Naše nemocnice potrebujú ukrajinských pediatrov, ale ... majú dostatočné vzdelanie?
29 | 03 | 2023 I Eka Balašková

V nemocniciach po celom Slovensku sa pacienti už niekoľko rokov stretávajú s lekármi z Ukrajiny. Chirurgovia, internistky, či fyziatri musia pred tým, ako sa môžu zamestnať v slovenskej nemocnici, prejsť procesom, vďaka ktorému im bude, laicky povedané, uznané vzdelanie. Na Slovensku však máme stále akútnejší nedostatok pediatrov. Štát preto pristúpi k zjednodušeniu podmienok uznania vzdelania pre ukrajinských pediatrov.

Zastupujúci minister zdravotníctva nedávno oznámil „zjemnenie“ podmienok, ktoré umožňujú lekárom z tretích krajín ordinovať v našich nemocniciach a prví pediatri týmto novým systémom prejdú už v dohľadnej dobe, pričom ordinovať budú môcť v celej EÚ. V praxi môžu spôsobiť problémy rozdiely v reálnom vzdelaní slovenských a ukrajinských lekárov. Rovnako, ako by spôsobil problémy  odchod do dôchodku pediatrov, ktorí na to majú nárok. Analytikovi sa však nepáči, že lekári, ktorí chcú ordinovať na Slovensku musia ovládať Slovenčinu. Hoci absencia lekárov je medializovaná ďaleko viac, veľkým problémom bude aj nedostatok zdravotných sestier.

Primárne pre lekárov z Ukrajiny

Pri rezorte zdravotníctva od októbra pracovala skupina, ktorá vytvorila systém, rátajúci s plnohodnotným zapojením pediatrov nie len z Ukrajiny, ale z tretích krajín všeobecne.

„Primárne sme to robili pre občanov Ukrajiny, ktorí už dnes na Slovensku sú, no nemohli uplatniť svoje vzdelanie a skúsenosti. Týmto krokom im otvárame možnosť zapojiť sa do systému nášho zdravotníctva a posilniť naše pediatrické ambulancie,“ ozrejmil dočasne poverený premiér a minister zdravotníctva Eduard Heger (Demokrati) na tlačovej konferencii.

Hlas bije na poplach! Na Slovensku chýba množstvo bežných liekov
VIDEO: Strana HLAS požaduje zvolanie zdravotníckeho výboru pre nedostatok liekov. Podľa štatistík NCZI nám v lekárňach chýbajú najmä lieky, ktoré sú lacné a ktoré sa nachádzajú v TOP 50 najvydávanejších liekov. „Len vo svojom okolí mám niekoľko... Čítať ďalej
23 | 02 | 2023 | Tibor Malý

Skúška spôsobilosti

Po novom detský lekár z Ukrajiny bude musieť absolvovať tzv. skúšku spôsobilosti. Pravda informuje, že tá pozostáva z písomného testu v ukrajinskom alebo v ruskom jazyku. Po úspešnom absolvovaní skúšky budú môcť nastúpiť na odbornú dočasnú stáž a jazykovú prípravu zo slovenského jazyka.

„Výsledkom bude uznanie titulu všeobecného lekára platné v celej Európskej únii,“priblížil Heger.

Heger, screenshot RTVS

Nižšie poplatky

Podľa informácií od Hegera poplatok za túto skúšku sa z 1200 eur zníži na 500 eur a tieto náklady bude hradiť zo svojich zdrojov nadácia UNICEF a prví absolventi skúšok budú v apríli-máji. Cieľom je začlenenie ukrajinských pediatrov do slovenského zdravotníctva. Mali by pomôcť pri liečbe aj ukrajinských detí, ktorých k nám počas roka prišlo zhruba 18-tisíc. Ich krajanov v rezortoch sociálnej pomoci a zdravotníctva pracuje cez 1660.

Má to však aj háčik. Vzdelanie

Kým na Ukrajine záujemca po skončení strednej školy na pediatrickom inštitúte absolvuje päťročné štúdium, po ktorom je hneď pediatrom, na Slovensku študent po maturite absolvuje 6-ročné štúdium. Potom sa stáva všeobecným lekárom a následne ešte musí absolvovať štvorročnú špecializačnú prípravu z pediatrie.

Ukrajinským pediatrom tak chýba minimálne prax. Hlavná pediatrička MZ SR Elena Prokopová pripomenula, že kým sa slovenský lekár špecializuje na určitý obor, absolvuje prax ako všeobecný lekár, takže má skúsenosti aj z urológie, anestézie, či imunológie.

Prokopová však upozornila, že ak by momentálne odišli do dôchodku všetci pediatri, ktorí na to majú nárok, bez zdravotnej starostlivosti by ostalo viac, ako 600-tisíc detí.

LOZ trvá na naplnení memoranda, minister Karas ponúka alternatívy
Lekársky odborový zväz (LOZ) trvá na naplnení memoranda, je to podľa nich jediná cesta, ako akútne pomôcť slovenskému zdravotníctvu. LOZ trvá na naplnení memoranda, ako aj na tom, aby vedenie nemocníc malo zodpovednosť zato, ak sa aktívne rozhodne... Čítať ďalej
15 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Treba naučiť pacientov jazyky?

„Vo svete prebiehajú preteky o zdravotníkov a Slovensko namiesto toho, aby sa na nich zúčastnilo, naopak, tvrdohlavo vytvára prekážky. Vláda ani väčšina občanov si dosiaľ neuvedomujú, aká priepasť sa kvôli starnutiu roztvorí medzi počtom pacientov a počtom zdravotníkov v nasledujúcich rokoch. Táto priepasť sa nebude dať preklenúť nekonečným zvyšovaním slovenských medikov ani zvyšovaním miezd zdravotníkov,“uviedol analytik Martin Vlachynský, podľa ktorého je nevýhodou aj to, že zahraniční zdravotníci musia investovať do učenia sa jazyka, ktorý je inde vo svete nepoužiteľný, čo znižuje ich motiváciu, aby si vybrali práve Slovensko.

„Aktuálne opatrenie preto vnímam pozitívne. Určite pomôže začleniť sa tým zdravotníkom, ktorí už na Slovensku sú, napríklad z rodinných dôvodov. No do budúcna bude treba spraviť oveľa viac vo vzťahu k tretím krajinám,“ dodáva analytik.

Zdroj: FB / Lucy Letby | Veľkým problémom bude aj klesajúci počet zdravotných sestier

Chýbajú aj zdravotné sestry

Ak nepríde k výraznejším zásahom do systému, bude naplnenie požadovaného dopytu v budúcnosti oveľa zložitejšie v tzv. „sesterských“ profesiách ako pri lekárskom personáli. O 5 až 10 rokov sa začnú prudko roztvárať nožnice medzi potrebným počtom sestier a ich ponukou. Do roku 2050 nám bude chýbať až o 12 tis. sestier viac, než v súčasnosti.

Hoci absencia lekárov je ďaleko viac medializovaná, do roku 2055 nám bude chýbať 3-6 percent lekárov. Táto medzera by sa dala uzavrieť zvýšením počtu prijatých medikov na slovenské programy o asi 8 percent, čo pri súčasných kapacitách lekárskych fakúlt znamená zníženie počtu zahraničných študentov o asi 10 percent.

Slovensko zrejme zostane bez lekárov a sestier
Varujúce informácie z oblasti zdravotníctva boli zverejnené na blogu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Autormi textu sú Zuzana Múčka a František Múčka. Ešte na vysvetlenie - Rada pre rozpočtovú zodpovednosť je slovenský nezávislý trojčlenný orgán... Čítať ďalej
24 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc
Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme