Súhrn medzinárodného spravodajstva
30 | 03 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 30. marca - 06.30

BERLÍN - Britský kráľ Karol III. poukázal v stredu na dôležitosť vzťahov Nemecka a Británie a ich podporu Ukrajiny v boji proti nevyprovokovanej invázii Ruska. Na štátnom bankete, ktorý hostil nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, Karol poukázal na záväzok Británie a Nemecka "chrániť a podporovať spoločné demokratické hodnoty".

ŽENEVA - Švajčiarsko rozšírilo v stredu sankcie voči Rusku tak, aby korešpondovali s desiatym sankčným balíkom, ktorý voči tejto krajine prijala Európska únia. Oznámila to tamojšia vláda. Švajčiarsko, ktoré nie je členom EÚ, už doteraz sankcionovalo približne 120 ruských jednotlivcov a subjektov, ktoré EÚ pridala do svojho najnovšieho sankčného zoznamu proti Moskve.

ANKARA - Ruský prezident Vladimir Putin navštívi možno koncom apríla Turecko, aby sa tam zúčastnil na slávnostnom spustení prvého reaktora jadrovej elektrárne v Turecku, ktorý postavila ruská štátna spoločnosť pre jadrovú energetiku Rosatom. Uviedol to v stredu turecký prezident Tayyip Erdogan. "Možno existuje možnosť, že pán Putin 27. apríla príde, alebo sa spojíme na inauguračnej ceremónii online," uviedol Erdogan pre tureckú súkromnú televíziu ATV.

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden a jeho manželka Jill Bidenová navštívia v piatok mestečko Rolling Fork v americkom štáte Mississippi, ktoré minulý týždeň zasiahlo ničivé tornádo.

WASHINGTON - Kritik rwandskej vlády Paul Rusesabagina, ktorého konanie počas genocídy v roku 1994 poslúžilo ako námet pre film Hotel Rwanda, dorazil po prepustení do Spojených štátov. Oznámil to v stredu Biely dom. "S radosťou vítam Paula Rusesabaginu späť v Spojených štátoch a zjednoteného s jeho rodinou a priateľmi, ktorí na tento deň dlho čakali," uviedol poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v stredu poukázal na "obrovskú príležitosť" posilniť ekonomickú integráciu medzi Spojenými štátmi a Argentínou, keď v Bielom dome hostil prezidenta tejto juhoamerickej krajiny Alberta Fernándeza. "Toto stretnutie je príležitosťou na znovu potvrdenie toho, že nič nie je mimo nášho dosahu, ak spolupracujeme," uviedol Biden sediac vedľa svojho argentínskeho kolegu v Oválnej pracovni.

Manipuloval Mikulec NEOPRÁVNENE s utajovanými skutočnosťami? Ministerstvo sa bráni
Ministerstvo vnútra (MV) SR odmieta tvrdenia o neoprávnenej manipulácii s utajovanými skutočnosťami zo strany šéfa rezortu Romana Mikulca. Hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová to uviedla v reakcii na stredajšie vyjadrenia predsedu parlamentného... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik