POZOR! Platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva
01 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Vo všetkých pohoriach Slovenska platí v sobotu mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Sneh z poslednej periódy sneženia je podľa Buliaka rozmiestnený veľmi nerovnomerne. "Náveterné strany sú vyfúkané až na tvrdý ľadový podklad alebo na pôdu, na záveterných stranách je sústredené veľké množstvo nového snehu (40 až 80 centimetrov). Vetrom previaty sneh v najvyšších polohách ešte nesadol a nepreviazal sa," uviedol.

Upozornil, že lavínovým problémom je vetrom previaty sneh v najvyšších polohách na južných, juhovýchodných a východných svahoch. "V týchto miestach, predovšetkým na extrémne strmých a strmých svahoch, možno pri veľkom dodatočnom zaťažení uvoľniť lavínu," priblížil.

Doplnil, že plusové teploty sa očakávajú až do stredných polôh (1600 metrov nad morom). "Druhým lavínovým problémom, ktorý sa týka nízkych a stredných polôh, je preto mokrý sneh," dodal Buliak.

Počasie v horských územiach Slovenska bude v sobotu ovplyvňovať tlaková níž a studený front. To prinesie zamračené počasie a od stredných polôh snehové zrážky. Teploty dosiahnu v stredných polohách dva až šesť stupňov Celzia, v najvyšších polohách mínus päť až dva stupne Celzia.

ZOSADÍ ČAPUTOVÁ HEGERA? V parlamentných kuloároch je to vraj HOTOVÁ VEC
K vymenovaniu úradníckej vlády by hlava štátu pristúpila, ak by vláda Eduarda Hegera zlyhala závažným spôsobom. To uviedla samotná prezidentka pred časom vo svojom vyhlásení. Dnes sa zdá, že dočasne poverená vláda už nerobí nič iné, len zlyháva.... Čítať ďalej
01 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik