Nová koncepcia ruskej zahraničnej politiky
01 | 04 | 2023 I Milan Laca

Rusku bola predpísaná identita a globálne poslanie.

Čo sa hovorí v novej koncepcii zahraničnej politiky „štátu-civilizácie“.

Putin podpísal doktrínu

Ruský prezident Vladimir Putin schválil novú koncepciu zahraničnej politiky. Ruská federácia sa okrem iného nazýva „štát-civilizácia“, bašta ruského sveta a „jedno zo suverénnych centier svetového rozvoja“. Z dokumentu vyplýva, že Ruská federácia sa „nepovažuje za nepriateľa Západu“ a nezapojí sa do „odstránenia základov dominancie Spojených štátov a iných nepriateľských štátov vo svetových záležitostiach“.

Nová kľúčová orientácia Ruska

Ako jedna z kľúčových úloh sa uvádza „premena Eurázie na jednotný celokontinentálny priestor mieru, stability, vzájomnej dôvery, rozvoja a prosperity“.

Viktor Orbán: Európska únia sa vzdala dvoch účelov, na ktoré slúži
Viktor Orbán hovoril o tom, že priame a nepriame nátlaky a vydieranie sú bežné a: "...chcú nás vtiahnuť do vojny". Zdôraznil, že EÚ musí slúžiť mieru, ale EÚ sa stala provojnovým inštitucionálnym systémom. Pre maďarský ľud je vojna znepokojujúca a... Čítať ďalej
31 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Kto je "riziko"  

V dokumente sa uvádza, že Rusko považuje kurz USA za „zdroj veľkých rizík pre bezpečnosť Ruskej federácie, medzinárodný mier, vyvážený, spravodlivý a progresívny rozvoj“. Osobitne sa zdôrazňuje, že „Rusko sa nepovažuje za nepriateľa Západu, neizoluje sa od neho, nemá voči nemu nepriateľské úmysly“

Priatelia 

Čína a India sú označované ako „priateľské suverénne globálne mocenské centrá“, s ktorými sa plánuje prehĺbenie väzieb a koordinácia politík. O „komplexnej vzájomne výhodnej spolupráci“ sa hovorí aj v súvislosti s „priateľskou islamskou civilizáciou“. Spomína sa aj ázijsko-tichomorský región. Ako sa uvádza v dokumente, presadzuje sa tam politika, ktorej cieľom je vytvoriť deliace čiary. A Rusko má v úmysle postaviť sa proti tejto politike. Prirodzene, hovorí sa aj o budovaní spolupráce s Afrikou („originálne a vplyvné centrum svetového rozvoja“) a Latinskou Amerikou. 

Aká bola minulá verzia? 

Predchádzajúca verzia dokumentu bola prijatá v roku 2016. Bolo tam označených 11 úloh ruskej zahraničnej politiky, pričom kľúčovou z nich je ochrana suverenity a územnej celistvosti krajiny. Spomínalo sa aj „udržiavanie a upevňovanie silných pozícií vo svetovom spoločenstve“, „utváranie dobrých susedských vzťahov so susednými štátmi“, „pomoc pri odstraňovaní existujúcich ohnísk konfliktov na ich území“ a popularizácia národnej kultúry.

 

Maďarský triezvy pohľad na sankcie!
Maďarský minister zahraničia vysvetlil omyl protiruských sankcií. Szijjártó: pre hospodárstvo EÚ je ťažké konkurovať USA a Číne kvôli protiruským sankciám. Preplácame zbytočne Európa v dôsledku chybných protiruských sankcií sedemkrát prepláca... Čítať ďalej
31 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme