Hašek VO VÝVRTKE! Podal si prezidenta MOV
29 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

„A odteraz...!“ Takto vytočeného Dominika Haška ešte nikto nevidel... Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odporučil medzinárodným športovým federáciám, aby umožnili návrat neutrálnych ruských a bieloruských športovcov do súťaží. Na tlačovej konferencii po rokovaní výkonnej rady MOV to uviedol prezident MOV Thomas Bach. A práve toto rozhodnutie rozčúlilo úspešného bývalého hokejového brankára Dominika Haška. „Svojím vyhlásením sa odo dneška stávate osobne zodpovedným za každého zabitého a raneného Ukrajinca a ruského vojaka,“ napísal okrem iného na twitterovom profile.

Stanovisko MOV

Vo všetkých športoch by mali byť podľa Medzinárodného olympijského výboru rešpektované jasne dané podmienky pre neutralitu. MOV zatiaľ nerozhodol, či povolí účasť športovcov z Ruska a Bieloruska na olympijských hrách 2024 v Paríži a zimných olympijských hrách 2026 v Miláne a Cortine d'Ampezzo, informujú Parlamentní Listy.cz.

Návrat by sa mal týkať len jednotlivcov, nie tímov. Vylúčení by mali zostať športovci, ktorí sú príslušníkmi armády alebo domácich bezpečnostných zložiek. Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že viac ako dve desiatky medailistov z predminuloročných olympijských hier v Tokiu mali vojenskú hodnosť, pripomenula agentúra AP. Členovia armádneho športového klubu sa postarali o 45 z 71 medailí, ktoré ruskí športovci v Tokiu 2021 získali.

Hašek vytočený do biela

„Mr. Bach, svojim vyhlásením sa odo dneška stávate osobne zodpovedným za každého zabitého a raneného Ukrajinca a ruského vojaka. Do smrti sa budete zodpovedať ich najbližším. Ukázali ste, že ľudský život pre vás nič neznamená,“ napísal na svojom twitterovom prejave niekdajší úspešný hokejový brankár Dominik Hašek.

Český minister zahraničia Ján Lipavský odporúčanie MOV tiež skritizoval. „Som sklamaný z odporúčaní MOV. Nesmieme zatvárať oči pred realitou. Ruský šport je centrálne riadený z Kremľa. Ruský režim nevie, čo je to fair play; jeho športovci na olympiádu nepatria. Otázkou sa budeme ďalej zaoberať, a to aj v expertnej skupine,“ uviedol na twitteri. Skupina odborníkov, ktorej vznik inicioval Český olympijský výbor, hľadá právne argumenty pre neúčasť Rusov a Bielorusov na OH 2024 v Paríži.

V tomto sme, dá sa povedať, zajedno. Ale dovolím sa opäť opýtať. Garantujete nám, Ministerstvo zahraničných vecí, že do našej krajiny nebude vpustený na športové víza žiadny ruský a bieloruský športovec? A keď sem príde na (športové) víza z inej krajiny Schengenu, okamžite ho vyhostíte? Alebo aj v tomto roku opäť zatvoríme oči?“ spýtal sa v súvislosti s vyhlásením Lipavského Hašek.

Správna dvojka: Naď si vymýšľa a Zelenskyj sa iba sťažuje
Ukrajina musela vrátiť nejaké vybavenie protivzdušnej obrany zo západu, ktoré nefungovalo! Posťažoval sa na to pred novinármi AP ukrajinský prezident a muž roka 2022 Volodymyr Zelenskyj. Nebola to náhodou slovenská S-300? Iba sľuby Novinári z... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Česi trvajú na svojom

Český olympijský výbor (ČOV) ani po odporúčaní MOV nezmenil postoj a trvá na zachovaní sankcií voči Rusku a Bielorusku kvôli ich agresii na Ukrajine. Za neprijateľnú považuje aj ich účasť v olympijských kvalifikáciách. Rovnaký postoj pri rokovaniach s MOV zastávali aj zástupcovia ďalších európskych a svetových olympijských výborov, napísal ČOV vo vyjadrení pre ČTK. Ocenil, že MOV potvrdil sankcie voči ruskému a bieloruskému štátu a ich politickým predstaviteľom. Predstavitelia ČOV sa zúčastnili telefonátov so zástupcami MOV pred dnešným rokovaním výkonnej rady, ktorá riešila situáciu ruských a bieloruských športovcov.

ČOV, prečo ľuďom klamete, že Bach a MOV všetko potvrdil? Naopak! Odporučil federáciám, aby nechali Rusov a Bielorusov súťažiť a oni teda mohli podporovať russkú vojnu a zločiny. Snaží sa Rusku a Bielorusku otvoriť cestu späť. To už teraz stojí množstvo ukrajinských, ale aj ruských životov. MOV je za to zodpovedný!“ zareagoval na slová Českého olympijského výboru Dominik Hašek.

Dominik Hašek / Koláž redakcia HD

Protestuje aj Ukrajina

Ukrajinské ministerstvo športu v stredu odsúdilo podľa neho čiastočnú zmenu postoja Medzinárodného olympijského výboru (MOV), aby mohli ruskí a bieloruskí športovci súťažiť na medzinárodných súťažiach ako neutrálni, píše Guardian.

"Ministerstvo mládeže a športu Ukrajiny odsudzuje čiastočnú zmenu postoja Medzinárodného olympijského výboru k neprijatiu ruských a bieloruských športovcov," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského ministerstva podľa agentúry Reuters.

„Dôsledne sme presadzovali a budeme naďalej trvať na tom, aby v podmienkach bezprecedentnej nevyprovokovanej vojenskej agresie Ruskej federácie s podporou Bieloruskej republiky proti Ukrajine, ktorá je v rozpore s princípmi Olympijskej charty, predstavitelia agresorských štátov nemali byť prítomný na medzinárodných športových arénach."

Hanebné rozhodnutie

Poľský premiér Mateusz Morawiecki odsúdil odporúčanie Medzinárodného olympijského výboru , aby ruskí a bieloruskí športovci súťažili ako neutrálni, pričom rozhodnutie označil za „hanebné“.

Na tlačovej konferencii Morawiecki povedal, že Poľsko vybuduje „koalíciu štátov, ktoré budú spoločne požadovať, aby MOV stiahol toto zlé a nesprávne rozhodnutie“.

Tallin čelí obvineniam: Zneužívajú Estónci Európsky mierový nástroj?
Viacerí diplomati a úradníci EÚ obviňujú Tallin z prečerpávania fondu EÚ, ktorý má poskytnúť splátky za zbrane odoslané do Kyjeva, informuje POLITICO. Zneužívajú Estónci Európsky mierový nástroj? Spojenci Estónska v EÚ spochybňujú výpočty... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik