Kondratiuková v NR SR! Sme ešte na Slovensku?
29 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

V pléne Národnej rady SR vystúpila podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny Olena Kondratiuková. Prejav priniesla naživo TV Pravda. Napríklad Rakúšania vystúpenia ukrajinského predstaviteľa Volodymyra Zelenského v rakúskom parlamente rázne odmietajú a pripravujú kvôli tomu aj protest. Tak sa zdá, že naozaj prišlo na slová prezidentky Zuzany Čaputovej. My sme Ukrajina!

Ukrajinka apeluje na slovenský parlament 

Slobodné národy musia vynaložiť všetko úsilie na to, aby bola vojna na Ukrajine poslednou. Nejde o vojnu o územie, ale o hodnoty, a treba ju ukončiť rýchlo, bez predlžovania alebo zmrazovania konfliktu. V pléne parlamentu to počas stredajšieho vystúpenia vyhlásila podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny Olena Kondratiuková. Vyzvala prehodnotiť systém medzinárodnej bezpečnosti a jej zásady. Slovensku poďakovala za prijatie Ukrajincov, humanitárnu pomoc, ako aj vojenskú pomoc vrátane poskytnutia stíhačiek.

"Slobodné národy musia vynaložiť všetko úsilie na to, aby táto vojna bola posledná a aby mier po víťazstve síl dobra bol dlhodobý a trvalý. Musíme vytvoriť mnohonárodné ozbrojené sily, ktoré budú pripravené brániť ktorúkoľvek krajinu pred útokmi na slobodu, nezávislosť, šťastie a práva jej občanov," vyhlásila Kondratiuková. 

Cieľom vojny je podľa nej zničiť demokraciu založenú na volebnom práve, slobode slova, podnikania a zodpovednosti občanov. "Nemôžeme odkladať víťazstvo nad zlom na zajtra," zdôraznila. Svet musí podľa nej venovať všetky potrebné prostriedky na pomoc, a to najmä zbrane a technológie.      

Vyzýva svet  

Kondratiuková v prejave opakovane vyzvala svet, aby vojnu vnímali ako poslednú. Útok na Ukrajinu treba podľa nej zastaviť a uznať, že dôvodom agresie Ruska voči Ukrajine je beztrestnosť a presvedčenie, že za peniaze získané z ropy a plynu si Rusko kúpi právo zabíjať a prepisovať dejiny. Zároveň dodala, že treba vyvodiť závery zo všetkých chýb a kompromisov medzinárodného bezpečnostného systému, ktorý nedokázal zabrániť toku Sovietskeho zväzu na Československo v roku 1968. Slovensko má v tomto podľa nej podobnú skúsenosť ako Ukrajina, keď tiež žilo pod vplyvom impéria a občania takisto videli v uliciach ruské tanky a bojovali za nezávislosť.

Ukrajina má vlastný mierový vzorec

Kondratiuková pripomenula, že Ukrajina navrhla vlastný mierový vzorec. Poďakovala sa Slovensku za jeho podporu, za uznanie Ruska ako teroristického štátu, ako aj za podporu vstupu Ukrajiny do EÚ a NATO. Tvrdí, že Ukrajina je na tento vstup pripravená.

Slovenskému parlamentu sa poďakovala aj za prijatú deklaráciu, ktorou NR SR reagovala na protiprávne deportácie žien a detí do Ruska a odsúdila zločiny páchané na ukrajinských ženách a deťoch. Vyzvala politikov, aby spojili sily za oslobodenie detí. Dodala, že ambasádorkou návratu ukrajinských detí sa stala predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Pozýva prezidentku SR Zuzanu Čaputovú aj všetkých poslancov NR SR, aby sa pripojili k tejto iniciatíve.

Poslankyňa Národnej rady SR Monika Kozelová (nezaradená) priblížila, že návšteva Kondratiukovej je výsledkom cesty viacerých poslankýň na Ukrajinu, na ktorej sa zaoberali etickou otázkou vojny. "Každý sa tu zapodieva iba tankami, lietadlami, ale o tom vojna nie je. Vojna je o stovkách, tisícoch civilných obetí," podotkla. V súvislosti s cestou poukázala tiež na uznesenie, ktorým parlament v stredu (28. 3.) odsúdil zločiny páchané na ukrajinských ženách a deťoch.

Správna dvojka: Naď si vymýšľa a Zelenskyj sa iba sťažuje
Ukrajina musela vrátiť nejaké vybavenie protivzdušnej obrany zo západu, ktoré nefungovalo! Posťažoval sa na to pred novinármi AP ukrajinský prezident a muž roka 2022 Volodymyr Zelenskyj. Nebola to náhodou slovenská S-300? Iba sľuby Novinári z... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Rakúska Strana slobody organizuje protest proti Zelenského prejavu v parlamente

Rakúska opozícia organizuje vo štvrtok, 30.3.2023 protest proti vystúpeniu Volodymyra Zelenského v tamojšom parlamente, povedal novinárom Herbert Kickl, líder pravicovo nacionalistickej Rakúskej strany slobody (FPÖ).

Nechceme

Zelenského prejav v rakúskom parlamente je naplánovaný vo video formáte. "Nemá to nič spoločné s rakúskou neutralitou. Preto zorganizujeme protest," povedal na tlačovej konferencii líder opozičnej rakúskej strany.  Dodal tiež, že Zelenského plánovaný prejav je ďalším dôkazom toho, že všetky ostatné strany v Rakúsku sa vzdali neutrality, aj keď tvrdia opak.

Nie agresii

„To znamená, že prezident agresívneho národa dostane k dispozícii sálu Národnej rady (dolnej komory Spolkového zhromaždenia Rakúskeho parlamentu) neutrálnej krajiny, aby mohol deklarovať svoj postoj medzinárodnému spoločenstvu z tribúny,  z pozície agresívity. Môžeme hovoriť aj o tom, že bude z tribúny distribuovať ukrajinskú propagandu, propagandu NATO, alebo americkú," vysvetlil Kickl. To by podľa neho nemalo byť, rovnako ako by nemali byť prejav ruskej strany, či predstaviteľov iných krajín, zúčastňujúcich sa na konfliktoch. "To platí pre obe strany konfliktu," uzavrel Kickl. Dodal, že existuje veľa platforiem a formátov, v rámci ktorých by mohol Zelenskyj vystupovať, čo je však na oficiálnej úrovni v rakúskom parlamente neprijateľné.

Rakúšania nechcú počúvať Zelenského v parlamente
Rakúska Strana slobody organizuje protest proti Zelenského prejavu v parlamente. Rakúska opozícia organizuje vo štvrtok, 30.3.2023 protest proti vystúpeniu Volodymyra Zelenského v tamojšom parlamente, povedal novinárom Herbert Kickl, líder... Čítať ďalej
28 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik