Putinovo jadrové varovanie(VIDEO)
26 | 03 | 2023 I Milan Laca
Spojené štáty reagovali na plány Ruska rozmiestniť jadrové zbrane v Bielorusku.

Pentagon: Ruské rozmiestnenie taktických jadrových zbraní v Bielorusku nezmení pripravenosť jadrových síl USA.

Nie sú dôvody
Po oznámení ruských plánov, rozmiestniť taktické jadrové zbrane v Bielorusku, Pentagon vyhlásil, že nie sú dôvody na zmenu pripravenosti jadrových síl USA. "Videli sme správy o vyhlásení Ruska. Nevideli sme žiadny dôvod na zmenu pripravenosti našich jadrových síl, ani náznaky, že Rusko sa pripravuje na použitie jadrových zbraní“, hovorí sa vo vyhlásení Pentagonu. 
Putinovo varovanie
Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Moskva a Minsk sa dohodli na rozmiestnení taktických jadrových zbraní v Bielorusku. Dôvodom tpre takýto krok bolo vyhlásenie Veľkej Británie o dodávkach munície s ochudobneným uránom na Ukrajinu. Putin dodal, že Moskva robí to, čo už desaťročia robia Spojené štáty. Výstavbu skladu taktických jadrových zbraní v Bielorusku dokončia 1. júla.
Moskva sa dohodla s Bieloruskom na umiestnení jadrových zbraní
Rusko uzavrelo dohodu so susedným Bieloruskom o umiestnení taktických jadrových zbraní na jeho území, citovala v sobotu tlačová agentúra Tass prezidenta Vladimira Putina. Takýto krok neporušuje dohody o nešírení jadrových zbraní, povedal Putin a... Čítať ďalej
25 | 03 | 2023 | Diana Zaťková
Čo povedali Briti
Námestníčka britského ministra obrany Annabelle Goldieová vyhlásila, že Londýn odovzdá okrem tankov Challenger 2 Ukrajine muníciu , vrátane pancierových nábojov, obsahujúcich ochudobnený urán.
Následky
Pri použití nábojov s ochudobneným uránom sa rádioaktívny prach usadzuje na zemi, je extrémne toxický a nedá sa dekontaminovať. Použitie takejto munície môže viesť k prepuknutiu rakoviny. Americké jednotky použili ochudobnený urán počas operácie Púštna búrka v roku 1991, počas bombardovania Juhoslávie v roku 1999 a pri invázii do Iraku v roku 2003.
Putin varoval, že Rusko na takéto dodávky primerane zareaguje.
Štart jadrovej rakety Sarmat

NATO kritizuje

Severoatlantická aliancia kritizovala Rusko za jeho nebezpečnú a nezodpovednú jadrovú rétoriku deň po tom, čo prezident Vladimir Putin oznámil svoj zámer rozmiestniť v Bielorusku taktické jadrové zbrane. Vyjadrenie predstaviteľa NATO cituje  agentúra Reuters. Zástupca Aliancie poznamenal, že NATO nestráca ostražitosť a situáciu pozorne sleduje. Ruskú jadrovú rétoriku označil za „nebezpečnú a nezodpovednú“. Aliancia však zatiaľ nezaznamenala žiadne hrozivé zmeny v ruskej jadrovej politike.

Maďarsko varuje Britániu: Munícia s ochudobneným uránom? Sebapoškodzujúca politika!
Člen NATO, Maďarsko, povedalo, že nepodporuje Britániu v rozhodnutí posielať muníciu s ochudobneným uránom na Ukrajinu. Varuje, že ​​by to mohlo spôsobiť nechcenú „eskaláciu“, informuje Breitbart. Ostrá reakcia Kremľa Britská vláda pod vedením... Čítať ďalej
25 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Reakcia Kyjeva

Ukrajinské Ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo: "Zámer Ruska rozmiestniť taktické jadrové zbrane na území Bieloruska je ďalším provokatívnym krokom zločineckého Putinovho režimu, ktorý podkopáva princípy Zmluvy o nešírení jadrových zbraní, architektúru jadrového odzbrojenia a medzinárodný bezpečnostný systém ako celok".  Apeluje na bieloruskú spoločnosť, aby zabránila realizácii kriminálnych zámerov, týkajúcich sa rozmiestnenia jadrových zbraní na území Bieloruska. Kyjev žiada zvolanie Bezpečnostnej rady OSN. "Ukrajina očakáva účinné opatrenia proti jadrovému vydieraniu Kremľa zo strany Veľkej Británie, Číny, USA a Francúzska, najmä ako stálych členov Bezpečnostnej rady OSN, ktorí majú osobitnú zodpovednosť za predchádzanie hrozbám agresie s použitím jadrových zbraní. zbrane", oznámilo ministerstvo. 

Nespokojná Litva 

Minister obrany Litvy Arvydas Anusauskas na svojej facebookovej stránke napísal, že umiestnenie jadrových zbraní v Bielorusku len ukazuje Putinove obavy z posilnenia síl NATO na východnom krídle po začatí vojny proti Ukrajine. Dodal, že aj USA sú k tomuto Putinovu kroku veľmi umiernené, pretože sa nechystajú meniť žiadny zo svojich plánov na jadrové odstrašovanie.

Erdogan u Putina naliehal na ukončenie vojny
Turecký prezident Erdoğan v telefonáte s ruským prezidentom Putinom naliehal na ukončenie rusko-ukrajinskej vojny - píše web politico.eu. V rámci dvojstranných vzťahov Turecký prezident povedal, že obe krajiny by „mohli podniknúť ďalšie kroky“ v... Čítať ďalej
26 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik