Najnovšie správy z Ukrajiny
29 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Zhrnutie doterajšieho dňa podľa portálu The Guardian...

  • Volodymyr Zelenskyj povedal, že ruský prezident Vladimir Putin je „informačne izolovaná osoba“, ktorá za posledný rok vojny „stratila všetko“. "Nemá spojencov," povedal Zelenskyj a dodal, že mu bolo jasné, že ani Čína už nie je ochotná podporovať Rusko, a to napriek nedávnej návšteve Si Ťin-pchinga v Moskve.

  • Zelenskij naznačil, že Putinovo vyhlásenie krátko po návšteve Si Ťin-pchinga, že presunie taktické jadrové zbrane do Bieloruska, bližšie k územiu NATO, malo odvrátiť skutočnosť, že návšteva čínskeho vodcu nedopadla dobre. Putin povedal, že tento krok je reakcia na britské rozhodnutie poskytnúť Ukrajine viac munície s ochudobneným uránom. Bielorusko označilo tento krok za reakciu na agresiu NATO na svojich hraniciach.

  • Zelenskyj povedal, že Ukrajina potrebuje 20 batérií Patriot na ochranu pred ruskými raketami, a ani to nemusí stačiť, „keďže žiadna krajina na svete nebola napadnutá toľkými balistickými raketami“. Dodal, že európsky národ poslal na Ukrajinu systém protivzdušnej obrany, ten však nefungoval a „museli ho znova a znova opravovať“. Krajinu nemenoval.

  • Ukrajinské sily ostreľovali Ruskom kontrolované ukrajinské mesto Melitopol, južne od Záporožského regiónu, a ruské médiá v stredu informovali, že v dôsledku toho bolo v meste prerušené zásobovanie elektrickou energiou. Ivan Fedorov, exilový starosta Melitopolu, ktorý je pod ruským dohľadom od marca minulého roka, na Telegrame uviedol, že v meste došlo k niekoľkým výbuchom.

  • Suspilne, ukrajinský štátny rozhlas, uvádza, že 28. marca bolo zranených päť obyvateľov Donecka – traja v Bachmute a dvaja v Chasiv Jar .

  • Šéf jadrového dozoru Organizácie Spojených národov Rafael Grossi má v stredu navštíviť jadrovú elektráreň Záporožie na juhu Ukrajiny okupovanú Ruskom, pričom ruské médiá informovali o jeho príchode. Situáciu tam označil za veľmi nebezpečnú.

Tallin čelí obvineniam: Zneužívajú Estónci Európsky mierový nástroj?
Viacerí diplomati a úradníci EÚ obviňujú Tallin z prečerpávania fondu EÚ, ktorý má poskytnúť splátky za zbrane odoslané do Kyjeva, informuje POLITICO. Zneužívajú Estónci Európsky mierový nástroj? Spojenci Estónska v EÚ spochybňujú výpočty... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

  • Nikolaj Patrušev, tajomník Bezpečnostnej rady Ruskej federácie, zopakoval, že Rusko má v úmysle dosiahnuť všetky ciele svojej špeciálnej vojenskej operácie, a to napriek, ako povedal, „neustále sa zvyšujúcej vojenskej pomoci Ukrajine zo strany USA a ďalších západných štátov".

  • Ruská kybernetická vojna na Ukrajine do značnej miery zlyhala a Moskva sa podľa amerických a francúzskych analytikov čoraz viac zameriava na európskych spojencov Kyjeva. Francúzska obranná firma Thales v stredu v správe uviedla, že Rusko útočí na Poľsko, severské a pobaltské krajiny arzenálom kybernetických zbraní, ktorých cieľom je podporiť protivojnové posolstvá.

  • Globálny obchodník s komoditami Cargill povedal ruskému ministerstvu poľnohospodárstva, že prestane vyvážať ruské obilie od začiatku nasledujúcej vývoznej sezóny, ktorá sa začína 1. júla, uviedlo v stredu ministerstvo.

  • Švédske ministerstvo zahraničných vecí si v stredu predvolalo ruského veľvyslanca v Štokholme, aby sa sťažovalo na vyhlásenie na webovej stránke ruského veľvyslanectva, podľa ktorého vstup do NATO severskej krajiny z nej urobil „legitímny cieľ“.

Zelenského CHYTÁ PANIKA: Ak nám USA prestanú pomáhať, nevyhráme! Na rade je stretnutie so Si Ťin-pchingom
Zelenskij sa obáva, že vojnu by mohli prekaziť washingtonské divízie! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uviedol, že sa obáva, že vojna môže byť ovplyvnená presunom politických síl vo Washingtone, píše The Guardian. Pravdepodobne aj preto... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

  • Prijatie Švédska do NATO čelí výzvam, keďže Maďarsko má sťažnosti na kritiku, ktorú dostalo od severského štátu, a preklenutie tejto priepasti si bude vyžadovať značné úsilie na oboch stranách, uviedol v stredu na Twitteri hovorca maďarskej vlády. Po mesiacoch ťahaníc maďarský parlament v pondelok schválil návrh zákona, ktorý umožňuje Fínsku vstúpiť do NATO, ale švédsky zákon stále viazne v parlamente.

  • Maďarský minister zahraničia telefonoval s ruským podpredsedom vlády Alexandrom Novakom o preprave plynu a ropy, ako aj o jadrovej spolupráci, uviedol v utorok neskoro večer maďarský minister. Péter Szijjártó vo vyhlásení uviedol, že Novak ho uistil, že napriek medzinárodným sankciám bude ruská strana schopná vykonávať údržbárske práce na ropovode Turkstream.

  • Zelenskyj pozýva Si Ťin-pchinga na Ukrajinu. Ukrajinský prezident pozval svojho čínskeho náprotivku Si Ťin-pchinga na návštevu jeho krajiny. Zelenskyj, ktorý so Si Ťin-pchingom nehovoril od ruskej invázie na Ukrajinu vo februári minulého roka, povedal: "Sme pripravení ho tu vidieť. Chcem s ním hovoriť. Mal som s ním kontakt pred vojnou. Ale počas celého tohto roka, viac ako jedného roka, som nemal."

    Čínsky líder pozval Vladimira Putina na návštevu Pekingu tento rok počas stretnutia v Moskve počas štátnej návštevy Ruska začiatkom tohto mesiaca.

    Na otázku, či Si Ťin-pching prijme Zelenského pozvanie alebo či bolo oficiálne predložené, hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning novinárom povedal, že nemá žiadne informácie, ktoré by mohla poskytnúť. Dodala, že Peking udržiava „komunikáciu so všetkými zainteresovanými stranami vrátane Ukrajiny“.

    V reakcii na rozhovor Zelenského Kremeľ uviedol, že nie je úlohou Moskvy radiť čínskemu lídrovi, či má navštíviť Ukrajinu alebo nie.

Správna dvojka: Naď si vymýšľa a Zelenskyj sa iba sťažuje
Ukrajina musela vrátiť nejaké vybavenie protivzdušnej obrany zo západu, ktoré nefungovalo! Posťažoval sa na to pred novinármi AP ukrajinský prezident a muž roka 2022 Volodymyr Zelenskyj. Nebola to náhodou slovenská S-300? Iba sľuby Novinári z... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik