Alojz Baránik: Ačohentizmus v praxi
03 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Popri päťtisícovom poslaneckom plate má každý zástupca ľudu v parlamente nárok na preplatenie kancelárie a na asistentov viac, ako tri tisícky eur. S touto možnosťou poslanci disponujú rôzne. Alojz Baránik (SaS) zamestnáva tri asistentky.

Na tom by nebolo nič čudné, keby dve z nich nepôsobili aj v jeho súkromnej firme, čo podľa pána poslanca nie je problém, pretože nie je sám a taktiež to občana nezaujíma, čo však nie je na mieste. A na mieste podľa politológov nie je ani tento spôsob zamestnávania asistentiek poslanca, ktorý navyše ani nevie presne definovať, kde je hranica medzi prácou asistentky poslanca a zamestnankyne jeho firmy. Ak by ste sa chceli zaujímať o takúto prácu, okrem patričného vzdelania potrebujete aj živnosť a zmluva, ktorú s vami kancelária NR SR podpíše, vám ukladá aj určité povinnosti.

Multifunkčné asistentky

Dve z troch poslancových asistentiek okrem toho, že mu poskytujú služby v NR SR, sú tiež zamestnané aj v jeho súkromnej advokátskej kancelárii. Otázne teda je, za aké výkony berú plat – či za asistenciu poslancovi, alebo za prácu pre Baránikovu súkromnú firmu.

 „Je. Sú separátne odmeňované ako asistentky a ako advokátky. Takto to fungovalo vždy. Ani zďaleka nie som prvý, kto to tak má,“vyhlásil Baránik.

SKUPINA POSLANCOV NR SR žiada o vyhlásenie Ruska za teroristický štát!
Skupina poslancov predkladá do NR SR návrh uznesenia, ktorým by slovenský parlament vyhlásil Ruskú federáciu za štát podporujúci terorizmus. "Rusko je teroristický štát," vyhlásil na sociálnej sieti poslaenc NR SR, Ondrej Dostál, člen poslaneckého... Čítať ďalej
15 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Nikoho to nezaujíma?

„Neviem o tom, že by to bolo predmetom verejného záujmu, ako sú asistenti viazaní k poslancom,“snažil sa presvedčiť novinárov, ktorí sa ho na to pýtali, Baránik. Ten dokonca pôsobí, ako podpredseda Ústavnoprávneho výboru NR SR.

Počítajme teda spolu

Štátny rozpočet pritom ročne na asistentov poslanca ráta so sumou takmer štyridsaťtisíc. U jedného poslanca táto suma počas štvorročného mandátu prevyšuje stopäťdesiattisíc eur. Mesačne sa na platy asistentov poslancov daňoví poplatníci skladajú  sumou okolo pol milióna, ročne je to takmer šesť miliónov eur a za celé volebné obdobie suma činí (pre bežného človeka) závratných dvadsaťštyri miliónov eur, čo už je suma na ktorú sa občan rozhodne má právo pýtať.

Politológovia v tom majú jasno

„Keďže asistentky pracujú v poslaneckej kancelárii, je otázne, či dokážu plnohodnotne robiť prácu v advokátskej firme a naopak. Ak sa to stiera, jednoznačne to môže vyzerať, ako keby štát tie pracovníčky advokátskej kancelárie vyplácal. Nepovažujem to za korektnú záležitosť,“ uvažuje Tomáš Koziak, politológ.

„Vzbudzuje to podozrenie, že ľudia, ktorých poslanci zamestnávajú, neplnia úplne tie úlohy, ktoré by mali, napríklad nejakú organizačnú podporu pre poslancov. Je otázka, čo naozaj plnia za mzdu, ktorú získavajú. Často si potom poslanci postranne vynakladajú verejné prostriedky na účely, ktoré neplnia akýkoľvek verejný záujem,“ upozornil iný politológ, Miroslav Řádek.

Fico: Poďme zakričať mieru silné ÁNO (VIDEO)
„Poďte si s nami, so Smerom-SSD pripomenúť oslobodenie Bratislavy vojskami Červenej armády a Rumunskej armády,“ znie video pozvánka Roberta Fica (Smer-SSD) na Slavín – pietne miesto pripomínajúce práve túto udalosť. Smer napriek svetovému dianiu... Čítať ďalej
03 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Pevná hranica

„Neexistuje tam nejaká pevná hranica, ale nie je to nič ilegálne ani amorálne a už vôbec nie protiprávne. Funguje to tak už veľmi dlho a zďaleka nielen u mňa,“ duplikuje Baránik, ktorý nevie povedať, ako si asistentky prácu delia.

Aké sú povinnosti asistenta poslanca

Poslanec so svojimi asistentmi podpisuje zmluvu, podľa ktorej odbornými službami asistenta poslanca sú okrem iného príprava podkladov pre poslanecké návrhy zákonov, príprava a organizovanie pracovného programu poslanca vrátane jeho vecného zabezpečenia, príprava podkladov a vyhľadávanie odborných a ďalších podkladov k prerokúvaným materiálom zaradeným na rokovanie NR SR a príslušného výboru NR SR.

Poslanecký asistent poskytuje aj administratívne služby. Vedenie dokumentácie súvisiacej s prevádzkou poslaneckej kancelárie, vybavovanie korešpondencie poslanca súvisiacej s výkonom jeho mandátu, vedenie dokumentácie a evidencie bežných výdavkov súvisiacich s prevádzkou poslaneckej kancelárie, či zabezpečovanie administratívnych prác súvisiacich s prevádzkou poslaneckej kancelárie.

Hlas ľudu: No zbohom! Lucia chce viac žien v politike. Ďakujeme, stačí!
Bola by som sama proti sebe, ak by som tvrdila, že žene patrí vareška, nie politika. Keď mám však pravdu povedať, Schmögnerové sa na Slovensku nerodia každý deň. Zato političiek typu Ďuriš Nicholsonovej máme prebytok. O niektorých počuť viac, o... Čítať ďalej
02 | 04 | 2023 | Mária Škultétyová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme