Ešte pár miliónov pre Kyjev
20 | 03 | 2023 I Milan Laca

USA avizovali  nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

Blinken: USA pridelili Kyjevu ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 350 miliónov dolárov.

USA zas pomôžu
Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci, vyplýva to z vyhlásenia amerického ministra zahraničia Anthonyho Blinkena. "Dnes schvaľujem 34. pridelenie zbraní a vybavenia z USA Ukrajine vo výške 350 miliónov dolárov," uvádza sa vo vyhlásení.
Čo dajú?

Nový balík bude obsahovať muníciu pre HIMARS a Bradley, delostrelecké granáty, protiradarové strely HARM, protitankovú muníciu, motorové člny a ďalšie vybavenie. Okrem toho Spojené štáty dodajú kyjevskej armáde vysokorýchlostné protiradarové strely HARM, 81 mm a 60 mm mínometné systémy a mínometnú muníciu, ako aj protitankové zbrane AT-4, granátomety, ručné zbrane. a strelivo pre ne. Pentagon tiež dodal, že ukrajinská armáda dostane termovízne systémy, optiku a laserové diaľkomery, zariadenia na odmínovanie, náhradné diely na opravu a údržbu áut a ďalšie vybavenie v teréne.

Trump označil USA za krajinu v úpadku
Bývalý americký prezident Donald Trump tvrdí, že jeho krajina upadá Spojené štáty sú v úpadku a už neurčujú svetové štandardy, uviedol bývalý americký prezident Donald Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social. "Čína, Rusko, Irán , Severná... Čítať ďalej
20 | 03 | 2023 | Tibor Malý
EÚ sa tiež pripojila

Európska únia medzitým chválila plán ministra zahraničných vecí únie Josepa Borrella, vyčleniť 2 miliardy eur z Európskeho mierového fondu na muníciu pre Ukrajinu. V blízkej budúcnosti Európa dodá Kyjevu 1 milión delostreleckých granátov, pričom dodávka sa uskutoční v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov. Ďalšia miliarda pôjde na výrobu munície.

Koľko už dostali

V roku 2022 celková suma ohlásenej a prezentovanej finančnej, vojenskej a humanitárnej pomoci z partnerských krajín Ukrajine presiahla 120 miliárd USD, čo zodpovedá jej HDP v roku 2022. Za 11 mesiacov roku 2022 dostal Kyjev vyše 31 miliárd dolárov na pokrytie rozpočtového deficitu. 42 % z tejto sumy tvorili granty, teda nenávratné financovanie. Od 1. augusta 2022 skupina veriteľov – Kanada, Francúzsko, Nemecko, Japonsko, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty americké – umožnila Ukrajine nesplácať svoj vonkajší verejný dlh až do konca roku 2023. Ukrajina dostala viac ako 112 miliárd dolárov v reálnych peniazoch, ktoré nasmerovala na financovanie vojny.

Ešte niečo dostanú

V roku 2023 ukrajinská národná banka očakáva pomoc vo výške 45 miliárd dolárov od Spojených štátov a 18 miliárd eur od Európskej únie. Spolu s touto pomocou presiahne verejný dlh Ukrajiny do konca roku 2023 174 miliárd USD. 

Prímerie? V žiadnom prípade!
Biely dom hovorí, že USA sú proti prímeriu na Ukrajine. Washington verí, že prímerie potvrdí územné zisky Ruska, povedal pre Fox News John Kirby, koordinátor pre strategickú komunikáciu v Bezpečnostnej rade USA . Nesúhlasia Washington k... Čítať ďalej
20 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme