Kollárov minister o povolebnej spolupráci: Tieto strany NESPĹŇAJÚ naše podmienky!
01 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok (31. 3.) opäť pohrozila úradníckou vládou. Zváži ju v prípade, ak sa potvrdí porušenie zákona dočasne povereným ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Podľa povereného ministra práce by však úradnícka vládla len prehĺbila chaos, ktorý na Slovensku panuje. „Potrebujeme návrat k normálnym pomerom,“ povedal v politickej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy s tým, že jej rozhodnutie by akceptoval.

Strana SaS, ktorú v sobotnej rozhlasovej diskusii bývalý minister školstva Branislav Gröhling (SaS), podporuje prezidentku a jej rozhodnutia. „Ak prezidentka naznačila, že toto bude bod, na základe ktorého bude zvažovať úradnícku vládu, tak je to na jej rozhodnutí,“ povedal.

Poverený minister vnútra sa mal dopustiť porušenia zákona a neoprávneného manipulovania s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia. Prezidentka sa chce najskôr oboznámiť s podrobnosťami. Rovnako sa vyjadril aj Krajniak pri otázke, či má Mikulec dôveru jeho a strany Sme rodina. „Neviem sa k tomu momentálne vyjadriť, nemám možnosť nahliadnuť do príslušných dokumentov, keďže sú utajované,“ dodal.

SaS podľa Gröhlinga počká na stanovisko bezpečnostného výboru. „Predpokladáme, že tam zaznejú informácie, na základe ktorých si budeme vedieť spraviť názor,“ vysvetlil.

Krajniak: Neželaný Smer a Republika

Krajniak podčiarkol, že hnutie má pre povolebnú spoluprácu tri podmienky a Smer-SD či Republika sa do nich v súčasnosti nezmestia. Hlas-SD by nebol pre SaS podľa podpredsedu liberálov Branislava Gröhlinga želaný partner. Je však presvedčený, že SaS by mala teraz ostať neutrálna pri ďalšom vymedzovaní sa voči možnej budúcej spolupráci so stranami.

Sme rodina podľa Krajniaka vždy pred voľbami povedalo, s kým pôjde alebo nepôjde do vlády, a dodržalo to. Medzi podmienky hnutia na povolebnú spoluprácu patrí presadzovanie programu hnutia, rovnako postoj k SNP, holokaustu a Tisovmu režimu, ale aj budúcnosť Slovenska a otázka jeho partnerov v rámci Európskej únie. "Smer-SD alebo Republika do toho dnes nespadajú," podotkol.

Gröhling: Vylučovať všetkých krížom-krážom nie je cesta

"Nemali by sme začať vylučovať všetkých krížom-krážom. Toto nie je cesta, aby sme vytvorili stabilnú vládu, ktorá bude reformná, pretože SaS je tá reformná časť aj budúcej vlády, ktorá by mohla priniesť Slovensko do 21. storočia," skonštatoval Gröhling. Pripomenul, že liberáli už zo spolupráce vylúčili Smer-SD, SNS či Republiku.

Primátor Poltára Matovičovi z OČÍ DO OČÍ (VIDEO+GALÉRIA)
Predvolebné stretnutia predsedu OĽaNO Igora Matoviča, ktoré nazval Bez ochranky, pokračovali v Poltári. Na tomto stretnutí vystúpil aj primátor mesta, Peter Sitor. Toho si mainstream v polovici januára všimol, že sa na oslavách oslobodenia mesta... Čítať ďalej
01 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Peniaze z plánu obnovy

Čo sa týka plánu obnovy a viacerých zákonov naň naviazaných, ktoré neprešli v parlamente, podľa Krajniaka sú problémy vyriešené. Zopakoval, že v menšinovej vláde musí prísť minister rokovať s jednotlivými klubmi v parlamente o návrhoch. Gröhling o riešeniach nevie. Pripomenul, že práve Sme rodina sa pri návrhoch zdržalo. Pri novele školského zákona SaS podľa jeho slov dopredu riadne komunikovala výhrady, dohodli sa na úprave v druhom čítaní a návrh podporili.

Zastropovanie cien potravín nebolo správne

Zhodli sa na tom, že protiinflačná iniciatíva obchodných reťazcov a agrorezortu, pri ktorej reťazce zastropovali ceny vybraných potravín, nie je správnym opatrením. „Maďarsko má najvyššie ceny potravín v Európe, lebo premiér Viktor Orbán zastropoval ich ceny,“ uviedol s tým, že jediný zmysel má zastropovanie cien energií.

Zastrapovonaie cien potravín bolo podľa Gröhlinga potrebné. Problém vidí v tom, že sa nechal výber potravín na reťazcoch. „Keď som videl, že na zoznamoch je pivo, víno, kukurica v konzerve či mrazená pizza. To naozaj nie sú potraviny, ktorých ceny by mali byť zastropované,“ dodal.

Slovensko je naozaj PRIEKOPNÍKOM! Žiaľ, iba v pomoci Ukrajine
Slovensko môže byť Ukrajine nápomocné pri dodávkach 155-milimetrovej aj 152-milimetrovej munície. SR je jednou z iba troch krajín na svete spomedzi tých, ktoré podporujú Ukrajinu, ktorá vyrába práve 152-milimetrovú muníciu. V piatok to na Ukrajine... Čítať ďalej
01 | 04 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik