V Bratislave si uctili 78. výročie jej oslobodenia
04 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

V Bratislave si na viacerých miestach uctili v utorok 78. výročie oslobodenia hlavného mesta. Viac ako stovka ľudí prišla aj k pamätníku Slavín uctiť si pamiatku padlých vojakov, medzi nimi i priami účastníci odboja Karol Kuna a Branislav Tvarožek, ako aj partizánka Anna Bergerová.

Na okolnosti vzniku druhej svetovej vojny, na ktorej sa zúčastnila aj Slovenská armáda, poukázal člen Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Peter Weiss.

"Slovenskí vojaci sa stali nielen svedkami, ale niekedy aj aktérmi vyhladzovacích operácií na území Bieloruska a Ukrajiny. Túto hanbu odčinilo až Slovenské národné povstanie," uviedol. To podľa neho vrátilo slovenskému národu česť, dôstojné miesto v Európe i silnú pozíciu v obnovenej Československej republike.

Pietna spomienka sa konala približne v rovnakom čase aj v bratislavských Vajnoroch, kde miestny starosta Michal Vlček poďakoval prítomným vojakom, či už zo Slovenska, alebo iných spojeneckých krajín, za všetko, čo robia pre bezpečnosť Slovenska. "Vojna sa nesmie nikdy viac opakovať, na jej hrôzy nesmieme nikdy zabúdať," povedal.

Ľudia môžu podľa neho žiť bezpečný život aj vďaka tomu, že sa Slovensko pred 19 rokmi stalo členom Severoatlantickej aliancie, ktorej styčný tím sídli aj v mestskej časti Vajnory. "S jeho vedením sme celkom nedávno hovorili aj o lepšej informovanosti občanov, lebo dnes sa vojna nevedie len na frontových líniách, ale sme jej svedkami aj v hybridnej podobe," povedal Vlček.

Analytici: Smer a Republika rastie, spájanie malých subjektov bude nevyhnutné
Denník Pravda sa aktuálne zameral na tému možnej spolupráce a naopak vylučovania strán zo spolupráce pred nadchádzajúcimi predčasnými parlamentnými voľbami. Poukázal pritom na prieskum Focusu, ktorý si denník interpretuje tak, že spájanie väčších... Čítať ďalej
04 | 04 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik