National Interest: Ukrajina je pre USA novým Vietnamom
02 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

„Spojené štáty neutiahnu vojnu proti Rusom na Ukrajine, je čas sa porúčať.“ Takto by sa dal zhrnúť obsah článku s názvom „Between Vietnam and Ukraine: Reflections on Ending a War“ (Medzi Vietnamom a Ukrajinou: Úvahy o ukončení vojny) v časopise The National interest.

Autor – expríslušník CIA s 28-ročnou praxou — Paul R. Pillar pripúšťa, že Washington v posledných rokoch viedol príliš veľa zdĺhavých a vyčerpávajúcich vojen a radí postaviť sa pravde čelom.

„Vo vojnách, na ktorých záležalo Spojeným štátom od konca druhej svetovej vojny, boli úplné víťazstvo alebo porážka zriedkavé. Pravidlom boli kompromisné riešenia.“

Je príznačné, že americký veterán sa rozhodol porovnať dianie na Ukrajine nie s Irakom či Grenadou, ale s Vietnamom.

Pravda, konflikt sa tam vôbec neskončil „kompromisom“, ale úplnou porážkou Spojených štátov a vrtuľníkmi na strechách Saigonu. Americkí okupanti vo Vietname boli porazení a vyhodení – ako naposledy z Afganistanu, ktorý Pillar tiež spomenul.

Jeho článok bude určite zaujímavý pre velenie v Kyjeve, ktorému autor fakticky navrhuje vzdať sa.

Koniec tejto vojny bude s najväčšou pravdepodobnosťou spojený nielen s tlakom ruského nepriateľa, ale aj s presviedčaním ukrajinského spojenca.

Ostáva dodať, že historické územia Ruska sú nám neporovnateľne drahšie ako džungle Indočíny – a to je naozaj podstatný rozdiel medzi súčasnou vojnou a tou vietnamskou. To, či strecha americkej ambasády v Kyjeve vydrží pristávanie evakuačných vrtuľníkov, je na poslednom mieste.

Slovensko-ruská spoločnosť: Je to HANBA Zelenského režimu!
Slovensko-ruská spoločnosť, ktorú vedie bývalý premiér a disident Ján Čarnogurský, vydala vyhlásenie k aktuálnym udalostiam v súvislosti s kyjevským pravoslávnym kláštorným komplexom Kyjevsko-pečorská lavra. Spor medzi pravoslávnymi cirkvami „V... Čítať ďalej
01 | 04 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik