Viktor Orbán: Európska únia sa vzdala dvoch účelov, na ktoré slúži
31 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová

Viktor Orbán hovoril o tom, že priame a nepriame nátlaky a vydieranie sú bežné a: "...chcú nás vtiahnuť do vojny". Zdôraznil, že EÚ musí slúžiť mieru, ale EÚ sa stala provojnovým inštitucionálnym systémom.

Pre maďarský ľud je vojna znepokojujúca a nebezpečná a hrozba svetovej vojny "nie je literárne zveličovanie", povedal premiér v piatok v relácii Dobré ráno maďarského rádia Kossuth! 

Orbán vysvetlil, že v Maďarsku sa zdá prirodzené, keďže vojna sa stala čoraz krvavejšou a brutálnou a počet obetí na oboch stranách je  už takmer stotisíc, že to prinúti ľudí zastaviť sa a tí, ktorí doteraz podporovali vojnu zvonku, chcú tiež smerovať k mieru.

Nie je to však tak: "...počet krajín a lídrov, ktorí stoja za mierom namiesto vojny, sa vôbec nezvýšil, napriek tomu, že vojna sa stáva čoraz brutálnejšou, napriek tomu, že je krvavejšia a krvavejšia, počet európskych lídrov argumentujúcich za prímerie a mier sa nezvyšuje", vyhlásil premiér.

Povedal: "Ľud Európy sa posunul smerom k mieru, ale lídri ho ešte nedosiahli, takže v súčasnosti väčšina Európy naďalej zaujíma provojnový postoj a dáva Ukrajincom k dispozícii čoraz tvrdšie prostriedky".

Povedal, že "sme blízko" k tomu, aby sa v rozhovoroch medzi európskymi lídrami stala akceptovanou otázka, či členské štáty Európskej únie môžu vyslať nejaký druh mierových jednotiek; "Sme blízko tejto hranice, ktorá sa predtým považovala za neprekonateľnú."

Konflikt je pre maďarský ľud znepokojujúci a nebezpečný

Orbán vysvetlil, že "keďže vojna je hneď vedľa", konflikt je pre maďarský ľud znepokojujúci a nebezpečný a ich bezpečnosť je ohrozená.

Keďže sa prijímajú rozhodnutia o nasadení čoraz silnejších prostriedkov ničenia a Západ sprístupňuje Ukrajincom modernejšie vybavenie, je presvedčený, že hrozba svetovej vojny "nie je literárne zveličovanie".

Dodal, že keď európski a americkí lídri hovoria, že ak to bude pokračovať, mohli by sme sa dostať do tretej svetovej vojny, zdá sa to na prvý pohľad neuveriteľne prehnané, ale v súčasnosti je to "skutočné nebezpečenstvo".

Premiér povedal, že každý má pocit, že tento konflikt by mohol eskalovať do svetovej vojny a mohol by zasiahnuť aj jeho. Postoj podporujúci vojnu v západnej Európe je morálne založený: "Západniari tvrdia, že musíme podporovať túto vojnu a Ukrajinu, pretože je to správna vec," povedal.

Zdôraznil, že podľa Maďarska sa však musíme postaviť za mier z morálnych dôvodov a svet uprednostňuje maďarskú pozíciu. Maďarsko patrí k svetovej väčšine: v Európe je jeho názor v menšine, ale vo svete patrí podľa Orbána k väčšine.

Orbán tiež hovoril o tom, že priame a nepriame nátlaky a vydieranie sú bežné a: "...chcú nás vtiahnuť do tejto vojny". Zároveň je to záležitosť takej závažnosti, že nie je možné obísť národný parlament.

O otázke "či a v akej forme by sa Maďarsko malo zúčastniť vojny alebo chcieť zostať mimo" sa dá nepochybne rozhodnúť len na jednom mieste, a tým je maďarský parlament, zdôraznil.

Zdôraznil, že preto je dôležité, že parlament v piatok prijme uznesenie, v ktorom si stojí za mierovou pozíciou a požaduje prímerie.

Pozícia Maďarska nie je o tom, aký druh mierovej dohody by sa mal uzavrieť na konci rokovaní, "naša pozícia je, že by malo byť prímerie", vyhlásil.

Povedal, že by malo nastať prímerie a potom je tu šanca premýšľať o rámci pre mierové rozhovory.

Premiér tiež zdôraznil, že ľavica je naďalej provojnová.

Poukázal tiež na to, že "...v prvom okamihu existovala jedna alebo dve krajiny – mimochodom Američania – ktorí presne vedeli, čo robia", a do tejto vojny vstúpili s odvahou a hrdosťou, pričom posudzovali svoje vlastné záujmy. Boli však aj také, ktoré boli v tomto konflikte unášané krajinami. Dnes existuje niekoľko krajín, ktoré nechceli byť tam, kde sú teraz", povedal.

Od Európskej únie očakávame dve veci; Prvou je, že by mal existovať trvalý mier," povedal.

Zdôraznil, že EÚ musí slúžiť mieru, ale EÚ sa stala provojnovým inštitucionálnym systémom.

"Ďalšia vec, ktorú očakávame od EÚ, je zachovanie dosiahnutej prosperity, zatiaľ čo vojna a sankcie ničia európsku ekonomiku," zdôraznil Orbán.

Nielenže sa zaťahuje do vojny proti vôli krajiny, ale v očiach ľudí sa spochybňuje existencia a zmysel celej Európskej únie, pretože sa vzdala dvoch účelov, na ktoré slúži.

"Čoraz viac hlasov prichádza z členských štátov, ktoré hovoria o emocionálnom, morálnom a finančnom vyčerpaní provojnových pozícií, pretože každý má pocit, že ak bude spoločná dôvera v Európu naďalej slabnúť, mohlo by to mať ďalekosiahle následky bez ohľadu na vojnu," povedal.

Premiér poznamenal, že podceňovanie schopnosti krajiny prispôsobiť sa je fatálnou chybou a Rusi sa prispôsobujú situácii vytvorenej európskymi sankciami.

Pripomenul: "Cieľom maďarskej vlády je, aby inflácia do konca roka dosiahla jednociferné hodnoty."

Orbán vysvetlil, že zastavenie cien je užitočné a pomáha znižovať infláciu, ale zároveň – keďže ide o umelé zasahovanie do bežných obchodných procesov – má aj vedľajšie účinky. 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik