Obrovské demonštrácie v Poľsku! V uliciach sú tisíce Poliakov
02 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Tisíce Poliakov sa v nedeľu vo Varšave a ďalších mestách zúčastnili na pochode s cieľom vyjadriť podporu zosnulému pápežovi Jánovi Pavlovi II. po tom, čo médiá minulý mesiac zverejnili obvinenia, že pápež ešte ako arcibiskup v Krakove kryl sexuálne zneužívanie detí katolíckymi kňazmi v Poľsku.

Píšu o tom agentúry AFP a Reuters.

"Vy ste bojovali za našu slobodu, my teraz bojujeme za Vás".

"Ako každý čestný človek bráni svoje deti, otca a matku, všetci v Poľsku bránia Jána Pavla II."

bolo uvedené transparentoch, ktoré niesli ľudia. Tí mali pri sebe aj drevené kríže a vlajky Poľsk a Vatikánu

Tisíce Poliakov vyšlo do ulíc 2. apríla, v deň, keď zomrel Ján Pavol II. 

Katolícke organizácie naplánovali udalosť s s otvorenou podporou vládnej strany Právo a spravodlivosť (PIS).

Poľský premiér Mateusz Morawiecki na Twitteri poznamenal: "Prechádzame skúškou pravdy, ktorá sa musí postaviť voči lžiam, ohováraniu a urážkam." Líder Pis Jaroslaw Kaczynski poznamenal, že Poliaci budú hájiť česť Jána Pavla II. a jeho dobrú povesť.

Poliaci protestovali proti obvineniam, ktoré tvrdia, že keď bol Ján Pavol II. ešte ako kardinál Karol Wojtyla arcibiskupom v Krakove, vedel o prípadoch sexuálneho zneužívania detí troma kňazmi, no dovolil im zostať v cirkvi a zrejme ich dokonca kryl.

Tieto obvinenia zverejnil vo februári holandský novinár Ekke Overbeek a tiež poľská súkromná stanica TVN. Oba zdroje uviedli, že o týchto obvineniach majú dôkazy.

V poľskom meste Lodž bola v nedeľu socha Jána Pavla II. pomaľovaná červenou farbou a popísaná latinským výrazom "Maxima culpa" znamenajúcim "moja vina". Toto spojenie tiež odkazuje na názov knihy spomínaného novinára Overbeeka, ktorú v Poľsku nedávno vydali.

Najznámejším a najpopulárnejším pápežom v histórii bol Ján Pavol II. Pri výročí jeho úmrtia si ho pripomeňme 10 inšpiratívnymi citátmi.

Pred 18 rokmi zomrel Ján Pavol II. (Fotogaléria)
Najznámejším a najpopulárnejším pápežom v histórii bol Ján Pavol II. Pri výročí jeho úmrtia si ho pripomeňme 10 inšpiratívnymi citátmi. „Nijaká technika a nijaká inštitúcia nemôže nahradiť ľudské srdce, ľudské úsilie, keď ide o stretnutie s... Čítať ďalej
02 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik