Najnovšie správy z Ukrajiny
01 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Výkonná rada Medzinárodného menového fondu schválila štvorročný úverový program pre Ukrajinu vo výške 15,6 miliardy dolárov, ktorý je súčasťou globálneho balíka 115 miliárd dolárov na podporu ekonomiky krajiny, píše The Guardian. Zároveň prinášame aj ďalšie najčerstvejšie správy z Ukrajiny.

Rozhodnutie otvára cestu pre okamžité vyplatenie približne 2,7 miliardy dolárov Kyjevu a vyžaduje, aby Ukrajina vykonala ambiciózne reformy, najmä v energetickom sektore. „Je to dôležitá pomoc v našom boji proti ruskej agresii,“ napísal na Twitteri ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ďalšie správy:
  • Joe Biden vyzval Rusko, aby prepustilo Evana Gershkovicha , reportéra Wall Street Journal, zatknutého tento týždeň na základe obvinení zo špionáže, ktorému hrozí 20 rokov väzenia. „Nechajte ho ísť,“ povedal americký prezident, keď sa ho pýtali na prípad. Tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová označila obvinenia zo špionáže za „smiešne“. 

  • Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov bude predsedať zasadnutiu Bezpečnostnej rady OSN, keď Rusko v sobotu prevezme predsedníctvo Rady . „Od 1. apríla posúvajú úroveň absurdity na novú úroveň,“ povedal Sergiy Kyslytsya, stály predstaviteľ Kyjeva. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba povedal, že je to „ostrá pripomienka toho, že niečo nie je v poriadku s tým, ako funguje medzinárodná bezpečnostná architektúra“.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov / Sputnik

  • Ukrajina nikdy neodpustí ruským jednotkám zodpovedným za údajné zverstvá v Buche, vyhlásil Volodymyr Zelenskyj, keďže mesto neďaleko Kyjeva si v roku 2022 pripomínalo výročie jeho znovudobytia po 33 dňoch okupácie. Lídri Chorvátska, Slovenska a Slovinska odcestovali na Ukrajinu Chorvátska vláda uviedla, že v piatok sa zúčastní na spomienkových podujatiach.

  • Španielsky premiér Pedro Sánchez vyzval čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga , aby hovoril s Volodymyrom Zelenským a naučil sa z prvej ruky mierový vzorec Ukrajiny, ktorý pomôže ukončiť ruskú inváziu. Sanchez počas svojej návštevy Číny povedal, že informoval Si Ťin-pchinga, že Španielsko podporuje návrhy ukrajinského prezidenta, vrátane požiadavky na obnovenie územia Ukrajiny z obdobia pred ruskou anexiou Krymu v roku 2014. Si Ťin-pching vyzval na ukončenie „mentality studenej vojny“ a k tlaku „extrémnych“ sankcií proti Rusku.

  • Fínsko bude formálne privítané v NATO „v priebehu niekoľkých dní“ po tom, ako Turecko ratifikuje jeho pristúpenie k západnej obrannej aliancii, oznámil generálny tajomník NATO . Turecký parlament bol posledným spomedzi 30 členov aliancie, ktorý ratifikoval členstvo Fínska po tom, čo maďarský zákonodarný zbor tento týždeň schválil podobný návrh zákona. Švédska ponuka NATO čelí námietkam Turecka, ktoré ho obviňuje z ukrývania členov teroristických skupín.

  • Bieloruský prezident Alexander Lukašenko uviedol, že zintenzívnil rozhovory s Ruskom o rozmiestnení jadrových zbraní v Bielorusku , pričom tvrdil, že existujú plány na inváziu do susedného Poľska. Bielorusko rozmiestnilo kontingent špeciálnych síl na svoju južnú hranicu s Ukrajinou, aby „zabránilo provokáciám“, dodal.

Na archívnej snímke z 30. novembra 2017 bieloruský prezident Alexander Lukašenko (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin sa objímajú počas stretnutia v Minsku. / TASR (AP)

  • Ruskí a bieloruskí hráči budú môcť tento rok súťažiť vo Wimbledone a na britských trávnatých turnajoch po tom, čo sa All England Club a LTA spoločne rozhodli zrušiť svoje zákazy účasti hráčov na podujatiach tejto sezóny. Ruskí a bieloruskí hráči budú musieť podpísať dohody o neutralite, ktoré im zakazujú vyjadrovať podporu ruskej invázii na Ukrajinu, prijímať finančné prostriedky od ruského alebo bieloruského štátu alebo byť sponzorovaní organizáciami financovanými ich vládami.

  • Vladimir Putin podpísal dekrét o povolaní 147 000 ruských občanov k zákonnej vojenskej službe v rámci jarnej odvodovej kampane , informovali ruské štátne médiá. Ruský líder naposledy podpísal rutinnú odvodovú kampaň v septembri, pričom povolal 120 000 občanov na štatutárnu službu, uviedla tlačová agentúra Tass. Generálny štáb ozbrojených síl Ruskej federácie uviedol, že nešlo o druhú vlnu mobilizácie.

  • Šéf OSN pre ľudské práva Volker Türk povedal, že „závažné porušovanie“ ľudských práv a medzinárodného humanitárneho práva sa pri ruskej invázii na Ukrajinu stalo „šokujúco rutinou“. Počet civilných obetí na Ukrajine bol oveľa vyšší, ako ukazujú oficiálne údaje, povedal Türk v prejave k Rade OSN pre ľudské práva v Ženeve, kde povedal, že Ukrajina je národ „bojujúci o prežitie“ tvárou v tvár ruskej invázii.

  • Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia odmietol obvinenia, ktoré proti Vladimirovi Putinovi vzniesol Medzinárodný trestný súd (ICC) za dozor nad únosmi ukrajinských detí. ICC vydal v marci zatykač na ruského prezidenta a jeho komisárku pre práva detí Máriu Ľvovú-Belovú za „nezákonnú deportáciu“ ukrajinských detí a ich presun z oblastí Ukrajiny okupovaných ruskými silami.

Čína je otvorená posilneniu VOJENSKEJ KOORDINÁCIE s Ruskom
Hovorca čínskeho ministerstva obrany vo štvrtok uviedol, že Čína je pripravená zvýšiť vojenskú spoluprácu s Ruskom po tom, čo sa pred dvoma týždňami v Moskve stretli Si Ťin-pching a Vladimir Putin, informuje americký Breitbart. Prehĺbi sa vojenská... Čítať ďalej
01 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik