A MÁME VÁS DOSŤ! Maďarsko ukázalo na Západ a pohrozilo NATO
28 | 03 | 2023 I Ivan Mihale

Maďarský minister zahraničia Peter Szijjarto vyhlásil, že už má po krk kritiky západných krajín v otázkach práv a demokracie v Maďarsku. „Západná kritika bráni vo vzájomnej spolupráci, najmä ohľadom NATO a Ruska,“ uviedol Szijjarto. Maďarsko je spolu s Tureckom jedinou krajinou, ktorá neratifikovala vstup Švédska do NATO, v prípade Fínska po dlhých odkladoch maďarskí poslanci tento týždeň o ratifikácii rozhodli .

Szijjarto cez víkend pred hlasovaním maďarského parlamentu o ratifikácii fínskej žiadosti o vstup do NATO uviedol, že západná kritika v otázkach práv a demokracie v Maďarsku bráni v spolupráci, najmä v otázkach NATO a Ruska. „Viete, keď fínski a švédski politici spochybňujú demokratickú povahu nášho politického systému, je to naozaj neprijateľné,“ uviedol podľa informácií serveru euronews.com.

Švédsko a Fínsko spoločne požiadali o vstup do Severoatlantickej aliancie vlani. Žiadosť musí podporiť všetkých tridsať členov NATO, pričom prijatie oboch severských krajín doteraz ratifikovalo 28 krajín.

Zo Švedska sa šíria klamstvá

„Ako od nás môže Švédsko očakávať láskavosti, keď tamojší politici neustále a opakovane šíria klamstvá o Maďarsku?“ uviedol Szijjártó začiatkom marca po rokovaní so svojím švédskym náprotivkom Tobiasom Billströmom v Štokholme.

"Ako môžu Fínsko a Švédsko očakávať rýchle a férové ​​rozhodnutia, keď sme v poslednom období počuli len to, že v Maďarsku nepanuje demokracia, že v Maďarsku nie je zaručený právny štát, a tak ďalej," povedal inokedy Szijjártó podľa informácií serveru Euobserver.com  .

Vstup Fínska a Švédska do NATO

Fínska žiadosť o vstup do NATO bola nakoniec maďarským parlamentom ratifikovaná začiatkom týždňa. Podľa informácií serveru euronews.com hlasovalo za ratifikáciu 182 zákonodarcov a proti bolo len 6.

V prípade Fínska tak zostáva iba podpis Turecka, ktorý by navyše podľa posledných vyjadrení tureckej strany nemal byť tak zásadným problémom. „Vo vzťahu k Fínsku nemáme žiadny veľký problém a stále zdôrazňujeme, že Švédsko by malo podniknúť konkrétne kroky,“ vyhlásil vo februári turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu. Problémy s ratifikáciou tak teraz má najmä Švédsko, ktoré Turci kritizujú za podporu kurdských organizácií, ktoré sú označované za teroristické. Podľa maďarského ministra zahraničia Petera Szijjarta sa navyše nedá očakávať ratifikácia vstupu Švédska do NATO ani z maďarskej strany.

Peková: Nechcem jesť potraviny s obsahom hmyzu (VIDEO)
Doktorka Soňa Peková sa už otvorene baví na tom, že keď sa český prezident Andrej Babiš nechal prednostne „zaočkovať“ proti covidu, nechal si pichnúť fyziologický roztok, pretože nik by neriskoval, že by na neho mala vakcína nepredvídateľný... Čítať ďalej
28 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme