Matovič: Ak sa mi niečo stane, vinní sú novinári!
25 | 03 | 2023 I Eka Balaskova

Pred niekoľkými rokmi Igor Matovič (OĽaNO), ešte ako opozičný poslanec, vyčítal ochranku bývalému premiérovi Robertovi Ficovi. Dnes ju využíva on sám a bezbrehý papalášizmus, ktorý vyčítal predošlej vládnej garnitúre, odmieta.

Vo štvrtok, 23. marca uplynulo 90 dní, počas ktorých mohol Úrad na ochranu verejných činiteľov predĺžiť možnosť využívania ochranky Igorovi Matovičovi. Ten síce o predĺženie nepožiada, ale upozorňuje, že ak sa mu niečo stane, môžu za to novinári. On totiž tvrdí, že dostáva výhražné listy. Napriek tomu nemá obavu ísť medzi ľudí. Aký je rozdiel medzi ním a Robertom Ficom a bude mu predĺžená ochranka na ďalšie obdobie?

Prišiel o ňu vo štvrtok

Z pozície ministra financií Matovič odišiel deň pred Vianocami a s týmto termínom mu zanikol aj nárok na ochranku. Pre údajné hrozby, ktoré dostáva, o ňu napriek tomu neprišiel. Hoci ju podľa svojich slov nechcel, ani ju neodmietol. Po troch mesiacoch mu zanikol aj nárok na používanie vládnej limuzíny.

„Osobných strážcov“ využíval na základe rozhodnutia Úradu na ochranu verejných činiteľov. Ten mohol bývalému vládnemu predstaviteľovi ochranku ponechať 90 dní po odchode z funkcie a tento termín uplynul vo štvrtok, 23. marca.

Facebook, Shutterstock, Dávid Grznár pre HD | O pridelení "ochranky", ako sa príslušníkom Úradu na ochranu verejných činiteľov hovorí ľudovo, rozhoduje minister vnútra Roman Mikulec

Ochranku nechcel

Ešte ako premiér sa zo začiatku Igor Matovič bránil využívaniu služieb Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií, ako sa "ochranka" nazýva oficiálne. Časom však z bežnej vládnej limuzíny "presadol" do opancierovaného auta. Keď vo funkcii premiéra skončil, mal na to nárok ešte 90 dní. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) však rozhodol, že Matovičovi ochranka ostala aj naďalej.

On má stále ochranku! A Fico to nie je...
V roku 2019 si Robert Fico (Smer-SD) ponechal ochranku. V tom čase bol Igor Matovič (OĽaNO) jedným z tých, ktorí tvrdili, že poslanec Fico užíva ochranku neoprávnene. Dnes je Igor Matovič v podobnej situácii. Do poslaneckej lavice si síce nesadol... Čítať ďalej
26 | 01 | 2023 | Eka Balaskova

Listy plné vyhrážok

„Hrozby nepominuli, ale nenávisť niektorých novinárov a zlomyseľné reportáže natoľko ublížili nášmu hnutiu, že som si povedal dobre, keď ma chcú vidieť bez ochranky, budú ma vidieť bez nej,“vyhlásil Matovič s upozornením, že ak sa mu niečo stane, vinné budú médiá.

Hrdina

Napriek hrozbám sa šéf OĽaNO podľa vlastných slov nebojí postaviť pred ľudí bez ochranky.  

„Keď ma niekto chce zastreliť, nech si ma zastrelí,“povedal pred diskusiou v Michalovciach, na ktorú pozval občanov a búrlivé stretnutie sa aj uskutočnilo.

Ficova verzus Matovičova ochranka

„Fico zneužíval ochranku na to, aby vynášali nábytok jeho frajerke do bytu a podobné veci. Robert Fico nemal žiaden dôvod na to, aby ochranku mal, len si na to zvykol a takýmto spôsobom zneužil svoje postavenie. V mojom prípade Úrad pre ochranu ústavných činiteľov povedal, že sú vážne dôvody, aby som ešte ochranku dočasne mal,“ vysvetli Matovič. 

Zdroj: FB / Robert Fico | Robert Fico

Predĺžia mu ju?

„Na základe pravidelného monitorovania a vyhodnocovania hrozieb môže byť na základe zákona o Policajnom zbore a uznesením vlády dočasná ochrana aj naďalej predĺžená. Z taktických a bezpečnostných dôvodov nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“reagovala na otázku Matovičovej ochranky Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva vnútra. Z „taktických a bezpečnostných dôvodov“ sa ani nedozviete, koľko daňových poplatníkov takáto ochranka stojí.

Remišová perlila v Sobotných dialógoch: Peniaze sa stihnú vyčerpať, ak po septembri neprídu babráci
Poverená ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) v politickej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy uviedla, že čerpanie prostriedkov z plánu obnovy nebude ohrozené. Novela školského zákona v parlamente podľa nej prejde, keď sa uzavrú... Čítať ďalej
25 | 03 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!