Zelenského CHYTÁ PANIKA: Ak nám USA prestanú pomáhať, nevyhráme! Na rade je stretnutie so Si Ťin-pchingom
29 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Zelenskij sa obáva, že vojnu by mohli prekaziť washingtonské divízie! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uviedol, že sa obáva, že vojna môže byť ovplyvnená presunom politických síl vo Washingtone, píše The Guardian. Pravdepodobne aj preto začal byť ústretový stretnutiu s čínskym vodcom Si Ťin-pchingom. 

Bez USA to nepôjde

V rozhovore pre AP Zelenskij povedal: "Spojené štáty skutočne chápu, že ak nám prestanú pomáhať, nevyhráme."

Zelenskyj si dobre uvedomuje, že úspech jeho krajiny bol z veľkej časti spôsobený vlnami medzinárodnej vojenskej podpory, najmä zo Spojených štátov a západnej Európy. Niektorí v Spojených štátoch – vrátane republikána Donalda Trumpa, bývalého amerického prezidenta a súčasného kandidáta na rok 2024 – si však položili otázku, či by mal Washington naďalej zásobovať Ukrajinu vojenskou pomocou v miliardách dolárov.

Trumpov pravdepodobný republikánsky rival, guvernér Floridy Ron DeSantis, tiež naznačil, že obrana Ukrajiny v „územnom spore“ s Ruskom nie je významnou prioritou národnej bezpečnosti USA. Neskôr toto vyhlásenie vrátil späť po tom, čo čelil kritike z iných kútov GOP.

Zelenskyj nespomenul mená Trumpa ani žiadnych iných republikánskych politikov – postavy, s ktorými by sa možno musel vysporiadať, ak by zvíťazili vo voľbách v roku 2024.

Senátor USA: Diplomacia, nie ľahkovážne predlžovanie vojny!
Senátor USA: Potrebujeme diplomaciu, nie ľahkovážne predlžovanie vojny! "„V záujme Ameriky, Ukrajiny, Ruska a sveta – potrebujeme okamžitú diplomaciu, nie ľahkomyseľné záväzky na predĺženie vojny na Ukrajine navždy,".. . povedal senátor amerického... Čítať ďalej
28 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Budeme svedkami rokovania Zelenskyj -  Si Ťin-pching?

Možno aj vďaka týmto obavám sa Zelenskyj vyjadril, že je pripravený rokovať s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Ten minulý týždeň absolvoval stretnutie so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. 

„Sme pripravení privítať ho tu. Chcem s ním hovoriť,“ povedal Zelenskyj v rozhovore pre AP. Dodal, že pred vojnou na Ukrajine s čínskym prezidentom udržiaval kontakt, no počas viac než rok trvajúcej vojny nie.

Čínsky prezident minulý týždeň navštívil Rusko, čo viedlo k domnienkam, že by Peking mohol Moskve poskytnúť zbrane a strelivo potrebné na doplnenie zásob, píše AP. Jeho cesta sa údajne skončila bez takéhoto návrhu.

Putin však neskôr oznámil, že sa s Bieloruskom dohodol na umiestnení taktických jadrových zbraní v tejto susednej krajine. Zelenskyj uviedol, že Putinov krok mal za cieľ odvrátiť pozornosť od nedostatku záruk zo strany Číny. „Čo to znamená? Znamená to, že táto návšteva nebola pre Rusko dobrá,“ povedal ukrajinský prezident pre AP.

Spasí Ameriku modlitba?
"Modlite sa." Trump reagoval na Putinovo rozhodnutie. Donald Trump vyzval, aby sa v Amerike, po Putinovom rozhodnutí rozmiestniť jadrové zbrane v Bielorusku, modlili. Modlite sa! Američania sa musia modliť po rozhodnutí ruského prezidenta... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik