Slovenská vláda nemá problém s nekvalitným obilím z Ukrajiny pre Slovákov
26 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

"V mediálnom pretlaku akosi zapadol stále pretrvávajúci problém ukrajinského obilia, ktoré sa za nízke ceny dostáva aj na európske trhy, hoci by sa nemalo." Píše na svojom webe Slovenská národná strana a ponúka pohľad jej poľnohospodárskych odborníkov. Ide totiž nielen o nekvalitu, ale aj o zdravie či ignorovanie dovozných noriem Európskej únie.

"V prvom rade nejde iba o ročné obilie, ale už aj o dvojročné. Tým pádom je veľmi pravdepodobná kontaminácia mykotoxínmi! Tie sú pre ľudský organizmus nežiaduce, ba pri väčších množstvách jedovaté." Uvádzajú pod informáciou podpísaní JUDr. Marek Chovan, PhD., predseda OR SNS Malacky a JUDr. Ing. Peter Deďo, predseda KR SNS BA.

Nebezpečné postreky, zakázané herbicídy...

"V druhom rade je faktom, že Ukrajina nie je členom Európskej únie, a preto pre ňu pri pestovaní obilnín neplatia prísne európske normy. A to napríklad v EÚ zakázané mnohé druhy postrekov, herbicídov a hnojív. Európska únia tieto prísne kontroluje, Ukrajina ale nie. Takže v ukrajinskom obilí sa môže nachádzať aj plno rezíduí, pre ktoré v EÚ jednoducho nedovoľujú jeho uvádzanie do obehu.
Preto nerozumieme pasivite štátu, najmä Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Štát má predsa všetky prostriedky a zákonne možnosti. Kde je ÚKSÚP, či ŠVPS SR? Obe tieto inštitúcie disponujú inšpektormi a laboratóriami. Pri spolupráci s Finančnou správou SR môžu mať rýchly prehlaď o množstve a miestach, kde je takáto poľnohospodárska komodita dovážaná. Stačí odobrať laboratórnu vzorku a stanoviť škodlivé látky." Pýtajú sa experti SNS.

Komu vyhovuje tento stav?

"Tiež je v tomto čase zrejme potrebné dôslednejšie kontrolovať priekupníkov poľnohospodárskych komodít, výrobcov kŕmnych zmesí ako aj samotné mlyny, aby takýmto obilím v žiadnom prípade nedošlo ku kontaminácii potravinárskej múky. A v prípade preukázania prítomnosti nevyhovujúcej komodity kontaminovaný produkt okamžite stiahnuť z trhu a zlikvidovať. Z praxe vieme, že po ohlásení a začatí kontrol by ani jeden z výrobcov už neriskoval prácu s poľnohospodárskou komoditou pochybného pôvodu, nakoľko hrozba likvidačnej pokuty by ho jednoznačne odradila. Otázkou na záver teda ostáva čo a aké iné zistenia by takého kontroly ešte priniesli a komu vyhovuje tento stav?" Znie záverečná otázka textu, žiaľ, bez odovede.

Nateraz.

TRI ODKAZY SVIEČKOVEJ MANIFESTÁCIE
Dňa 25. marca 1988 bol Veľký piatok, v tom čase normálny pracovný deň. Preto každého prekvapilo, keď Česko-slovenská televízia v podvečer zmenila svoje nudné a jednotvárne vysielanie a ohlásila zmenu programu, francúzsky filmový hit Angelika,... Čítať ďalej
25 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik