Pokúsi sa Kyjev o inváziu na Krym?
30 | 03 | 2023 I Milan Laca

Britský spravodajský dôstojník Ingram: pokus o vylodenie jednotiek na Kryme povedie k porážke ozbrojených síl Ukrajiny.

Pokus o rozsiahlu obojživelnú operáciu, s cieľom zmocniť sa Krymu, by mohol dostať ozbrojené sily do zložitej situácie, napísal britský spravodajský dôstojník na dôchodku Philip Ingram v článku pre Daily Mail.
Nemožné?

Podľa Ingrama bude musieť Ukrajina v prípade útoku doslova „bojovať o každú míľu“ na polostrove, ktorého obyvateľstvo je lojálne Rusku. "Bude si to vyžadovať masívnu vyloďovaciu operáciu.  Víťazstvo ozbrojených síl Ukrajiny nebude zaručené, aj keby sa táto gigantická kampaň niekedy uskutočnila," varoval brotský spravodajský dôstojník.

Zelenskyj: Nehľadajte kompromis s Ruskom! Ruky od krvi natiahne aj k vám (VIDEO)
Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, prehovoril k účastníkom druhého summitu pre demokraciu, ktorý riadil prezident USA Joe Biden. Zelenskyj na všetkých apeloval, aby nehľadali kompromis vo vojne s Ruskom. Rusko totiž svoje ruky od krvi dnes... Čítať ďalej
30 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Plánujú

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane hovoril o plánoch na dobytie Krymu a Donbasu. Začiatkom februára  minister vnútra Ukrajiny Igor Klymenko vyhlásil, že začali pre túto operáciu vytvárať útočné brigády. V Rusku  takéto pokusy hodnotia ako  samovražedné a  je jednoducho nemožné vyrvať časť územia od silnej jadrovej veľmoci. Ako pohorozil  podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev, po úderoch na Krym budú nasledovať odvetné údery, po ktorých "celá Ukrajina, ktorá zostala pod vládou Kyjeva, zhorí ."

Výzva pre USA

Joe Biden by mal začať rozhovory s Ruskom, keď Kyjev hovorí o pláne zmocniť sa Krymu, napísali bývalý predstaviteľ Pentagonu Steven Brien a analytička americkej obrannej politiky Shoshana Brienová v článku Asia Times. "Ukrajina nestojí za jadrovú vojnu. USA a Rusko by mali začať rokovania o jadrových zbraniach skôr, ako bude príliš neskoro," píše sa v článkui. Podľa autorov Zelenskyj  plánuje spustiť ofenzívu s cieľom zmocniť sa Krymu. Existuje možnosť, že táto operácia sa uskutoční s pomocou síl NATO, čo by zase mohlo vyvolať vážnu eskaláciu, uvádza článok. Komentátori sa obávajú, že aliancia sa rozhodne vyslať vojakov na podporu ozbrojených síl Ukrajiny. Súčasná kríza už dosiahla nebezpečný bod po rozhodnutí Spojeného kráľovstva previesť na Ukrajinu pancierové granáty s ochudobneným uránom.

Moskva posilňuje armádu
Bloombergg: Rusko plánuje tento rok získať takmer pol milióna ľudí. Rusko plánuje tento rok navýšiť počty vojakov o 400-tisíc. V roku 2022 sa mu pravdepodobne podarilo naverbovať viac ako 500-tisíc ľudí. Agentúra Bloomberg sa odvoláva na údaje... Čítať ďalej
30 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme