NATO hrozí Číne
05 | 04 | 2023 I Milan Laca

Stoltenberg prisľúbil Číne vážne dôsledky v prípade dodávok zbraní do Ruska.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že vojenská pomoc Číny by bola historickou chybou, ktorá by mala vážne následky. V Číne podľa neho vedia, čo je v stávke.

Bez dôkazov, ale vedia...

"NATO nemá žiadne dôkazy o tom, že Čína poskytla Rusku smrtiacu pomoc. Takáto pomoc by bola historickou chybou a mala by závažné dôsledky," povedal Jens Stoltenberg novinárom po stretnutí ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli  Stoltenberg nevysvetlil, aké dôsledky môžu Čínu postihnúť. Podľa neho „vedia, že takéto následky môžu prísť“.

Rusko-Čínske zbližovanie pokračuje
Kyodo: Čína prvýkrát od roku 1964 zmenila svoj postoj ku Kurilom a prijala neutralitu. Čína po prvý raz za takmer 60 rokov zmenila svoj postoj k otázke vlastníctva južnej časti Kurilských ostrovov. Zaujala neutrálny posotoj, čím sa Peking a Moskva... Čítať ďalej
04 | 04 | 2023 | Milan Laca

Čína je problém

Vo februári americký minister zahraničia Anthony Blinken vyhlásil, že Čína dodáva Rusku nesmrtiacu vojenskú pomoc a zvažuje zaslanie zbraní.  „V posledných rokoch sme videli podporu na úrovni rétoriky a politiky a dokonca aj určitú nesmrtiacu pomoc. Sme však mimoriadne znepokojení tým, že Čína zvažuje poskytnutie smrteľnej pomoci Rusku,“ povedal Blinken pre NBC . Na televíznom kanáli CBS tiež uviedol, že Peking zvažuje možnosť poskytnutia vojenskej pomoci. Na upresňujúcu otázku povedal, že ide predovšetkým o zbrane. Čínske ministerstvo zahraničia to označilo za špekuláciu. 

Biden tvrdí  iné

V marci americký prezident Joe Biden vyhlásil, že Čína zatiaľ neposkytuje Rusku vojenskú pomoc, ale môže tak urobiť v budúcnosti. „Posledné tri mesiace som počúval, že Čína poskytne Rusku významné zbrane. Zatiaľ to neurobili, ale to neznamená, že to neurobia,“ povedal Biden na tlačovej konferencii po rokovaní s kanadským premiérom Justinom Trudeauom v Ottawe (citované agentúrou Reuters ) .

Vraj dodávajú

Čínske spoločnosti, vrátane jednej s väzbami na čínsku vládu, poslali do Ruska približne 1000 karabín a ďalšie vybavenie, ako aj  častí dronov a pancierovania. Zásielky sa uskutočnili medzi júnom a decembrom 2022, informovali noviny Politico, s odvolaním sa na obchodné údaje. Podľa denníka v júni 2022 jeden z najväčších dodávateľov čínskeho ministerstva obrany China North Industries Group Corporation Limited dodal ruskej spoločnosti Techkrim karabíny CQ-A podľa vzoru M16. Zbrane boli označené ako "civilné lovecké pušky", ale používajú ich ozbrojené sily Filipín, Južného Sudánu, Paraguaja a čínska polovojenská polícia, poznamenáva Politico. Podľa novín Techkrim spolupracuje s ruskou armádou a vládou.

Miliardy pre Kyjev od NATO
NATO dodalo Kyjevu vojenskú pomoc vo výške 65 miliárd eur, pričom spustilo nový program. Podľa Jensa Stoltenberga je podpora Kyjeva zo strany NATO „na dlhú trať“. Pomohli Krajiny NATO poskytli Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 65 miliárd eur. V... Čítať ďalej
04 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme