Po salámu na benzínku? Ak sa stane TOTO, prečo nie
04 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Obchody v nedeľu. Majú byť otvorené, alebo zatvorené? Kým poslanci v parlamente sa dohadujú, obchody sa pripravujú aj na túto možnosť. Neobídu ju úplne, ale predávať budú.

Do parlamentu sa táto téma vracia, ako bumerang, názory poslancov sa stále rôznia. Kým predkladatelia argumentujú časom potrebným pre rodiny, odporcovia zákazu poukazujú na iné povolania. Poslanci sa "naťahujú" a predajcovia sa pripravujú tak, aby keď zákon naozaj prejde, mohli v nedeľnom predaji pokračovať iným spôsobom.

Periodicky sa vracajúca téma

„Ide o ideologický boj strážcov materníc,“ myslí si Juraj Krúpa z SaS, kým Denisu Sakovú pri tejto téme prekvapuje iná vec: „Máme vládu v demisii, ktorá sa má starať iba o najzávažnejšie otázky chodu štátu a prežitia občanov a prekvapuje ma, aké témy vládna koalícia prináša do parlamentu“.

Nedeľný predaj? Ide o ideologický boj „strážcov materníc“ - Juraj Krúpa
Denisa Saková a Juraj Krúpa sa v relácii v Politike na TA3 vyjadrili k aktuálnym témam uplynulých dní. Moderátor klasicky nadhodil tému kandidatúry Maroša Žilinku na prezidenta, zjavne ignorujúc, že Žilinka to už verejne a opakovane odmietol. To... Čítať ďalej
05 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Pre a proti

„A čo chudáci kňazi? Ako k tomu prídu, že musia makať aj v nedeľu? A kvôli bezohľadným konzumentom ich služieb musia ťahať skoré ranné, dopoludňajšie aj večerné šichty?,“ pýta sa Juraj Droba (SaS), predseda bratislavskej VÚCky.

„Či toto je iné a oni to robia s radosťou? Milí dogmatickí zadubenci z 15. storočia, ako veriaci vám hovorím, že drvivá väčšina pracovníkov v maloobchode má na výber a v nedeľu chodia do práce len tí, ktorí chcú a dostanú za svoju prácu príplatok. Svoje voľno si radi vyberú v iný deň. Tak prosím konečne prestaňte Slovensko obťažovať nepodstatnými témami a zakrývať Vami zdevastované verejné financie a rozvrat samosprávy, ktorý ste dopustili a aj spôsobili,“zastáva sa na sociálnej sieti Droba nedeľného predaja.

Juraj Droba / Foto: BSK

„Zamestnancom - predovšetkým matkám s deťmi, treba umožniť stráviť nedeľu ako skutočný deň pracovného pokoja, bez zhonu v zamestnaní, so svojimi rodinami. Ako správny vnímam trend obmedzovať pracovný čas vo výnimočných dňoch, ktorým nedeľa bezpochyby je. Je to krok potrebný k zosúladeniu pracovného a rodinného života, rovnako k vyššej kvalite života a zdravia zamestnancov,“prezentuje opačný názor Richard Vašečka (OĽaNO/Kresťanská únia), jeden z predkladateľov zákona o zákaze nedeľného predaja.

Poslanci sa doťahujú, obchodníci sa pripravujú

Portál HN informuje, že už aj na Slovensku sa začína objavovať, že na benzínovej pumpe si okrem kávy so sebou môžete urobiť bežný nákup a popri tankovaní si kúpite cibuľu, pečivo a iné potraviny. V Rakúsku je tento model relatívne bežný, na Slovensku sa s ním stretávajú hlavne obyvatelia hlavného mesta.

Slovenská majolika má narodeniny
Slovenská ľudová majolika znamená pre mesto Modra nielen významného zamestnávateľa a podnikateľský subjekt, ale aj nositeľa našej tradície a súčasť komunity. Skonštatoval to primátor mesta Juraj Petrakovič pri príležitosti 140. výročia Slovenskej... Čítať ďalej
03 | 04 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Mohlo by to fungovať

Ľubomír Drahovský, odborník na segment maloobchodu takýto predaj v prípade zákazu nedeľného predaja, považuje za zaujímavý. Čerpacie stanice fungujú 14 hodín denne, 7 dní v týždni

„Keďže je to úspešné v Rakúsku, ukazuje sa, že tento trend by mohol prejsť aj k nám. Som presvedčený, že stratégia obchodnej spoločnosti je založená na podrobných prepočtoch. Ak im to vychádza ekonomicky a strategicky, tak to môže byť výhodná pozícia pre spoločnosť,“ myslí si Drahovský.

pixabay.com | Ak by prešiel zákon z dielne Richarda Vašečku a spol, pri tomto modeli by bol aj vlk sýty, aj baran celý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme