Kto bude prezidentom SR v rokoch 2024-28?
28 | 03 | 2023 I Eka Balašková

Do volieb hlavy štátu nám chýba ešte rok, no o menách budúcich kandidátov sa už viac, či menej pravdivo hovorí. Kým niektorí svoju kandidatúru už oznámili, iní ju razantne popierajú.

O post hlavy štátu sa môže uchádzať len bezúhonný občan Slovenskej republiky, ktorý dovŕšil v deň volieb minimálne 40 rokov. Kandidát musí získať buď podpisy 15 poslancov NR SR alebo 15-tisíc podpisov od občanov. V kuloároch, ale aj verejne  zatiaľ koluje mien, pričom minimálne jeden z tých, o ktorých sa intenzívne hovorí, svoju kandidatúru jednoznačne odmieta. Poďme teda na ich abecedný prehľad, hoci na hlasovacom lístku prvého kola bude zloženie kandidátov takmer s určite úplne iné.

Zuzana Čaputová

V ostatných prezidentských voľbách získala najviac platných voličských hlasov ako v prvom (cez 800 tisíc), tak aj v druhom kole (viac, ako milión hlasov). Na otázku, či sa bude o hlasy voličov uchádzať  aj v budúcoročných prezidentských voľbách, však zatiaľ priamo neodpovedala. Jej stanovisko by malo  prísť čoskoro.

FB, Shutterstock, Dávid Grznár pre HD | Čaputová

Ján Drgonec

Emeritný ústavný sudca, bývalý poslanec NR SR a člen Súdnej rady SR je jedným z tých, ktorí rozbehli podpisovú akciu na svoju kandidatúru v prezidentských voľbách. Sám o sebe tvrdí, že hoci už plánoval prežiť zvyšok života na spisovateľskom dôchodku, súčasná situácia právneho štátu na Solovensku ho prinútila zvážiť aj tento krok.

Prezidentský kandidát Ján Drgonec: Štát, ktorý riadia hlupáci, sa zvonka ovplyňuje ľahšie (VIDEO)
Ústavný právnik Ján Drgonec vydáva knihu Jedného geja do každej domácnosti. Nie je to však jediná novinka v jeho živote – v uplynulých dňoch ohlásil kandidatúru na post prezidenta SR. Emeritný ústavný sudca už po niekoľkýkrát upozornil, že Ústava... Čítať ďalej
11 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Expert na ústavné právo Ján Drgonec Zdroj: TASR

Štefan Harabin

Prezidentské voľby 2024 nebudú prvými, v ktorých Harabin kandiduje. Po prvýkrát kandidoval v roku 2019 a vtedy tento bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a niekoľkonásobný minister spravodlivosti získal cez tristotisíc hlasov. Harabin svoju kandidatúru na prezidenta ohlásil medzi prvými, ešte na jar 2022 a iniciatívu na zber podpisov spustil vo februári tohto roku.

Exminister Štefan Harabin prirovnáva v súvislosti s vakcináciou detí k Mengelemu a Pinochetovi. Zdroj: FB / Štefan Harabin

Eduard Chmelár

Bývalý politológ a pedagóg tiež nie je nováčikom v boji o prezidentský post. Chce byť silným opozičným kandidátom.

Už viackrát som sa vyjadril, že pre mňa je prioritou, aby opozícia mala spoločného silného kandidáta, ktorý dokáže poraziť kandidáta cudzích záujmov, resp. favorita Veľvyslanectva USA na Slovensku," povedal Chmelár, ktorý si uvedomuje, že k úspechu v prezidentských voľbách potrebuje kandidát kvalitné finančné zázemie.

Eduard Chmelár/TASR

Robert Mistrík

Vedecký pracovník v ostatných voľbách po výdatne naštartovanej kampani svojim voličom odporučil voliť Zuzanu Čaputovú. V množstve teoretických kandidátov je zatiaľ veľkou neznámou - na sociálnej sieti formou statusov začal kritizovať aktuálnu prezidentku, čo mnohým môže napovedať, že politický súboj úplne nevzdal.

"Naša krajina sa zmieta v jednej kríze za druhou a ak sa v pani prezidentke neprebudí líder, ktorý namiesto opakovania obohratých fráz a floskúl, podpisovania chaotických zmien ústavy a vajatania vo využívaní prezidentských kompetencií, nezačne konať ako hlava štátu, seriózne to zvážim,"vyjadril sa nie úplne jasno v januári Mistrík.

Facebook | Nie je jasné, či bude kandidovať aj Robert Mistrík

Káčer: Pod úspešný príbeh Slovenska sa podpísala aj naša diplomacia
Tridsať rokov Slovenska bolo úspešných aj vďaka jasnej strategickej línii rezortu diplomacie a vysokej profesionalite zahraničnej služby. V rámci príhovoru na 21. ročníku Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky SR to uviedol... Čítať ďalej
28 | 03 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Peter Weiss

Jeho meno z aktívnej politiky poznajú skôr staršie ročníky. Je jedným z generácie porevolučných politikov, pôsobil ako poslanec Národnej rady a neskôr pôsobil na poste veľvyslanca. On sám svoju kandidatúru nepotvrdil, viaceré zdroje však o ňom hovoria ako o straníckom kandidátovi Hlasu-SD.

Politik a diplomat Peter Weiss FOTO TASR - Martin Baumann | Peter Weiss

Maroš Žilinka

Hoci on sám túto možnosť vyvrátil, generálny prokurátor bol dlho predmetom špekulácií. Niektorí analytici ho dokonca označovali za kandidáta opozičného Smeru.

"Nikdy som neuvažoval a neuvažujem o tom, že by som kandidoval na funkciu prezidenta Slovenskej republiky," napísal Žilinka a pripomenul, že jeho funkčné obdobie trvá sedem rokov a tak kandidovanie na úrad prezidenta neprichádza do úvahy.

Zdroj: FB Maroš Žilinka

Bude M. Žilinka kandidovať na post prezidenta SR?
Generálny prokurátor Maroš Žilinka zavádzanie občanov nepovažuje za korektné, a preto rozobral na sociálnej sieti dve silné témy. V prvej sa zameral na otázku, či bude kandidovať na post prezidenta SR a v druhej téme sa vyjadril aj k spornému... Čítať ďalej
29 | 01 | 2023 | Ivan Mihale
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme