Súhrn medzinárodného spravodajstva - 27. marca - 16:00
27 | 03 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Rýchly prehľad správ zo zahraničia

JERUZALEM - Vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua prežila v pondelok dve parlamentné hlasovania o nedôvere v súvislosti s plánovanou súdnou reformou. Pri prvom pokuse o zosadenie vlády hlasovalo za návrh 53 poslancov, pričom 59 bolo proti. Za druhý návrh hlasovalo už len 51 poslancov, odmietli ho 60.

BRUSEL/PRAHA - Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský sa v pondelok v sídle NATO stretol s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom. Ponúkol mu, aby sa neformálne zasadnutie ministrov zahraničných vecí NATO konalo budúci rok v Česku. Stoltenberg podľa šéfa českej diplomacie ponuku prijal.

VARŠAVA - Poľské orgány zadržali cudzinca, ktorý je podozrivý zo špionáže pre Rusko. Ako spresnila poľská prokuratúra, k zadržaniu došlo 21. marca v severopoľskom prístavnom meste Gdaňsk. Počas výsluchu sa podozrivý priznal k vykonávaniu špionážnej činnosti a opísal podrobnosti, ako aj okolnosti svojho naverbovania ruskou rozviedkou.

KÁBUL - Najmenej šesť civilistov prišlo o život a niekoľko ďalších utrpelo zranenia pri samovražednom útoku, ku ktorému došlo v pondelok neďaleko sídla afganského ministerstva zahraničných vecí v metropole Kábul. Voči atentátnikovi zakročili afganské jednotky; výbušniny, ktoré mal pri sebe, však explodovali a "zabili šiestich civilistov", pričom niekoľko ďalších utrpelo zranenia.

KYJEV - Z mesta Avdijivka, ležiaceho v tesnej blízkosti frontu na východe Ukrajiny, začali v pondelok evakuovať pracovníkov technických služieb, ktorí tam ešte zostali. Na sociálnej sieti Telegram o tom informoval najvyšší predstaviteľ miestnej samosprávy Vitalij Barabaš, podľa ktorého bude v meste čoskoro vypnutý mobilný príjem, "pretože v meste sú informátori ruských okupantov".

MOSKVA - Kritika zo strany Západu a možné ďalšie sankcie nespôsobia zmenu v plánoch Ruska rozmiestniť v Bielorusku taktické jadrové zbrane. Oznámil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Európska únia totiž vyzvala v nedeľu Bielorusko, aby nesúhlasilo s umiestnením týchto zbraní na svojom území. Mohlo by totiž v dôsledku toho čeliť ďalším sankciám.

KYJEV/PRAHA - Český dobrovoľník bojujúci na Ukrajine, ktorého vyhlásili za nezvestného, sa po šiestich dňoch ozval. Na sociálnej sieti Facebook to v pondelok uviedla česká organizácia Zdravotní zajištění a tiež organizácia Memorial – International Legion Defense of Ukraine, ktorá združuje zahraničných dobrovoľníkov bojujúcich na strane Ukrajiny.

KYJEV - Ruské raketové ostreľovanie východoukrajinského mesta Sloviansk si vyžiadalo najmenej dve obete a takmer tri desiatky zranených, uviedol v pondelok gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Ruské jednotky podľa Kyrylenka zaútočili na mesto Sloviansk dvoma raketami systému S-300. K ostreľovaniu došlo o 9.30 h SELČ.

"Čaputová? Politická katastrofa!" Komentuje publicista spoza Moravy
Za pomoci médií a dostatočného balíka peňazí je možné dnes dostať sa do akejkoľvek funkcie, spojenej s voľbami, prakticky komukoľvek. „Dôkazom sú tri a pol milióna voličov, ktorí vhodili do volebnej urny hlas bývalému kontrášovi,“ hovorí pre... Čítať ďalej
26 | 03 | 2023 | Ivan Brožík