Václav Klaus: "Je čas s vojnou urobiť niečo zásadné."
31 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

„Je čas s vojnou urobiť niečo zásadné.“ Václav Klaus prišiel na Slovensko. A diali sa veci - uvádza nasledujúcu tému český web parlamentnilisty.cz.

"Aktuálnu šialenú a zbytočnú energetickú krízu zavinila zelená politika," zdôraznil v televíznej debate Do kríža slovenskej verejnoprávnej televízie RTVS 2 podľa citovaného webu bývalý český prezident Václav Klaus a odmietol, že by sa energetická kríza objavila až s vypuknutím ruskej agresie na Ukrajine.

Ku konfliktu podľa neho nezaznieva, že ide „de facto o vojnu Západu, a najmä Spojených štátov, s Ruskom“. Ukrajina je vraj toho všetkého akurát „obeťou“ a podľa Klausa tak nemožno čakať, že by k mieru viedlo rokovanie Zelenského s Putinom. Česko so Slovenskom sa podľa neho má pripraviť na pád životnej úrovne. „Je to naša vina,“ zaznelo. Exprezident ukázal smerom k vláde.

Na vysvetlenie

Zatiaľ čo v Česku vo februári cenová hladina medziročne vzrástla o 16,7 percenta, na Slovensku o 15,5 percenta a vysoká inflácia tak značne trápi obe krajiny bývalého Československa. Web parlamentnilisty.cz pokračuje , že "niekdajší český prezident upozornil, že sa aktuálna situácia s vysokou infláciou vymyká všetkému, na čo boli v uplynulých desaťročných oba štáty zvyknuté." "My máme inflácie, ktoré sme na našom území Česko-Slovenska nemali už sto rokov. Od začiatku prvej svetovej vojny to je niečo úplne neznáme a myslím, že strašne podceňované,“ začal a kritizoval českú vládu, ktorá sa podľa neho „tvári, že jej to nevadí“.

Cez sankcie cesta nevedie

Sankcie uvalené na Rusko podľa Klausa zásadným spôsobom a rýchlo ruskú ekonomika napriek očakávaniam nepoškodili. „Tadiaľto cesta asi nevedie cez tie sankcie. Myslím, že my tú vojnu skrze nich obchádzame,“ povedal s tým, že namiesto sankcií by bolo vhodnejšie urobiť kroky vedúce ku koncu vojny na Ukrajine. „Myslím, že je na čase urobiť niečo zásadné s tou vojnou. Slovo ‚mier' je už dnes takmer sprostým slovom, ktoré sa nemá používať, pretože to znamená, že sa implicitne fandí jednej strane...

Všetci to vieme

„Nejde až tak o mier medzi dvoma bojujúcimi stranami, čiže medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou. My všetci vieme, že to je de facto vojna Západu, a najmä Spojených štátov, s Ruskom. A Ukrajina je chudák – obeť tohto všetkého a stala sa kolieskom tohto,“ povedal Klaus v diskusii RTVS podľa webu parlamentnilisty.cz..

Je na čase venovať sa viac sebe

V závere potom podľa citovaného webu Vláclav klaus povedal, že "by sa Česko so Slovenskom malo dať do riešenia vlastných problémov a odlíšiť od nich zahranično-politickú dimenziu. „Venujme sa sami sebe. Venujme sa tomu, čo robíme zle. Čo robia naše krajiny zle. To, že sme si my u nás rozpútali infláciu, to je naša vina. Inflácie sa nedá zbaviť bez následnej recesie, čiže bez pádu životnej úrovne. Takže hľadajme chybu u seba a hľadajme, čo my môžeme urobiť. My nezmeníme politiku v Nemecku ani vo Francúzsku ani kdekoľvek inde v EÚ, aj keď si to niektorí naši politici stále nahovárajú,“ povedal Klaus a vyslovil nádej, že sa opäť spoja všetky krajiny Visegrádskej štvorky a nájdu opäť cestu k spoločnej spolupráci.

Video spomínanej diskusie nájdete tu.

Maďarský triezvy pohľad na sankcie!
Maďarský minister zahraničia vysvetlil omyl protiruských sankcií. Szijjártó: pre hospodárstvo EÚ je ťažké konkurovať USA a Číne kvôli protiruským sankciám. Preplácame zbytočne Európa v dôsledku chybných protiruských sankcií sedemkrát prepláca... Čítať ďalej
31 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik