Hlas ľudu: Načo sú nám voľby?
20 | 03 | 2023 I Mária Škultétyová

Občas si ju pri guláši pospevujem. Predvolebnú častušku, ktorú sme kedysi dávno ako pionieri spievali na dedinskej slávnosti. Neviem, kto ju vymyslel. Možno to bol náš obecný kronikár, ktorý mal básnické črevo.

Ej, boli to voľby, keď boli guláše!

A po voľbách ani zemiakovej kaše.

Keď sa grófi páni šampanským hostili

a statoční ľudia miesto nich postili.

Raz zas mali páni voľbu veľmi krátku,

svojho vodcu v čele, svoju kandidátku.

Rozkvitla naša vlasť, ľud buduje, tvorí,

naše obce vedú národné výbory.

Po chvíľke poézie a pobavenia skočme oboma nohami do prózy všedných dní.

Zdroj: Mária Škultétyová

Cítite to vo vzduchu?

Ale nie, jar ešte nie! Aj keď sa zakráda pomaly ako zlodej,  ešte nás čakajú nočné mrazy. Zato v politike  ostáva  poriadne horúco. Tam už to bublá.  Varí sa predvolebný guláš a tvoria sa koalície. Len také - z vôle politikov a novinárov. Kydá sa hnoj a vylieva močovka na tých druhých. A všetci na jedného. Jeden príklad za všetky. Včera za krátkych päť minút sa na ňom dvaja až trikrát “odbavili“.

Aj Geroj Igor poriadne  smradil na TA-trojke

Stál tam so zvyškom svojich pravoverných a kopal , špinil a fŕkal jedovaté sliny. S mafiou skrátka nikto nesmie. Ani s Ficovou, ani s jamkatou. Ani s červenou, ani s ružovou. Len on je ten správny. Len on. Ešte možno aj demokrat Edo. Edo, ale bez Káčera. A to sme len na začiatku kampane. Špinavej a hnusnej kampane.

Kašlime na voľby, ľudia!

Spamätajme sa! Zrieknime sa práva voliť. Načo nám je ?! Nebuďme sprostí ako barani. Ušetríme peniaze za kampaň a za voľby. Aj tých sľubovaných päť stoviek za účasť. Odovzdajme sa do rúk mladým progresívnym novinárom. Sú to skúsení, múdri ľudkovia - oni nech slobodne rozhodnú za nás. Oni najlepšie vedia, kam tento svet speje. Vedia, koho treba voliť, koho podporovať a tlačiť dopredu ako hovniváľ tlačí svoju guľôčku.

Chcete Fica? Veď on ani dúhové slipy nenosí

Keď to necháme na nás, na ľudí, môže sa  stať, že Fico vyhrá voľby  a sám zostaví vládu. Aj dobrotivý pánbožko mu iste  pomôže.  Už sa nemôže dívať na to, ako ho Pelle nechce do tandemu. To naozaj chcete, aby sa tu zas na dvanásť rokov vrátil? Veď on ani žiadne tretie pohlavie nepozná! Ani dúhovú kravatu nenosí, ba ani len ten sprostý  odznačik  či dúhové slipy. Joj, a ako sa pohoršuje,  keď sa dvaja muži oblizujú. To sa mu strašne protiví.  Takíto zaostalí sa do Európy nedostaneme. Začo nás tam budú mať? Za drotárov? Za krpčiarov?

Nie, toto nesmieme dovoliť! My do tej Európy stoj čo stoj musíme. Pôjdeme ta ako moderní a pokrokoví ľudia. A keď už tam raz budeme, tak sa  zhúlime  a ožerieme ako svine. Len potom nám  bude dobre.