Zrušme parlamentnú demokraciu a potom hneď zo švungu aj ústavu!
28 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

A vlastne, zrušme celý parlament. Alebo, minimálne, zrušme hlasovanie v parlamente, ono to vyjde na rovnako, ale to druhé bude vyzerať také „fajné“ - Matovičovské. Poslanci prídu na rokovanie a... šéfikovia strán rozhodnú.

Teda, nie, že by to bolo teraz nejak inak. Ale, máme tu najnovšie Matovičov „geniálny“ návrh. Zaplaťme poslancom iba nominálnu mzdu. Ako pekne to vyzerá, tak až priam komunisticky ľudovo. Dnes sa vraví "populisticky". Čo si tam v tých laviciach majú nažívať ako prasce v žite! Všetci si ma zapamätajú ako toho, kto im prestal sypať do válovov. A všetko nad nominálnu mzdu, ktorú by poberali akože “od nás“, od občanov, teda z rozpočtu, im bude platiť rodná strana. Spravme z poslancov namiesto zástupcov ľudí zamestnancov Matoviča, Kollára, bože môj, aj Remišovej či Sulíka.

Buď to nedomyslel, alebo chce zrušiť demokraciu

U neho je možné oboje a keby len oboje. Poslanec, platený stranou by totiž, ak by chcel zarobiť, musel hlasovať tak, ako strana píska. Čo tam po nejakej Ústave Slovenskej republiky, do ktorej nejakí „blbečkovia“ - Matovičovým slovníkom – vpísali dajaké „drísty“ o hlasovaní podľa vlastného vedomia či nebodaj aj svedomia. Tam, pekne podľa platu a šéfinka na čele strany. "Big-bossa". Ako za „sociku“ – zamestnanca vždy motivovali, ale aj v samostatnom rozlete krotili či usmerňovali pohyblivé zložky mzdy a tie prideľovali vedúci zamestnanci podľa miery servilnosti podriadeného im plebsu. Prečo ani v tejto zúrivej pseudodemokracii na Slovensku neprevziať model, ktorý sa tak dobre kedysi osvedčoval komančom?

Ústava je predsa iba jeden byrokratický nezmysel

Platí to síce iba hypoteticky, ale stále je to v Ústave Slovenskej republiky. Konkrétne, najskôr jej článok 73: „Poslanci sú zástupcovia občanov. Mandát vykonávajú osobne podľa svojho svedomia a presvedčenia a nie sú viazaní príkazmi.“ Nuž a ešte článok 75 – sľub poslanca NR SR: „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života.“

A teraz nech mi niekto vysvetlí, ako sa toto dá aplikovať v praktickom živote tvorby zákonov a uznesení v parlamente, keď poslanca platí jeho strana, prípadne majiteľ straníckej eseročky. Alebo aj akciovky. No nijako. To fakt stačí štvorčlenná koaličná rada predsedov strán a jeden, pardon, dva klavíre, aby bol dodržaný počet 150 klávesov. A to by ešte 26 z tých 176 – tich zostalo v rezerve pre prípad koaličnej nezhody.

Definícia korupcie

Ako by sa k tomu asi postavili právnici v súvislosti so znením paragrafu 328 Trestného zákona? „Kto priamo alebo cez sprostredkovateľa pre seba alebo pre inú osobu prijme, žiada alebo si dá sľúbiť úplatok, aby konal alebo sa zdržal konania tak, že poruší svoje povinnosti vyplývajúce zo zamestnania, povolania, postavenia alebo funkcie, potrestá sa odňatím slobody na dva roky až päť rokov.“ Stranou platené hlasovanie poslanca za návrh strany, o ktorom rozhoduje strana, predsa nie je nič iné ako korupcia v procese tvorby legislatívy. Ha, to by nám celý patrlament musel protikorupčný Lipšic šupnúť do basy.

Poslanci sú totiž stále v prenesenom zmysle zamestnancami voličov, nie Matoviča. Zrejme mu to akosi nedošlo. Toto chce fakt silný žalúdok, takto implantovať implantovať do tvorby legislatívy obyčajnú sprostú až primitívnu korupciu.

Päťstovka za účasť na voľbách bol zjavne iba začiatok

Sľúbiť verejne peniaze niekomu za to, aby vykonal nejakú činnosť, pri ktorej má právo slobodne sa rozhodnúť, či ju vykoná, alebo nie, je korupcia. Napokon, nepíšem tu nič nové. Iba sem vnášam názory právnikov, ktorí doteraz nad týmto riešením „boja proti korupčnej mafii“ na Slovensku iba krútia hlavami.

Ale sľúbiť niekomu verejne peniaze za hlasovanie v parlamente, to už je fakt vyšší „level. A cez svoju stranícku eseročku tak šmahom ruky spraviť z celého parlamentu vlastnú akciovku? To u nás dokáže iba jeden pacient. Pacient, ktorý musí naozaj neľudsky trpieť.

Matovič sa priznal
Tomáš Taraba (Život-národná strana) hovorí o tom, že Matovič sa priznal, že jeho hnutie nevie, čo s peniazmi. Skupina poslancov preto podáva do parlamentu zaujímavý návrh, ktorý by mohol strany zbaviť starosti, čo s peniazmi. Matovič to mal urobiť... Čítať ďalej
27 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok