Na cudzie ARMÁDY JE, na DÔCHODKY NIE?!
04 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Bývalí poslanci ČSSD proti vláde! Tak sa zdá, že Čechov trápia tie isté problémy ako nás - Slovákov. Zdeněk Škromach, v minulosti zastával posty 1. miestopredsedu vlády, ministra zdravotníctva, ministra práce a sociálnych vecí a senátora a miestopredsedu českého Senátu Parlamentu, nechápe, ako si môže vláda dovoliť povedať, že na dôchodky občanov nie sú prostriedky, zatiaľ čo peniaze prúdia na „financovanie cudzej armády“. Michal Hašek, bývalý štatutárny miestopredseda České strany sociálně demokratické, sa negatívne vyjadril k tlačovej konferencii povereného zástupcu riaditeľa Českej pošty. Kraje až do piatku nemali o transformácii Českej pošty žiadne oficiálne informácie. Minister vnútra Vít Rakúšan (STAN) tak podľa Haška spoločne s Českou poštou preukázal svoje pohŕdanie voči starostom a hajtmanom ČR. Vyslovil sa aj k odpredaji „zbytného majetku“ – 300 pobočiek Českej pošty, informujú české Parlamentní Listy.

Bývalý český minister práce a sociálnych vecí za ČSSD Zdeněk Škromach sa na svojom facebookovom profile kriticky vyjadril k postupu vlády premiéra Petra Fialu ohľadom zmien v dôchodkovom systéme, zatiaľ čo aj naďalej pokračuje financovanie „cudzej“ – pravdepodobne myslené ukrajinskej – armády. "Štát, ktorý si môže dovoliť financovať cudzie armády, nemôže tvrdiť, že nemá na dôchodky občanov," píše Škromach.

Do vlády sa oprel na Facebooku aj ďalší bývalý poslanec za ČSSD, Michal Hašek. Bývalý zastupiteľ Juhomoravského kraja po zhliadnutí tlačovej konferencie povereného zástupcu generálneho riaditeľa Českej pošty Miroslava Štefana plánovanú transformáciu Českej pošty označuje za „paškvil“. Má na to niekoľko dôvodov.

V príspevku kritizuje predovšetkým hnutie STAN spoločne s jeho podpredsedom, ministrom vnútra Vítom Rakúšanom. „Minister vnútra je šéfom STAN (starostovia a nezávislí). Fakt dopustil práve on také poníženie územných samospráv, ktoré boli z prípravy ‚transformácie' úplne vynechané? To je ten prenos starostovských skúseností do vrcholovej politiky?“ odsudzuje Hašek včasné neposkytnutie informácií mestám a krajom. 

Tie až do piatku podľa jeho slov žiadne oficiálne údaje o chystanej transformácii nemali. "Ministerstvo vnútra a Česká pošta ukázali pohŕdanie voči starostom a hajtmanom naprieč ich straníckou príslušnosťou," konštatuje.

Spomína aj vetu z tlačovej konferencie, ktorá ho zaujala, o „predaji zvyšného majetku na realitnom trhu“. „Takže – NIEKTO bez samospráv VYBRAL cca 300 pobočiek na zrušenie,“ vysvetľuje, čo je oným „zvyškovým majetkom“ myslené. 

Podľa jeho slov treba po predaji porovnať, aké pobočky zostanú, či budú dostupné, bezbariérové ​​alebo napríklad s dobrým parkovaním. „A potom bude jasné, prečo museli niektoré pobočky zaniknúť. Uvedomme si, že majetok Českej pošty je jedným z posledného uceleného majetku v území. A ten samozrejme láka…,“ píše Hašek a za predajom pobočiek v „lukratívnejších nehnuteľnostiach“ tak vidí len sledovanie vlastných komerčných záujmov.

Miliardy pre Kyjev od NATO
NATO dodalo Kyjevu vojenskú pomoc vo výške 65 miliárd eur, pričom spustilo nový program. Podľa Jensa Stoltenberga je podpora Kyjeva zo strany NATO „na dlhú trať“. Pomohli Krajiny NATO poskytli Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 65 miliárd eur. V... Čítať ďalej
04 | 04 | 2023 | Milan Laca

Poštu s označením „dom hrôzy“ necháte, tú dobrú rušíte. Zle pohyblivé babky budú cestovať cez pol mesta 3 kilometre za poštou? Aj týmito slovami berú Česi do svojich rúk situáciu, kedy má byť zrušených okolo 300 pobočiek Českej pošty. ParlamentníListy.cz zmapovali ohromujúci počet týchto ohlasov naprieč celým Českom a okrem sťažností, výčitiek a vulgarizmov našli aj obavu z násilia. 

Predpokladám, že zaplatíte svojim zamestnancom kurzy sebaobrany a psychologickú pomoc, pretože nechať pre bezmála 70-tisícové sídlisko v prevádzke iba 2 pobočky, je fakt mimo rozumného uvažovania,“ sťažuje sa napríklad občan z Prahy. 

Česká pošta je inštitúcia, ktorá podľa plánov vlády a ministra Rakúšana musí prejsť reformou. Zatiaľ to vyzerá tak, že bude zrušených 300 pobočiek po celej Českej republike. A kvôli tomu zruší aj 950 pracovných miest.

Zoznam zrušených pobočiek visí na sociálnych sieťach pošty už od piatku. A od piatku tiež ľudia prejavujú nad rozhodnutím svoju nevôľu. Podľa tlačovej konferencie hrala pri rušení pobočiek kľúčovú úlohu návštevnosť konkrétnej pobočky, počet transakcií, celková ekonomika prevádzky, ale aj vzdialenosť od MHD či bezbariérový prístup. Pre ďalšie transakcie, ako je CzechPoint či bankové služby, by mali byť vyčlenené zvláštne prepážky. A zástupca riaditeľa Českej pošty Miroslav Štěpán priznal, že počítajú s tým, že na pobočkách budú fronty.

Dôstojník Pentagonu: Západné tanky na Ukrajine zhoria! (VIDEO)
Ruské ozbrojené sily premenia západné tanky na Ukrajine na popol. Bývalý dôstojník Pentagonu Stephen Brian verí, že západné tanky, dodané Ukrajine, sa premenia na popol na bojisku spolu s posádkou. Tento názor vyjadril v článku pre portál Zbrane a... Čítať ďalej
04 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik