Ak USA a Rusko nedosiahnu kompromis, medzi Ruskom a Ukrajinou nemôže byť mier
29 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Pokiaľ ide o otázku Ukrajiny, Západ a Rusko sa nikdy neprestali navzájom testovať a tlačiť. Čím väčší tlak USA a NATO na Rusko vyvinú, tým väčší bude protiútok Ruska, píše Global Times.

Akcia si žiada reakciu

NATO kritizovalo ruského prezidenta Vladimira Putina za jeho "nebezpečnú a nezodpovednú" jadrovú rétoriku v nedeľu, deň po tom, čo Putin uviedol, že plánuje umiestniť v Bielorusku taktické jadrové zbrane, napísala agentúra Reuters. V ten istý deň sa šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell na Twitteri vyhrážal, že „EÚ je pripravená reagovať ďalšími sankciami“.

Čo sa týka nedávnej eskalácie, dôvodom je nezodpovedné rozhodnutie Spojeného kráľovstva poskytnúť Ukrajine muníciu s ochudobneným uránom. Na jednej strane munícia s ochudobneným uránom už prekročila červenú čiaru, ktorú môže Rusko akceptovať. Na druhej strane to ukazuje, že západné krajiny, ako je Spojené kráľovstvo, nemajú žiadny limit v poskytovaní zbraní Ukrajine. V reakcii na to sa Rusko rozhodlo rozmiestniť v Bielorusku taktické jadrové zbrane.

Teraz NATO vystúpilo a obvinilo Rusko z porušovania vlastných záväzkov v oblasti kontroly zbrojenia. V skutočnosti však USA dlhodobo porušujú Zmluvu o nešírení jadrových zbraní. Song Zhongping, vojenský expert a televízny komentátor, povedal pre Global Times, že USA rozmiestnili taktické jadrové zbrane v európskych krajinách vrátane Belgicka, Nemecka, Talianska, Holandska a Turecka, čo znamená, že USA už dlho rozmiestňujú svoje taktické jadrové zbrane na ruský prah, čo predstavuje významnú hrozbu pre národnú bezpečnosť Ruska. Reakcia Ruska tentoraz nie je zameraná len na krok Spojeného kráľovstva, ale skôr na USA.

"Plánované rozmiestnenie taktických jadrových zbraní Ruska v Bielorusku nie je len odpoveďou na minulé a súčasné provokácie NATO, ale je tiež zamerané na odstrašenie potenciálnych provokácií USA a riešenie toho, čo sa má stať," povedal Song.

Bielorusko je pre Rusko kľúčovou voľbou, keďže jeho geografická poloha je ideálna. Nie je to ďaleko od Poľska, Nemecka, pobaltských krajín a dokonca aj severských krajín. Ak tam budú rozmiestnené taktické jadrové zbrane, bude to mať obrovský strategický odstrašujúci účinok na niektoré susedné krajiny NATO v blízkosti Ruska, poznamenal Song.

Správna dvojka: Naď si vymýšľa a Zelenskyj sa iba sťažuje
Ukrajina musela vrátiť nejaké vybavenie protivzdušnej obrany zo západu, ktoré nefungovalo! Posťažoval sa na to pred novinármi AP ukrajinský prezident a muž roka 2022 Volodymyr Zelenskyj. Nebola to náhodou slovenská S-300? Iba sľuby Novinári z... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Nebezpečný smer

Napriek tomu, či už USA a NATO uvalia na Rusko rôzne sankcie alebo neustále poskytujú Ukrajine zbrane, v skutočnosti sa uberajú nebezpečnejším smerom. Nepomôže to vyriešiť ukrajinskú otázku, ale povedie to len k začarovanému kruhu, eskalácii pretekov v jadrovom zbrojení a nakoniec k situácii, ktorú nikto nechce vidieť.

Wang Shuo, profesor na School of International Relations of Beijing Foreign Studies University, poukázal na to, že s vedomím, že situácia sa môže zhoršiť, USA stále tlačia na Rusko a cieľom je zachovať jeho hegemonický systém. Navyše, počas studenej vojny USA používali proti Sovietskemu zväzu taktiku extrémneho tlaku, čo nakoniec Sovietsky zväz stiahlo nadol, takže dnes chce Washington rovnakú taktiku uplatňovať ďalej.

Teraz sú mierové sily sprostredkujúce ukrajinsko-ruský konflikt stále relatívne nedostatočné. Európske krajiny boli dotlačené USA, aby Ukrajine poskytli zbrane, a dokonca aj krajiny ako Japonsko vynaložili veľké úsilie na poskytnutie pomoci Ukrajine. Toto všetko slúži záujmom USA, ktorých účelom je prinútiť európske krajiny a dokonca aj indo-pacifické krajiny, aby pomohli USA čeliť Rusku a stiahnuť ho nadol. Keďže tento cieľ ešte nebol dosiahnutý, Washington nateraz nechce mier.

Sú to USA, ktoré krok za krokom tlačia na Rusko 

Washington nechce vidieť víťazstvo Ruska na ukrajinskom bojisku. Ak Ukrajina prehrá, znamená to, že NATO prehrá, čo tiež znamená, že USA stratia svoje globálne vedenie a hegemóniu. Je to cena, ktorú si nemôžu dovoliť. V dôsledku toho, keď Čína navrhla úplný, systematický a dialektický 12-bodový mierový návrh, USA boli medzi prvými, ktorí ho odmietli. Mierový návrh zohľadňuje všetky aspekty a je praktický. Skutočnosť, že USA ho odmietajú, ukazuje, že nechcú mier.

Konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou je „vojnou zástupnou“, ktorú USA vnútili Európe. Ak USA a Rusko nedokážu dosiahnuť kompromis, medzi Ruskom a Ukrajinou nemôže byť mier. Ale ak bude konflikt pokračovať, nielenže budú poškodené Rusko a Ukrajina, ale zhorší sa aj bezpečnostná dilema Európy. Čím viac sa Európa snaží byť v bezpečí, tým je neistejšia.

Tallin čelí obvineniam: Zneužívajú Estónci Európsky mierový nástroj?
Viacerí diplomati a úradníci EÚ obviňujú Tallin z prečerpávania fondu EÚ, ktorý má poskytnúť splátky za zbrane odoslané do Kyjeva, informuje POLITICO. Zneužívajú Estónci Európsky mierový nástroj? Spojenci Estónska v EÚ spochybňujú výpočty... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik