Anatómia Elfa alebo vzťah neinformovaných k "dezinformáciám"
06 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

Anatómia Elfa alebo boj proti dezinformáciám z pohľadu psychológie. Tak znie text blogu českého autora, dátového vedca a psychoterapeuta Štěpána Čábelku, uverejnený na webe blogosvet.cz.

Boj proti dezinformáciám môže byť živený aj nevedomými motívmi. Horšie je, ak túto nevedomosť drsne zneužíva mediálny mainstream a časť výkonných politikov na politickej scéne.

Autor blogu to vysvetľuje na príklade fiktívneho Jirku

(HD túto časť text preberá v citácii celú.)

"Jirka sa narodil dobre situovaným rodičom v Prahe, vyštudoval na VŠ techniku ​​a je zamestnaný vo veľkej korporácii ako IT manažér. Má dve deti a manželku, čo robí v rovnakej firme v oddelení HR. Považuje sa za vzdelaného a slušného občana.

O politiku sa príliš nezaujíma, ale keď má čas, prečíta si správy na Novinkách a Zozname. V aute počúva iRozhlas, pretože si tam pozývajú zaujímavých ľudí. Televíziu veľmi nesleduje, zato má predplatený Netflix a Disney+ pre deti. Darí sa mu dobre, plat má slušný, dvakrát za rok si s rodinou doprajú dovču v zahraničí. Vo voľnom čase jazdí na bicykli, a tak je rád, že narastá počet cyklotrás. Vie, že mnohé by nevznikli bez dotácií EÚ, za čo je vďačný. Rodičov má v Jeseníku, kúpeľnom to meste, ktoré vďaka rovnakým dotáciám vyčistilo niekoľko prameňov a vybudovalo náučný chodník Vinzenza Priessnitze .EÚ preto vníma jednoznačne pozitívne.

Ostatne odjakživa patríme na západ, o tom niet sporu. Každý predsa vie, že za to prechodné obdobie komunizmu u nás v rokoch 1945-89 mohla hlavne mocenská rozpínavosť Ruska (a jeho miestni prisluhovači).

Stačí nemať niekoho rád

Jirka nemá rád Andreja Babiša a Miloša Zemana, pretože ten prvý je populista, zlodej a koktavec, zatiaľ čo ten druhý je narcis a hulvát. V posledných prezidentských voľbách volil Petra Pavla, v tých predchádzajúcich Jiřího Drahoša, podobne ako všetci jeho kamaráti.

Jirka je hrdý, že je u nás demokracia a sloboda. Uvedomuje si však, že oboje treba brániť, takže je rád, že sme súčasťou obranného paktu NATO. Fandí päťkoalícii, pretože ide o združenie demokratických strán, kde nie sú žiadni oligarchovia a populisti; len ho trochu mrzí, že je vo vláde tak málo Pirátov, pretože tí ako jediní sa stavajú čelom ku globálnemu otepľovaniu a diskriminácii menšín.

Idylický Jirkov svet zrazu narúšajú názory

A teraz si predstavme, čo sa stane, keď do Jirkovho idylického sveta preniknú správy, že nejakí otrhaní ľudia z bohviejakého Vidlákova, najmä starších ročníkov, demonštrujú na Václaváku. Vraj proti biede, alebo čo (Ako by u nás nejaká bola, no nie? Bieda je predsa v Afrike av Rusku!). Keby radšej namiestoflákania sa na námestiach išli poriadne makať! A čo viac, ako ukazujú na Novinkách, niektorí z nich nesú transparenty za vystúpenie z EÚ a NATO. A jeden obzvlášť odporný dezolát má na klope ruskú vlajočku!

Jirka je v šoku

Úplne, ale úplne nechápe, ako sa niečo také môže stať. Čo je to preboha za ľudí? Vari niekto rozumný môže vážne chcieť, aby sme vystúpili z EÚ a NATO? Taký nezmysel! To by sme mohli rovno obnoviť Sovietsky zväz, no nie?

Keď sa o tom baví s kamarátmi, príde reč na tzv. dezinformácie. A obrázok sa začína vyjasňovať. Jasne, tým to bude. Tí nevzdelaní balíci z vidieka jednoducho uverili nejakým báchorkám, šíreným populistami typu Okamura a tými dezinformačnými webmi. Škoda, že tie weby hneď vtedy, na jar 2022, vláda nezavrela úplne; keby to bývala urobila, mali by sme teraz pokoj.

Problém je, že tí seniori uveria kde čomu. Asi to bude tým, že sa narodili v čase, keď ešte neexistoval internet a sociálne siete. Proste tú záplavu informácií nezvládajú. Niekto im prepošle nejaký ten reťazový mail, oni sa prekliknú niekam na Aeronet a z pľacu tomu uveria. Pretože čo je napísané, to je dané. A pritom, ako  písali na IDNESe, Aeronet je hlásnou rúrou Ruska!

Štát by mal proti týmto nedoukom nejako zakročiť, keď si ani nedokážu preveriť zdroje. Sú to jednoducho užitoční idioti, slúžiaci Putinovi, rozohňuje sa Jirka.

Ideálne zakázať tie reťazové maily a naordinovať im kurzy informačnej gramotnosti, nie? Ešte, že si to štát uvedomuje a zriadil na boj s dezinfo nejaký ten tím. KRIT alebo ako sa to volá. Tak snáď sa to vláde podarí nejako vyriešiť. Už aby to bolo. Inak by to mohlo zle dopadnúť, Putin už je na Ukrajine, a to je za humnami."

A teraz si predstavte

Toľko výňatok z blogu Štěpána Čábelku. Predstavte si, že sme na Slovensku, dosaďte si iného mladého úspešného muža, napríklad Jána, iné mená politikov, dosaďte si iné mediálne tituly, teda, tie akože "naše" a ste v našej realite ideológie zvanej boj proti dešzinformáciám!

Veď - nesloboda? "To sú hlúposti: každý sám si predsa môže hovoriť čo chce a jazdiť kam chce. Nikto ho v ničom neobmedzuje. A že je boj proti dezinformáciám cenzúra? To je totálne mätenie pojmov. Demokracia je o slobode názorov, nie o šírení klamstiev, notabene za ruské peniaze. To predsa dá rozum, no nie?" Píše okrem iného dátový odborník a psychoterapeut Čábelka na blogu s titulkom Anatómia Elfa alebo boj proti dezinformáciám z pohľadu psychológie.

USA hrajú na Ukrajine poker v štýle Divokého západu
Spojené štáty pritvrdzujú hru. Ich prístup ku konfliktu na Ukrajine pripomína pokrovú hru v salóne v dobách Divokého západu, kde však boli hráči vyzbrojení iba pištoľami na pušný prach a nie raketami vybavenými jadrovými hlavicami. NATO hrá s... Čítať ďalej
06 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme