(AKTUALIZOVANÉ) Maďarsko zablokovalo spoločné vyhlásenie EÚ o zatykači ICC na Putina
21 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Maďarsko zablokovalo spoločné vyhlásenie krajín EÚ o vydaní zatykača Medzinárodného trestného súdu (ICC) na ruského prezidenta Vladimíra Putina. 

Informuje o tom agentúra Bloomberg  s odvolaním sa na zdroje.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell musel kvôli budapeštianskemu vetu zverejniť vyhlásenie iba vo svojom mene. Vo vyhlásení uviedol, že Európska únia "považuje rozhodnutie ICC za začiatok procesu, ktorý má ruských lídrov postaviť pred súd".

Ministri spravodlivosti EÚ vydali 20. marca vlastné vyhlásenie na podporu rozhodnutia Medzinárodného trestného súdu. Maďarsko dokument nepodpísalo.

Stály predstaviteľ Ruskej federácie pri  OSN  Vasilij Nebenzja  povedal , že Ruská federácia považuje akékoľvek dokumenty ICC za nezákonné a neplatné. Podľa jeho slov tento súd smeruje k samolikvidácii.

Odveta Moskvy

Rusko v pondelok oznámilo, že začalo trestné konanie proti niekoľkým sudcom a hlavnému prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karimovi Khanovi. Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) k tomuto kroku pristúpil po tom, čo ICC minulý týždeň vydal zatýkací rozkaz na ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnové zločiny.    

Hegerova vláda sa k zatykaču postavila takto:

Hegerova dočasná vláda reaguje na Putinov zatykač. Na stránke Úradu vlády Slovenskej republiky zverejnili stanovisko k medzinárodnému zatykaču na ruského prezidenta Vladimíra Putina. Podľa nich by mohol byť Putin dnes zatknutý v dokopy 123 krajinách. Ruskú federáciu dokonca označili za medzinárodného vyvrheľa!

Úrad vlády nebojácne vysvetľuje, v koľkých krajinách môžu Putina zatknúť. "Rusko nie je členom Medzinárodného trestného súdu a neuznáva jeho jurisdikciu. Ak by však Putin navštívil ktorýkoľvek zo 123 členských štátov, mohol by byť zatknutý. Aj októbrové hlasovanie Valného zhromaždenia OSN, v ktorom 143 krajín odsúdilo ruský pokus o nelegálnu anexiu štyroch ukrajinských regiónov, jasne ukázalo, že Rusko agresiou na Ukrajine poškodilo svoje medzinárodné postavenie a stalo sa vyvrheľom."

AKTUALIZVANÉ o vyjadrenie hovorcu maďarskej diplomacie

Maďarsko berie na vedomie verdikt Medzinárodného trestného súdu v Haagu. Maďarské ministerstvo zahraničných vecí v noci na utorok poprelo informácie, že Maďarsko zabránilo v pondelok v Bruseli členským štátom Európskej únie vydať spoločné vyhlásenie k medzinárodnému zatykaču na ruského prezidenta Vladimira Putina. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Hovorca maďarskej diplomacie Máté Paczolay označil správu za nepravdu.

Úrad vlády reaguje na Putinov zatykač
Hegerova dočasná vláda reaguje na Putinov zatykač. Na stránke Úradu vlády Slovenskej republiky zverejnili stanovisko k medzinárodnému zatykaču na ruského prezidenta Vladimíra Putina. Podľa nich by mohol byť Putin dnes zatknutý v dokopy 123... Čítať ďalej
20 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme