Čína je otvorená posilneniu VOJENSKEJ KOORDINÁCIE s Ruskom
01 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Hovorca čínskeho ministerstva obrany vo štvrtok uviedol, že Čína je pripravená zvýšiť vojenskú spoluprácu s Ruskom po tom, čo sa pred dvoma týždňami v Moskve stretli Si Ťin-pching a Vladimir Putin, informuje americký Breitbart.

Prehĺbi sa vojenská spolupráca

"Čínska armáda je ochotná spolupracovať s ruskou armádou na plnej realizácii dôležitého konsenzu dosiahnutého oboma hlavami štátov, čím sa ďalej posilní strategická komunikácia a koordinácia," uviedol hovorca čínskeho ministerstva obrany plukovník Tan Kefei.

Tan uviedol, že táto posilnená spolupráca by mohla zahŕňať viac spoločných cvičení a hliadok, ako napríklad päťdňový výcvik organizovaný v Ománskom zálive Čínou, Ruskom a Iránom počas týždňa od 15. marca. Tan povedal, že cvičenia pomôžu trom krajinám „spoločne vykonávať diverzifikované námorné vojenské misie“.

Hovorca trval na tom, že koordinácia Číny s Ruskom by sa líšila od vojenských aliancií studenej vojny, pretože je „založená na princípoch nespojenia, nekonfrontácie a nezacielenia na tretie strany“, čo je vyhlásenie, ktoré môže prísť ako niečo, čo prekvapí Ukrajincov.

Tan povedal, že Rusko pomôže implementovať čínsku „ Iniciatívu globálnej bezpečnosti “, zahmlený kus čínskej komunistickej propagandy z minulého leta, ktorá zobrazuje Peking ako nezištného garanta svetového mieru, no akosi sa mu podarilo prehliadnuť ruskú inváziu na Ukrajinu ako hrozbu pre svetovú bezpečnosť.

CHLAPCI, UŽ DOSŤ PROPAGANDY! Šándor a nová pravda o Ukrajine. Bez ilúzií
Ako je to so západnou podporou Ukrajiny? Podľa bývalého šéfa vojenskej rozviedky a bezpečnostného experta generála Andora Šándora sa Rusi poučili a Ukrajina to má zložitejšie. „Volanie ministra Lipavského, aby pomoc nepoľavila, je síce pekné, ale... Čítať ďalej
30 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Biely dom varuje

Čína minulý týždeň poprela správy v západných médiách, že poskytla pomoc pri ruskej invázii na Ukrajinu, možno vrátane smrtiacich zbraní. Colné údaje, ktoré reportéri preskúmali, hovorili o inom príbehu a odhalili, že čínske korporácie začali do Ruska dodávať útočné pušky, nepriestrelné vesty a časti dronov v lete 2022, aj keď ešte nie vo veľkom množstve. Biely dom vydal verejné varovanie pre Čínu, aby sa zdržala akéhokoľvek napomáhania invázii.

Putin však trval na tom, že Rusko a Čína „nevytvárajú žiadnu vojenskú alianciu“.

Áno, máme spoluprácu v oblasti vojensko-technickej interakcie. Týmto sa netajíme. Všetko je transparentné, nie je tam nič tajné,“ povedal v komentároch odvysielaných ruskou štátnou televíziou.

Putin odmietol Západniarov skeptických voči rusko-čínskemu partnerstvu ako „žiarlivých“ a prirovnal NATO k mocnostiam Osi z 2. svetovej vojny. Deň pred týmito poznámkami Putin oznámil, že Rusko presunie taktické jadrové zbrane do Bieloruska.

Zelenskyj sa prihovoril rakúskym poslancom. Tí sa zdvihli a odišli (FOTO)
Poslanci pravicovej strany Sloboda odišli vo štvrtok z dolnej komory rakúskeho parlamentu počas prejavu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Protestovali, že sa porušuje rakúska neutralita, informuje Guardian. Takto sa správajú... Čítať ďalej
30 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik