Fínsko je oficiálne 31. členom NATO! Rusko prijíma protiopatrenia
04 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Fínsko sa v utorok formálne pripojilo k vojenskej aliancii NATO v rámci historickej politickej zmeny spôsobenej ruskou inváziou na Ukrajinu, ktorá vyvolala hrozbu z Moskvy „protiopatreniami“, informuje The Guardian.

Agentúra Reuters uvádza, že pristúpenie Fínska zhruba zdvojnásobí dĺžku hranice, ktorú NATO zdieľa s Ruskom, a zároveň posilní jeho východné krídlo, keďže vojna na Ukrajine pokračuje bez riešenia.

Fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto zavŕšil prístupový proces odovzdaním oficiálneho dokumentu americkému ministrovi zahraničných vecí Antonymu Blinkenovi v sídle NATO v Bruseli.

Rusko prijíma protiopatrenia

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý privítal Fínsko vo svojich radoch, poznamenal, že ruský prezident Vladimir Putin uviedol ako jedno z ospravedlnení svojej invázie nesúhlas s rozširovaním NATO. "Dostáva presný opak...dnes Fínsko a čoskoro aj Švédsko sa stane plnohodnotným členom aliancie," povedal Stoltenberg v Bruseli.

Kremeľ uviedol, že Rusko bude nútené prijať „protiopatrenia“ proti pristúpeniu Fínska. Minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že tento krok zvýšil vyhliadky na ďalšiu eskaláciu konfliktu na Ukrajine. Rusko v pondelok uviedlo, že v reakcii na vstup Fínska do NATO posilní svoje vojenské kapacity vo svojich západných a severozápadných regiónoch.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že rozšírenie NATO je "zásahom do našej bezpečnosti a do národných záujmov Ruska". Moskva bude pozorne sledovať akékoľvek vojenské nasadenie NATO vo Fínsku, povedal.

Global Research: Americká OPOTREBOVACIA VOJNA na Ukrajine ZLYHÁVA, hovorí americký diplomat
Bývalý americký veľvyslanec vo Fínsku Earle Mack niekoľkokrát navštívil Ukrajinu v rámci humanitárnych misií. Vo svojom článku pre The Hill z 29. marca tvrdí, že počas svojej poslednej návštevy mohol na vlastnej koži vidieť nedostatok morálky v... Čítať ďalej
04 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Krok Fínska privítala aj ukrajinská vláda 

Náčelník štábu prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak v Telegrame napísal: „FI urobila správnu voľbu. NATO je tiež kľúčovým cieľom pre Ukrajinu."

Rozhodnutie znamená koniec éry vojenskej neangažovanosti Fínska, ktorá sa začala po tom, čo krajina odrazila pokus o inváziu zo strany Sovietskeho zväzu počas druhej svetovej vojny a rozhodla sa udržiavať priateľské vzťahy so susedným Ruskom.

Invázia na Ukrajinu vo februári 2022 však podnietila Fínov, aby hľadali bezpečnosť v rámci paktu kolektívnej obrany NATO, ktorý uvádza, že útok na jedného člena je útokom na všetkých.

Blinken povedal: „Som v pokušení povedať, že toto je možno jediná vec, za ktorú môžeme poďakovať pánovi Putinovi. Pretože tu opäť vyvolal niečo, o čom tvrdí, že tomu chce zabrániť."

Západní lídri majú na rukách krv za podporu Ukrajiny, tvrdí Volodin
Západní lídri majú krv na rukách za podporu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, čo viedlo k vytvoreniu „teroristického štátu“. Vyhlásil to v utorok predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry... Čítať ďalej
04 | 04 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik