Slovensku HROZÍ obrovská POKUTA! (VIDEO)
20 | 03 | 2023 I Eka Balašková

O možnej ťažbe ropy na severovýchode Slovenska sa hovorí už niekoľko rokov. Miestni obyvatelia sa postavili proti tomuto zámeru – obávajú sa katastrofálnych dôsledkov, ktoré by to malo na tamojšie životné prostredie. Milan Mazurek a Miroslav Suja (hnutie Republika) upozorňujú, že teraz hrozí, Slovensku obrovská pokuta.

Obyvatelia zo severovýchodu Slovenska už osem rokov odmietajú povoliť ťažbu ropy, no americká firma na SR podala žalobu, ktorej výsledkom bude astronomická pokuta. Tú budú platiť slovenskí daňoví poplatníci, Republika preto od zastupujúceho ministra financií žiada informácie o krokoch SR. Suja pripomína, že na jednej strane nám bola prisľúbená pomoc, no na druhej strane hrozí obrovská pokuta. Aký vplyv má ťažba ropy na životné prostredie?

Nemajú vyhraté

„Na severovýchode Slovenska domáci od roku 2015 bojujú s „ropákmi“ z Ameriky, aby sa tu neťažila ropa z bridlicového podložia. Od roku 2016 s nimi spolupracujeme my, bojovníci proti ťažbe zlata z Detvy. Mysleli sme si, že máme vyhraté. Teraz prišla ďalšia informácia, ktorá daňových poplatníkov na Slovensku nepoteší,“približuje situáciu poslanec Miroslav Suja.

Zdroj pixabay.com | ilustračný obrázok - ťažba ropy

Koľko stojí životné prostredie

„Slovenská republika čelí žalobe na Svetovej banke o šesťsto miliónov, ktoré žiada americká firma Alpine Oil and Gas. Túto neuveriteľnú sumu chcú od Slovákov za to, že im nebolo umožnené na severovýchode Slovenska otravovať spodné vody, likvidovať našu prírodu a zarábať neuveriteľné peniaze na likvidácii nášho prírodného dedičstva,“ vysvetľuje Milan Mazurek.

Bezpečnostný analytik o odpočúvaní na MZ SR: Toto bola amatérčina
V uplynulom týždni na verejnosť prenikla informácia, že v kancelárii štátnej tajomníčky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Lenky Dunajovej Družkovskej bolo objavené odpočúvacie zariadenie. Na tomto ministerstve to nebol prvý prípad odpočúvania,... Čítať ďalej
20 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Ako pracujú úradníci na MF

„Preto sa v NR SR okamžite obraciame na súčasného ministra financií, ktorým je zase Eduard Heger a žiadame informácie o tom, ako sa Slovenská republika bráni tejto žalobe, akým spôsobom pracujú tímy na ministerstve financií, aby slovenskí daňoví poplatníci nemuseli kvôli chybám nejakých úradníkov platiť americkej ťažobnej spoločnosti, neuveriteľných 600 miliónov,“ informuje Mazurek.

Niečo sľúbi dať, niečo vezme

„Poverení ministri nám tvrdia, že dostaneme sedemsto miliónov v tovare, o ktorých máme informácie, no nie dôkazy. Tu máme jasný dôkaz, že Slovensku hrozí, že americkej spoločnosti zaplatí 600 miliónov eur v hotovosti. Na jednej strane nám „veľký brat“ niečo sľúbi v hodnote sedemsto miliónov, ale z druhého vrecka nám vytiahne 600 miliónov v hotovosti, na ktoré sa zložíme všetci občania SR,“ uzatvára Suja.

Prečo sa tí východniari búria

Ťažba ropných pieskov v kanadskej Alberte podľa stránky energoportal.org zdevastovala milióny hektárov územia domorodých národov, zničila donedávna nedotknuté severské lesy, znečistila rieky a jazerá, otrávila pitnú vodu, poľnohospodársku pôdu, rastliny a živočíchy. Kvôli vyššej výťažnosti ropy spoločnosti používajú agresívnejšie a rizikové techniky, ktoré majú zhubný vplyv na životné prostredie. 

Americká ťažiarska spoločnosť chce ťažiť ropu v blízkosti Národného parku Poloniny, kde žije množstvo unikátnych živočíšnych a rastlinných druhov.

Facebook / Správa Národného parku Poloniny | V tesnej blízkosti oblasti, kde chce americká spoločnosť ťažiť ropu, je aj NP Poloniny, v ktorom žije množstvo chránenej flóry a fauny.

Mikas ruší jedno z posledných opatrení: TOTO však platí aj naďalej!
Osoby pozitívne testované na ochorenie COVID-19 od pondelka nemusia zostávať v povinnej päťdňovej izolácii. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), ktorá túto povinnosť zrušila. Izolácia už nie je potrebná "Ochorenie si v... Čítať ďalej
20 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik