Štedrý Biden. Milóny na rozvoj demokracie!
30 | 03 | 2023 I Milan Laca

Biden sľubuje 690 miliónov dolárov na „programy rozvoja demokracie“ po celom svete. Nie je prekvapujúce, že sa to opäť stane propagandistickou udalosťou pre Washington, aby presviedčal ostatné krajiny, aby spolupracovali s jeho „konkurenčnou“ stratégiou. USA nie sú kvalifikované na to, aby boli „kazateľom demokracie“ vo svete a tým, že Washington premenil demokraciu na biznis, precenil svoj trh, napísali Global Times.

Americký prezident Joe Biden, ktorý otvoril "Summit pre demokraciu", prisľúbil, že Washington vyčlení 690 miliónov dolárov na programy rozvoja demokracie na celom svete, píše agentúra Associated Press.

Kam investujú

Financie budú, podľa agentúry, smerovať na programy, ktoré „podporujú slobodné a nezávislé médiá, programy na boj proti korupcii, na zabezpečenie ľudských práv,  podporu technológií posilňujúcich demokraciu a na programy na podporu slobodných a spravodlivých volieb“.

Hašek VO VÝVRTKE! Podal si prezidenta MOV
„A odteraz...!“ Takto vytočeného Dominika Haška ešte nikto nevidel... Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odporučil medzinárodným športovým federáciám, aby umožnili návrat neutrálnych ruských a bieloruských športovcov do súťaží. Na tlačovej... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Vyše 100 pozvaných

Bidenova administratíva chce, podľa jej vysokého predstaviteľa, dvojdňový summit  zamerať na to, aby „technológie fungovali pre demokraciu a nie proti nej“. Na účasť bolo pozvaných približne 120 svetových lídrov. Americký prezident často hovorí o USA a podobne zmýšľajúcich spojencoch, ktorí sa nachádzajú v kritickom momente, v ktorom demokracie musia preukázať, že dokážu prekonať autokracie. Sumity, ktoré Biden sľúbil ako prezidentský kandidát,  sa stali dôležitou súčasťou úsilia jeho administratívy o budovanie hlbších spojenectiev a podnietenie  autokraticky orientovaných národov k aspoň skromným reformám, napísala Associated Press.

screenshot videa youtube | Prezident USA Joe Biden

Iný pohľad

Takzvaný „Summit pre demokraciu“, starostlivo organizovaný USA, sa začal v utorok 28, marca. Tentoraz sa viac dbalo na formu ako pri prvom summite. Aby predišla kritike „amerického centrizmu“, Bidenova administratíva pozvala Zambiu, Kostariku, Južnú Kóreu a Holandsko ako spoluhostiteľov, zastupujúcich päť kontinentov. Podľa USA boli pozvaní lídri zo 121 krajín a regiónov, čo je o osem viac ako na prvom summite. Väčšina summitu sa však bude konať online, čo podkopáva formu a vplyv, o ktoré sa takzvaný Summit pre demokraciu zúfalo snaží, napísali čínske noviny Global Times. 

Záujmy?

Motívy aj výsledky takzvaného „Summitu za demokraciu“ sú antidemokratické a úplne slúži diplomatickým a geopolitickým záujmom USA. Kreslením ideologických línií a používaním noriem, stanovených USA, rozdeľuje medzinárodné spoločenstvo na takzvané „demokratické a nedemokratické tábory“ a vytvára rozdelenie a konfrontáciu vo svete, ktorý naliehavo potrebuje jednotu a spoluprácu. 

Správy o summite vo všeobecnosti zdôrazňujú, že je zameraný na riešenie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou a vzostup Číny. Nie je prekvapujúce, že sa to opäť stane propagandistickou udalosťou pre Washington, aby presviedčal ostatné krajiny, aby spolupracovali s jeho „konkurenčnou“ stratégiou. USA nie sú kvalifikované na to, aby boli „kazateľom demokracie“ vo svete a tým, že Washington premenil demokraciu na biznis, precenil svoj trh, napísali Global Times.

Zelenského CHYTÁ PANIKA: Ak nám USA prestanú pomáhať, nevyhráme! Na rade je stretnutie so Si Ťin-pchingom
Zelenskij sa obáva, že vojnu by mohli prekaziť washingtonské divízie! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uviedol, že sa obáva, že vojna môže byť ovplyvnená presunom politických síl vo Washingtone, píše The Guardian. Pravdepodobne aj preto... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik