Súhrn medzinárodného spravodajstva
01 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 1. apríla - 14.30

VATIKÁN- Pápeža Františka prepustili v sobotu predpoludním z nemocnice Gemelli v Ríme, kde bol hospitalizovaný od stredy pre zápal priedušiek. Pápeža bolo vidieť odchádzať späť do Vatikánu na prednom sedadle bieleho vozidla Fiat 500, z ktorého kýval skupine novinárov zhromaždených pred nemocnicou. Pápež dokonca zažartoval, že je "stále nažive".

WASHINGTON - Tri obete na životoch a desiatky zranených si vyžiadalo veľké tornádo, ktoré v piatok zasiahlo americký štát Arkansas. V meste Belvidere v štáte Illinois spôsobila silná búrka zrútenie strechy divadla, v ktorom prebiehal koncert a nachádzalo sa tam vyše 200 ľudí. Počas tohto incidentu prišla o život jedna osoba a 28 ďalších utrpelo zranenia.

BERLÍN - Nemeckej armáde sa do roku 2030 nepodarí vyrovnať všetky jej nedostatky vo vojenskom vybavení, povedal nemecký minister obrany Boris Pistorius. Podľa expertov sú nemecké ozbrojené sily (Bundeswehr), ktorých stav bol od konca studenej vojny desaťročia zanedbávaný, momentálne ešte v horšom stave než vlani. Dôvodom je, že zbrane a munícia dodané Ukrajine na obranu pred ruskými útokmi ešte z veľkej časti neboli nahradené.

VARŠAVA - Ukrajina si od Varšavy objednala 100 bojových vozidiel pechoty (BVP) Rosomak, ktoré sú vyrábané v Poľsku na základe licencie fínskej spoločnosti Patria. V sobotu to oznámil poľský premiér Mateusz Morawiecki. Objednávka bude financovaná zo zdrojov, ktoré Poľsko získalo z Európskej únie a z fondov, ktoré Ukrajina dostala od Spojených štátov. Detaily ani celková cena uvedené neboli.

NEW YORK - Bez finančných prostriedkov potrebných na zmiernenie hladomoru bude počas nasledujúcich 12 až 18 mesiacov planéta Zem čeliť masovej migrácii, destabilizovaným štátom a hladomoru, vyhlásil riaditeľ Svetového potravinového programu (WFP) David Beasley. Vyjadril tiež "mimoriadne znepokojenie" nad tým, že WFP sa nepodarí vyzbierať 23 miliárd dolárov potrebných na pomoc približne 350 miliónom ľudí v 49 krajinách sveta, ktorí trpia hladom.

MEXIKO - Nezávislá komisia, ktorá vyšetruje zmiznutie 43 mexických študentov z roku 2014, obvinila tamojšie ozbrojené zložky z úmyselného utajovania informácií o prípade. Vládny výbor pre ľudské práva vlani označil zmiznutie študentov za zločin spáchaný za účasti štátnych inštitúcií a uviedol, že čiastočnú zodpovednosť za prípad nesie aj armáda.

Mark Milley: Víťazstvo Ukrajiny je tento rok nepravdepodobné
Najvyšší americký generál Mark Milley povedal, že Ukrajina tento rok pravdepodobne nevyženie všetkých ruských vojakov zo svojho územia, píše Kyiv Independent s odvolaním sa na rozhovor pre Defense One. Milley, predseda náčelníkov štábov, povedal:... Čítať ďalej
01 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik