPH na základné potraviny na 5 percent, čo si pri dobrom hospodárení štát môže dovoliť.

„Stačí dávať menej peňazí na vojnu a bude dosť peňazí na boj proti zdražovaniu,“myslí si Ostrožlík.

Screenshot z videa / Facebook Milan Uhrík | 3, Podpora slovenských poľnohospodárov a potravinárov

„Zagarantovať im dostupné ceny energií, ktoré im likvidujú a presunúť peniaze z eurofondov na modernizáciu slovenských fariem, maštalí a výrobných potravinárskych liniek tak, aby sa zvýšila ich konkurencie schopnosť a znížila cena kvalitných slovenských potravín a bolo by ich v obchodoch oveľa viac,“vysvetľuje Uhrík, ako sa dá dosiahnuť podpora slovenských poľnohospodárov a potravinárov.

Screenshot z videa / Facebook Milan Uhrík | 4, Obnova legálneho domáceho chovu

Podľa Suju je dôležité zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska a obnovu legálneho domáceho chovu.

„Preto sme do parlamentu opäť predložili návrh zákona, aby si každý, kto má záujem, mohol legálne doma dochovať hydinu, vyprodukovať vlastné vajíčka a mäso,“ uzatvára Suja štvoricu opatrení na zníženie cien potravín.

Porovnanie blokov

 „Najväčšie zdraženie spomedzi potravín zaznamenali vajíčka a chlieb, ktorých cena sa takmer strojnásobila. Zatiaľ čo sme pred rokom za 20 kusov vajec zaplatili 3,78 eura, dnes je to astronomických 6,58 eura. Citeľný nárast cien zaznamenávame aj pri nápojoch, najmä alkoholických,“ upozorňuje odborníčka na osobné financie Linda Valentín, ktorá k týmto číslam prišla pomocou nákupného zoznamu.

„Výdavky na veľkonočný stôl sa môžu hýbať okolo 150 eur, pričom najdrahšou položkou sú mäsové výrobky (šunka, saláma, údené mäso) a vajíčka. Celkovo nás veľkonočný nákup môže vyjsť aj na 282 eur vrátane dekorácií a výslužky pre šibačov,“ vyratúva Linda Valentín.

Štatistici odhalili drsnú pravdu o cenách. Nie všetko je však drahšie (GALÉRIA)
Podľa analytikov si oproti minuloročnej Veľkej noci priplatíme za všetko... ak teda nemienime na Veľkonočnú nedeľu obedovať rezance s opraženou strúhankou. Ceny tretí rok rastú a podľa štatistikov v januári medziročne stúpli o viac, ako 28... Čítať ďalej
06 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik