VÚC-ky: Kamióny ničia cesty, opravy platíme a štát nič!
27 | 03 | 2023 I Eka Balašková

Ľuďom nie len na juhozápade Slovenska už z kamiónov praskajú nie len domy, ale aj nervy. Vláda s problémom nič nerobí a tak kamióny obchádzajú spoplatnené úseky ciest pokojne ďalej. Najnovšie sa do riešenia problému mienia pustiť VÚC-ky.

Ide o stovky kilometrov ciest, na ktorých kamióny nemajú čo hľadať, nakoľko ani cesty, ani mosty nie sú stavané na taký objem a preťaženie. Väčšinou pritom nejde o slovenských prepravcov, ktorí sa takto zbavujú povinnosti platiť za používanie ciest. Opravy však idú z rozpočtu samosprávnych krajov, ktoré sa rozhodli konať a nakúpiť dynamické váhy. Pokuty za neoprávnené používanie ciest II. a III. triedy budú využívané na opravu cestnej infraštruktúry. V minulosti už ministerstvo podobný problém riešilo vyhláškou o spoplatnení niektorých paralelných úsekov.

EČV zo zahraničia

Obyvatelia Kolárova si sťažujú, že každý kamión, ktorý prejde popred ich dom, cítia doslova vo vlastnej kuchyni. Otrasy, ktoré jazdu ťažkých nákladných áut sprevádzajú, spôsobujú škody aj na stavbách. Tie si uľahčujú cestu z hraničného priechodu z Komárna do Nitry a ďalej na Slovensko.

„Naše cesty nie sú dimenzované na takú dopravu, nevyhovujú jej ani naše mosty,“hovorí primátor mesta Kolárovo, Béla Halász. Kamióny pritom poškodzujú aj cesty, ktoré musí na vlastné náklady opravovať VÚC, ide však aj o bezpečnosť. Primátor Kolárova hovorí, že nový asfaltový koberec vydrží tri-štyri roky a problém sa vráti.

„Behom 5-tich minút prešlo 15 kamiónov a z toho jediný bol slovenský. Aby nemuseli platiť,“ vysvetľuje príčinu Halász.

Archív E. B. | Vážsky most v Komárne pred havarijným stavom zachránila "dočasná" podpera. V havarijnom stave je však viac, ako polovica mostov na Slovensku

 
https://www.hlavnydennik.sk/2023/03/26/prieskum-olano-mimo-parlamentuJedna zo stoviek ciest

S problémom sa stretávajú aj v Prešovskom kraji. Tamojší predseda VÚC, Milan Majerský chápe, že policajtov nie je toľko, aby mohli byť všade a kontrolovať všetky úseky.

„Práve preto chceme investovať do dynamických váh,“informoval Majerský. Jedna takáto váha stojí stotisíc eur a mali by byť inštalované na viacerých úsekoch. VÚCky ich chcú využívať vo vlastnej réžii.

„Ide nám o to, aby bola zmenená legislatíva, aby sme my mali možnosť aj vážiť, aj vyberať pokuty za tieto preťažené kamióny,“ vysvetlil Majerský plán žúp. Doplnil ho Jozef Viskupič (Trnavský samosprávny kraj), ktorý upozornil, že cieľom tohto opatrenia má byť dostať kamióny na tie cesty, na ktoré patria.

„V minulosti sa to už riešilo, no nedotiahlo sa to do konca. Na ministerstve dopravy vedia o tomto probléme,“pripomína Branislav Becík z Nitrianskeho samosprávneho kraja s tým, že kraje už nemienia čakať do volieb.

Vyhnaní z ciest I. triedy

V minulosti už kamionisti a ich obchádzanie poplatkov za diaľnice boli dôvodom spoplatnenia niekoľkých ciest I. triedy. Koncom roka 2020 Ministerstvo dopravy SR už pristúpilo k zavedeniu spoplatnenia nových úsekov diaľnic a rýchlostných ciest. Vyhláška mala doplniť spoplatnenie intravilánov obcí na niektorých úsekoch ciest I. triedy, ktoré sú súbežné so spoplatnenými diaľnicami a rýchlostnými cestami. Ministerstvo vtedy argumentovalo tým, že tieto cesty boli kamionistami využívané na obchádzanie spoplatnených diaľničných úsekov.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Hlas ľudu: Mačka je prvý človek, s ktorým sa ráno rozprávam
Hlas ľudu, Hlavného denníka o tom, ako je mačka prvý človek, s ktorým sa ráno rozprávam! Mám ju rada ako človeka, správam sa k nej ako človeku. Ľudsky. Každé ráno čaká na kuchynskom okne, kedy sa jej prihovorím. Dnes stála na trávniku a odtiaľ... Čítať ďalej
26 | 03 | 2023 | Mária Škultétyová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik