Enviropolícia riešila vlani 2627 prípadov trestnej činnosti
27 | 03 | 2023 I Ivan Mihale

Enviropolícia riešila vlani 2627 prípadov environmentálnej trestnej činnosti a trestnej činnosti na úseku nebezpečných materiálov. Trestné stíhanie začala v 1470 prípadoch a obvinenie vzniesla v 706 prípadoch. Pre TASR to uviedla Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Policajti objasnili najviac prípadov krádeží dreva (438), pytliactva (65), neoprávneného nakladania s odpadmi (62) a protiprávnych výrubov stromov (46). "Vytvorením špecializovaného útvaru sa podarilo zvýšiť v niektorých oblastiach tlak a postupne dochádza k zmenám v zložení tejto trestnej činnosti," povedala Hrabovská.

Tretí rok podľa nej klesá podiel malých krádeží dreva na celkovej environmentálnej trestnej činnosti. Rovnako sa podarilo zastaviť niekoľkoročný rast počtu prípadov neoprávneného nakladania s odpadmi. "Pokračuje už šiesty rok pokles počtu prípadov pytliactva, čo však nie je odrazom skutočnej reality, ale z rôznych dôvodov sa tieto prípady neoznamujú alebo sú vybavované inak," poznamenala Hrabovská.

V oblasti týrania zvierat pokračuje nárast počtu odhalených prípadov. "Tu vidíme opačný proces ako pri pytliactve, keďže stúpa angažovanie verejnosti, a tá tieto prípady oznamuje," skonštatovala. Policajti celkovo začali trestné stíhanie v 122 prípadoch týrania zvierat a v dvoch prípadoch zanedbania starostlivosti o zvieratá. "Na túto oblasť má skresľujúci vplyv ustanovenie Trestného zákona, kde je veľmi nevhodným spôsobom definovaný pojem zviera, ktorý následne deformuje skutočnú realitu v tejto oblasti," poukázala Hrabovská.

Obvinenie vzniesla polícia v 26 prípadoch týrania zvierat. V dvoch prípadoch boli páchatelia vo väzbe. "V prípade odhalenom a obvinenom v roku 2022 bol vo februári 2023 uložený nepodmienečný trest 18 mesiacov odňatia slobody za usmrtenie piatich psov," uviedla Hrabovská.

Čaputová údajne PRERAZILA ďalšie DNO
Slovensko potrebuje udržiavať verejnú zhodu na tom, kam ako spoločnosť patrí. Obzvlášť dôležité je udržať pokoj a hodnotovú integritu v súvislosti s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami, kde sa zahranično-politická orientácia SR stáva prominentnou... Čítať ďalej
27 | 03 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik