Súhrn medzinárodného spravodajstva
29 | 03 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 29. marca

PRAHA - Odborári žiadajú českú vládu, aby s nimi diskutovala o podobe dôchodkovej reformy, viedla "skutočný sociálny dialóg" a bránila záujmy českých občanov aj v európskych štruktúrach. Ak kabinet Petra Fialu ich požiadavky nesplní, vyzývajú ju na odstúpenie a sú pripravení na ďalšie protesty.

BUDAPEŠŤ - Maďarský parlament doposiaľ neschválil vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie z troch príčin, povedal hovorca vlády Zoltán Kovács. Švédsko podľa neho neustále podkopáva vzájomné vzťahy, čím sa zároveň rúca "trón morálnej nadradenosti" tejto škandinávskej krajiny. Tretia príčina váhania parlamentu v tejto otázke tkvie v nedostatku pozornosti a rešpektu zo švédskej strany, napísal hovorca.

MOSKVA - Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov v stredu vyhlásil, že Moskva pozastavila poskytovanie informácií o svojich jadrových silách Spojeným štátom, čo sa týka aj oznámení o testoch rakiet.

BERLÍN - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa v stredu poďakoval kráľovi Karolovi III., že svoju prvú zahraničnú cestu ako nový britský panovník podnikol do Nemecka. "Toto je úžasné osobné gesto a dôležitý signál pre nemecko-britské vzťahy," povedal Steinmeier pri prijatí kráľa vo svojej oficiálnej rezidencii v paláci Bellevue v Berlíne.

Frank-Walter Steinmeier a Karol III., TASR

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu pripustil, že sankcie uvalené na Rusko za inváziu na Ukrajinu môžu mať na jeho krajinu "negatívne" dopady. Predtým Putin tvrdil, že Moskva sa sankciám prispôsobuje.

LONDÝN - Britský minister obrany Ben Wallace v stredu povedal, že by "rád" videl, ako Británia napodobňuje Fínsko a Švédsko a vracia sa k brannej povinnosti. Británia zrušila povinnú vojenskú službu pre všetkých mladých mužov v roku 1960. Odvtedy občasné výzvy na jej návrat zaznievali len zo strany pravicových politikov a médií.

KYJEV - Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi pracuje na bezpečnostnom pláne pre Záporožskú atómovú elektráreň (ZAES). V stredu tiež upozornil na "zvýšenú" vojenskú aktivitu v jej okolí.

BERLÍN - Dvaja ľudia prišli v stredu o život pri páde malého lietadla v nemeckom národnom parku Bavorský les. Podľa miestnej polície ide o posádku stroja, tvorenú dvoma mužmi. Okolnosti nehody a trasa letu havarovaného lietadla sú predmetom vyšetrovania.

WASHINGTON - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu označil spojenectvo so Spojenými štátmi za "neotrasiteľné". Tiež prisľúbil, že bude hľadať kompromis a dodržiavať základné práva po tom, ako ho účastníci protestov obvinili z ničenia demokracie s cieľom oslabiť súdnictvo.

Benjamin Netanjahu / TASR

LISABON - Vyšetrovanie útoku nožom v utorok v moslimskom centre v Lisabone nenaznačuje, že by malo ísť o teroristický útok. V stredu to uviedla portugalská polícia. Útočník, ktorého úrady identifikovali ako utečenca z Afganistanu, bol pred útokom pravdepodobne v ťažkom duševnom rozpoložení.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Expert varuje: Americké jadrové hlavice v Poľsku? Ako KUBÁNSKA KRÍZA! 
Rusko sa podľa slov svojho prezidenta chystá rozmiestniť jadrové hlavice na území susedného Bieloruska. Vlastislav Bříza z Fakulty sociálnych vied Karlovej Univerzity sa domnieva, že ide skôr o politické gesto než o rozhodnutie vojenskej povahy. V... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik