Pápež František otvoril na Námestí svätého Petra vo Vatikáne slávenie bohoslužby na Kvetnú nedeľu
02 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 2. apríla - 14.30

VATIKÁN - Pápež František otvoril na Námestí svätého Petra vo Vatikáne slávenie bohoslužby na Kvetnú nedeľu, ktorou sa začala séria obradov Veľkonočného týždňa. Stalo sa tak len deň po prepustení pápeža z nemocnice Gemelli, kde bol hospitalizovaný pre zápal priedušiek. Počas modlitby Anjel Pána sa poďakoval veriacim, ktorí sa za neho modlili počas jeho trojdňovej hospitalizácie.

BRUSEL - Európska únia si bude dávať pozor na akékoľvek potenciálne zneužitie predsedníctva v Bezpečnostnej rade OSN, ktorého sa v sobotu ujalo Rusko. V nedeľu to vyhlásil šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Dodal, že "Európska únia sa postaví proti akémukoľvek zneužitiu moci zo strany ruského predsedníctva".

OSLO - Vo Fínsku sa v nedeľu začali parlamentné voľby. Prieskumy favorizujú na tesné víťazstvo stredopravicovú Národnú koaličnú stranu (Kansallinen kokoomus - KOK) pod vedením Petteriho Orpa. Sociálni demokrati (SDP) súčasnej premiérky Sanny Marinovej by sa podľa prieskumov mohli umiestniť až na tretej priečke.

PODGORICA - V Čiernej hore sa v nedeľu začalo druhé kolo prezidentských volieb. V prvom kole, ktoré sa konalo 19. marca, získal najviac hlasov úradujúci prezident Milo Djukanovič. Jeho vyzývateľom je bývalý minister hospodárstva a proeurópsky orientovaný ekonóm Jakov Milatovič. Analytici favorizujú na víťazstvo práve Milatoviča, ktorý v prvom kole volieb získal 28,9 percenta hlasov.

KYJEV - Ukrajina bude pokračovať v boji za svoju nezávislosť, vyhlásil na výročie objavenia zmasakrovaných tiel civilistov v meste Buča vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Buča sa stala synonymom ruskej brutality po tom, ako sa ruské invázne jednotky vlani v marci stiahli z oblasti Kyjeva po neúspešnom pokuse o obsadenie ukrajinskej metropoly.

PARÍŽ - Viac ako 1000 policajtov a hasičov utrpelo zranenia počas masových protestov proti kontroverznej dôchodkovej reforme, ktoré sa vo Francúzsku konajú už niekoľko týždňov. Pre týždenník Journal du Dimanche (JDD) to v nedeľu povedal francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Darmanin tiež uviedol, že v súvislosti s demonštráciami sa vyskytlo aj 2579 prípadov podpaľačstva a 316 útokov na budovy štátnych inštitúcií.

LONDÝN - Nadmerná konzumácia alkoholu môže byť jedným z dôvodov ruských strát na Ukrajine. Vyplýva to z nedeľnej pravidelnej správy britského ministerstva obrany. Rusko zaznamenalo od začiatku invázie viac ako 200.000 mŕtvych či ranených, no značná časť tohto počtu nebola spôsobená priamo bojmi, uviedlo ministerstvo odvolávajúc sa na ruský spravodajský portál v aplikácii Telegram.

BOLZANO - Dvaja ľudia prišli o život a jeden ďalší utrpel vážne zranenia pri páde lavíny, ktorá v talianskom regióne Bolzano-Horná Adiža známom aj ako Južné Tirolsko zmietla skupinu siedmich skialpinistov. Incident sa odohral v nadmorskej výške 2700 metrov na vrchole Tiergartenspitz. Dvoch skialpinistov – 46-ročného muža a 67-ročnú ženu – lavína úplne zasypala.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik