Tallin čelí obvineniam: Zneužívajú Estónci Európsky mierový nástroj?
29 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Viacerí diplomati a úradníci EÚ obviňujú Tallin z prečerpávania fondu EÚ, ktorý má poskytnúť splátky za zbrane odoslané do Kyjeva, informuje POLITICO.

Zneužívajú Estónci Európsky mierový nástroj?

Spojenci Estónska v EÚ spochybňujú výpočty pobaltskej krajiny týkajúce sa náhrady zbraní, ktoré posiela Ukrajine. Naznačujú, že návrh zákona z Tallinnu predstihuje svojich kolegov, keďže využíva fondy EÚ na výrazné zlepšenie svojej armády prostredníctvom systému splácania.

Estónsko trvá na tom, že jeho nároky na nové zbrane sú v súlade s pravidlami o výmene životne dôležitých súprav a jednoducho odrážajú jeho masívne príspevky do vojny, ale jeho kritici poznamenávajú, že systém refundácií EÚ by bol pod veľkým tlakom, ak by všetky krajiny, najmä tie väčšie, prevádzkovali rovnakú účtovnú metodiku ako Tallinn. Zatiaľ čo Litva a Lotyšsko tiež poskytli Ukrajine podobné príspevky – v hodnote približne 400 miliónov EUR alebo viac – ich požiadavky na fond za rovnakých podmienok ako Estónsko sú oveľa nižšie.

Historicky prvýkrát po ruskej invázii na Ukrajinu boli krajiny EÚ čiastočne refundované za poskytovanie vojenskej pomoci peniazmi zo spoločného fondu s názvom European Peace Facility (EPF, Európsky mierový nástroj)), do ktorého členské krajiny prispievajú na základe veľkosti svojich ekonomík. 

V zákulisí rastie napätie

Na verejnosti krajiny EÚ oslavovali fond ako znak solidarity – ale v zákulisí rastie napätie v súvislosti s množstvom peňazí, ktoré skupina krajín vložila do fondu, uviedlo sedem európskych diplomatov a úradníkov pre POLITICO . Tieto obavy sa prevalili na stretnutí diplomatov EÚ začiatkom tohto mesiaca, keď sa Európska služba pre vonkajšiu činnosť, zahraničná služba EÚ, podelila o údaje o tom, koľko každá krajina minulý rok dostala na výmenu vojenských súprav odoslaných do vojny. Tieto sumy sa týkali len prvej tranže refundácií, no dávali tušiť, že Estónsko všetkých predbehlo.

„Až po opakovaných otázkach ESVČ vymenovala krajiny, ktoré požiadali o preplatenie na základe novej nákupnej ceny“, a nie na základe skutočnej ceny darovaného vojenského vybavenia. Obvinenie, ktoré vyplynulo z týchto diskusií, je, že najmä jedna krajina – Estónsko – našla (úplne legálny) spôsob, ako nahradiť svoje staré zásoby predovšetkým tým, že svoje tvrdenie nezakladá na hodnote starej súpravy odoslanej na Ukrajinu, ale na úplne novej cene. Posielajú svoje staré kúsky na Ukrajinu a kupujú si úplne nový materiál, financovaný z peňazí EÚ,“ povedal o Estónsku diplomat EÚ.

Správna dvojka: Naď si vymýšľa a Zelenskyj sa iba sťažuje
Ukrajina musela vrátiť nejaké vybavenie protivzdušnej obrany zo západu, ktoré nefungovalo! Posťažoval sa na to pred novinármi AP ukrajinský prezident a muž roka 2022 Volodymyr Zelenskyj. Nebola to náhodou slovenská S-300? Iba sľuby Novinári z... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

A kde je Slovensko?

Podľa utajovaných údajov ESVČ, ktoré má POLITICO k dispozícii, šesť krajín vypočítalo svoje nároky na vrátenie peňazí za prvú tranžu EPF na základe ceny nových zbraní. Fínsko požadovalo 100 percent úhrady na základe nových nákupných cien, Lotyšsko si nárokovalo 99 percent za týchto podmienok, Litva 93 percent, Estónsko 91 percent, Francúzsko 71 percent a Švédsko 26 percent.

Hlavná časť sťažnosti ostatných krajín spočíva v tom, že Estónsko je obzvlášť zručné v získavaní veľmi vysokých náhrad za staré vybavenie. V absolútnych číslach Estónsko požiadalo o 160,5 milióna eur na nové zbrane v rámci prvej tranže EPF, za ktoré mu potom bolo preplatených 134,2 milióna eur podľa štandardnej 84-percentnej miery návratnosti.

Pre porovnanie, Švédsko požadovalo späť 7 miliónov EUR, Fínsko 4,7 milióna EUR, Lotyšsko 59 miliónov EUR, Litva 31 miliónov EUR a Francúzsko 28 miliónov EUR.

Čísla sú tu uvedené v prehľade od Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ), ktorý získal POLITICO . Ústredným problémom, ktorý tento spor odhalil, je, že neexistuje žiadny spoločný systém na výpočet ceny za vhodné náhradné zbrane. "Existujú veľmi odlišné prístupy, každá krajina používa svoju vlastnú metodiku," povedal predstaviteľ.

Vo všeobecnosti existujú tri rôzne hodnoty, ktoré si môžu krajiny nárokovať: Náhradnú hodnotu založenú na cene nového materiálu; skutočnú peňažnú hodnotu na základe odhadovanej ceny, za ktorú by sa výstroj mohol ďalej predať; a pôvodnú obstarávaciu hodnotu na základe pôvodne zaplatenej ceny. Diplomati tvrdia, že diskusia o preplácaní v Estónsku odhalila skutočnosť, že neexistuje jasná metodika o tom, ktorý systém sa má použiť na splácanie.

Ďalší diplomat z inej krajiny EÚ potvrdil, že metodológia Estónska zdvihla obočie v celej EÚ ako „obzvlášť do očí bijúci prípad“. 

Štatút Estónska ako výnimky je obzvlášť jasný z porovnania s jeho pobaltskými susedmi, keďže Riga aj Vilnius si nárokujú podobný objem darov zbraní Ukrajine. Podľa ministerstva zahraničných vecí Estónsko doteraz poskytlo vojenskú pomoc v hodnote takmer 400 miliónov eur. Lotyšsko v januári stanovilo svoju podporu na približne 370 miliónov eur , zatiaľ čo Litva tvrdí, že je to viac ako 400 miliónov eur .

V porovnaní s tým Nemecko odpísalo na nulu hodnotu starej sovietskej súpravy, ktorú darovalo z východonemeckých zásob, a žiada len pôvodnú obstarávaciu hodnotu, a nie cenu nového materiálu, uviedol štvrtý diplomat.

Zelenského CHYTÁ PANIKA: Ak nám USA prestanú pomáhať, nevyhráme! Na rade je stretnutie so Si Ťin-pchingom
Zelenskij sa obáva, že vojnu by mohli prekaziť washingtonské divízie! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uviedol, že sa obáva, že vojna môže byť ovplyvnená presunom politických síl vo Washingtone, píše The Guardian. Pravdepodobne aj preto... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Podľa Tallinu tu niekto zákerne klame

Hovorcovia stáleho zastúpenia Estónska pri EÚ a estónskeho ministerstva obrany nereagovali na žiadosť o komentár. Estónske ministerstvo obrany však vo vyhlásení zverejnenom po tom, čo bola v utorok zverejnená príručka POLITICO's Brussels Playbook, uviedlo , že správa obsahuje „klamstvá“ a je „zákerným pokusom podkopať pomoc Ukrajine a jednotu spojencov“.

Deklarácia darov Európskeho mierového nástroja na základe výťažnej hodnoty je úplne v súlade s pravidlami a platí v prípade, že výroba darovaného zariadenia bola ukončená a obnovenie jeho kapacity je dôležité z hľadiska národnej obrany,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Hovorca estónskeho ministerstva obrany pre POLITICO potvrdil, že v rámci prvej tranže EPF Estónsko darovalo Ukrajine 122-milimetrové húfnice D-30, čo je zbraňový model, ktorý vstúpil do služby v roku 1960 a ktorý sa Estónsko rozhodlo nahradiť už pred začiatkom ruskej invázie. Estónsko si potom podľa hovorcu vyžiadalo cenu za nový „porovnateľný kus delostrelectva“.

Prezident Estónska pricestoval v utorok na pozvanie Zuzany Čaputovej na Slovensko. Ide o jeho dvojdňovú oficiálnu návštevu. Nevieme síce, či mu prezidentka poradí aj v tejto ošemetnej situácii, v každom prípade ale vidí možnosti posilnenia spolupráce s Estónskom vo viacerých oblastiach. Ide najmä o zelenú tranzíciu a obnoviteľné zdroje energie, digitalizáciu, biznis či školstvo. Podľa nej obe krajiny zároveň čelia hybridným hrozbám a šíreniu dezinformácií. Povedala to po spoločnom rokovaní s estónskym prezidentom Alarom Karisom v Košiciach, na ktorom hovorili aj o vojne na Ukrajine. Obe hlavy štátu sa zhodli, že v dôležitých témach majú rovnaký postoj.

Čaputová ubráni aj Estónsko pred hybridným hrozbami
"S Estónskom máme podobnú historickú skúsenosť s obdobím totality. Obe naše krajiny sú však aj príkladom toho, že posilňovanie demokracie a reforiem sa oplatí – vďaka tomu sme spoločne vstúpili do Európskej únie aj Severoatlantickej aliancie."... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik