OBROVSKÁ SYSTÉMOVÁ CHYBA! Upozornil Jozef Mihál, expert na dane a odvody
19 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová

Toto predsa len nedomysleli. Rodičia môžu prísť o daňový bonus v jednom prípade a absolútne bez vlastného pričinenia. Na túto skutočnosť upozornil na sociálnej sieti expert na dane a odvody Jozef Mihál. "Bude čo po Igorovi opravovať," zdôraznil Jozef Mihál. 

"Daňový bonus na deti nedostanete, ak namiesto nevyplatenej mzdy dostanete dávku garančného poistenia," upozorňuje Jozef Mihál na sociálnej sieti.

Systémová chyba

"Jedna z vážnych systémových chýb nastavenia nového daňového bonusu na deti sú prípady, kedy zamestnanec nemá vinou platobnej neschopnosti zamestnávateľa vyplatenú svoju mzdu - a namiesto toho mu Sociálna poisťovňa vyplatí dávku garančného poistenia," vysvetľuje Mihál.

"Dávka garančného poistenia nie je zdaniteľným príjmom zamestnanca - je od dane oslobodená," dodáva.

Vysvetli aj prečo:

"Pretože výška daňového bonusu na deti je daná aj výškou zdaniteľného príjmu zamestnanca - pre zamestnanca, ktorý namiesto mzdy má vyplatenú dávku garančného poistenia to znamená, že mu klesne daňový bonus na deti, respektíve na daňový bonus vôbec nemá nárok."

"Zamestnanec pritom nemôže za to, že mu zamestnávateľ nevyplatil mzdu," konštatuje Mihál.

Bude čo opravovať po Igorovi..., zdôrazňuje Mihál v závere príspevku na sociálnej sieti.

Matoviča a zavedenie daňového bonusu na dieťa v praxi kritizovali aj iní

"Nový, značne komplikovanejší výpočet daňového bonusu na dieťa, ktorým sa Igor Matovič a jeho verní v hnutí OĽaNO tak radi chvália sa stal aj víťazom ankety Byrokratický nezmysel roka 2022.

Anketu každoročne vyhlasuje Združenie mladých podnikateľov Slovenska.

"Víťaz tohtoročnej ankety je príkladom, prečo je dôležité neobchádzať štandardný legislatívny proces. Ide o novelu, ktorá bola schválená bez diskusie v skrátenom legislatívnom konaní," konštatoval vtedy Martin Hošták, výkonný sekretár Republikovej únie zamestnávateľov.

06.decembra v roku 2022 sa Igor Matovič pochválil zmenou výšky daňového bonusu a prídavku na dieťa.

Išlo vraj o ďalšiu jeho atómovku, ktorá je zdá sa medzi odborníkmi rovnako neslávna, ako tie predchádzajúce.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik